Ga terug
5 van 1 stem

Laagjestaart met grapefruitcurd & rozemarijnbotercrème

Voorbereidingstijd 1 uur 45 minuten
Oventijd 1 uur 50 minuten

Materiaal/apparatuur

  • Mixer
  • Taartvorm 20 - 22 cm
  • Garde
  • Oven
  • Steelpan
  • Zeef
  • Bakpapier
  • Bakplaat
  • 2 spuitzakken
  • Cakelikker of gladstrijker of spatel

Ingrediënten

3 cakes

  • 400 g zelfrijzend bakmeel
  • 4 tl bakpoeder
  • snuf zout
  • 16 g vanillesuiker
  • 400 g suiker
  • 6 eieren
  • 360 g roomboter
  • 200 ml karnemelk

Grapefruitcurd

  • 150 g suiker
  • rasp en sap van 1 sinaasappel
  • sap van 2 grapefruits
  • 125 g roomboter
  • 6 eieren

Rozemarijnbotercrème

  • 400 ml melk
  • 30 g rozemarijn
  • 400 g roomboter
  • 150 g suiker
  • 40 g bloem
  • 1 tl vanille-extract
  • 200 g basterdsuiker wit

Garnering

  • 1 grapefruit
  • 400 g suiker
  • 600 g water
  • poedersuiker naar wens

Instructies

3 cakes

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Meng het zelfrijzend bakmeel, bakpoeder, zout, vanillesuiker en suiker met elkaar. Voeg de eieren stuk voor stuk toe en meng goed met de mixer. Voeg de roomboter en karnemelk toe en meng tot een egaal cakebeslag.
  • Verdeel het cakebeslag over 3 delen. Bekleed een taartvorm met bakpapier en giet één deel van het beslag (dus 1 van de 3 delen) in de taartvorm (of over 3 taartvormen van dezelfde grootte als je die hebt. Zelf had ik maar 1 taartvorm van 20 cm, dus heb ik eerst het beslag verdeeld door 3 en zo 3 x de cake afgebakken in dezelfde vorm).
  • Zet de cake in de oven voor circa 30 minuten. Als je net als ik maar 1 bakvorm hebt, haal je meteen de cake met bakpapier eruit. Je bekleed de vorm weer opnieuw met bakpapier en giet het 2e deel erin. Dit bak je weer voor circa een half uur in de oven. Doe dit nu ook voor de 3e cake.

Grapefruitcurd

  • Smelt alle ingrediënten behalve de eieren au bain-marie. Als alle roomboter is gesmolten, meng je het met een garde een keer goed door elkaar.
  • Splits de eidooiers van het eiwit. Voeg de eidooiers toe aan het gesmolten mengsel. Laat dit nu voor circa 20/30 minuten au-bain marie koken (kijk af en toe of er nog genoeg water in de pan zit en dus niet droog kookt). Blijf goed roeren met de garde (anders gaat je ei stollen) totdat het mengsel dikker wordt. Als je een streep trekt in de curd en het loopt niet meer door, is de curd goed. De curd wordt nog een stuk dikker in de koelkast, dus wees maar niet bang dat het te 'vloeibaar' nog is.
  • Giet de curd in een kom of schaal en laat goed afkoelen in de koelkast.

Rozemarijnbotercrème

  • Verwarm de melk in een steelpannetje met 15 g rozemarijn (niet koken!) op laag vuur. Als het goed warm is, zet je het vuur uit en laat je de melk met rozemarijn afkoelen in de koelkast
  • Smelt de roomboter met de overige 15 g rozemarijn. Laat ook dit afkoelen in de koelkast.
  • Haal de melk uit de koelkast als het goed koud is. Zeef de rozemarijn eruit (gooi dit niet weg!!). Zet de melk (dat nu een lichte rozemarijnsmaak heeft) op middelhoog vuur. Voeg de suiker toe en laat kort mee verwarmen, totdat het is opgelost. Voeg de bloem toe en laat even goed doorkoken. Roer constant met een garde totdat het mengsel dikker is geworden (paar minuutjes). Haal de pan van het vuur af en laat afkoelen in de koelkast.
  • Haal de boter uit de koelkast. Vis de rozemarijn eruit (de boter is nu weer wat harder geworden, dus schraap wel alle boter van de rozemarijn af, anders is het ook zo zonde). Klop de boter samen met het vanille-extract en de witte basterdsuiker totdat er een luchtige boter ontstaat (dit duurt wel even: circa 20 minuten. Een keukenmixer is dus idéaal). Laat ook deze crème nog even goed afkoelen in de koelkast (waarschijnlijk is die al bijna helemaal afgekoeld, anders zou de boter geen crème vormen).
  • Als de boter en het melkmengsel goed zijn afgekoeld, mix je ze door elkaar heen voor circa 5 minuten. Je hebt nu de rozemarijnbotercrème. Zet dit nog even in de koelkast voor gebruik (eventueel al in de spuitzak).

Garnering

  • Verwarm de oven voor op 160 graden.
  • Snijd schijven van de grapefruit. Doe deze in een pannetje samen met de suiker en het water. Breng aan de kook en laat dit voor circa 10 minuten koken.
  • Haal de schijven uit het pannetje. Dep de schijven goed droog. Leg ze verspreid neer over een met bakpapier beklede bakplaat. Zet in de oven voor circa 15/20 minuten. Draai na 10 minuten de schijven een keer om.

De laagjestaart

  • Doe zowel de grapefruitcurd als de helft van de rozemarijnbotercrème in een spuitzak.
  • Pak 1 cake. Spuit aan de zijkanten rondom de rozemarijnbotercrème. Vul het midden met de grapefruitcurd. Leg cake 2 erboven op. Spuit weer aan de zijkanten rondom de rozemarijnbotercrème. Vul het midden met de grapefruitcurd. Leg cake 3 erbovenop. Smeer de hele taart nu rondom (zowel bovenkant als alle zijkanten) in met de rozemarijnbotercrème met behulp van een spatel (ik heb gewoon zo'n grote spatel pannenlikker gebruikt: werkt ook prima). Je houdt waarschijnlijk wel botercrème over.
  • Versier de bovenkant met de schijven grapefruit. Spoel de rozemarijn die je over hebt (die je uit de melk hebt gezeefd) om met water en gebruik die als versiering voor de taart. Bestrooi met poedersuiker naar wens.