Ga terug

Börek met feta en spinazie

Een recept voor de Turkse börek met feta en spinazie
Porties 10 stuks
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 25 minuten
Totale tijd 45 minuten

Materiaal/apparatuur

  • Koekenpan
  • Vergiet
  • 2 mengkommen
  • Garde
  • Ovenschaal (misschien 2 ovenschalen: ligt eraan hoeveel erin passen)

Ingrediënten

  • 1 pak filodeeg 10 vellen
  • 600 g spinazie
  • 400 g feta 2 pakjes
  • sap van een halve citroen
  • 2 tl nootmuskaat
  • zwarte peper naar wens
  • 40 g roomboter
  • 1 ei
  • 100 ml melk
  • 2 el paneermeel
  • 2 el sesamzaad
  • 1 el maanzaad
  • 2 tl knoflookpoeder

Instructies

  • Haal het pak filodeeg uit de diepvries en laat ontdooien (doe dit 2 uur van tevoren!).
  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Zet de koekenpan op met wat olie en bak hierin de spinazie in delen tot de blaadjes zacht zijn. Laat de spinazie uitlekken in een vergiet en druk zo veel mogelijk van het vocht eruit. Doe deze uitgeknepen spinazie in een mengkom. Laat de feta uitlekken en verkruimel erbij. Maak op smaak met de citroensap, nootmuskaat en zwarte peper
  • Smelt de boter in een steelpannetje of in de magnetron en doe in een kom. Doe het ei en de melk erbij. Meng dit goed door met een garde tot een geheel.
  • Vet een ovenschaal in en strooi er de paneermeel op (dit zorgt ervoor dat straks de filodeegrolletjes niet zo aan de bodem plakken).
  • Haal het filodeeg stuk voor stuk uit de verpakking. Het is NIET de bedoeling dat je alle vellen al gaat uitleggen over het aanrecht, want dan drogen ze uit. Je gaat dus vel voor vel werken.
  • Pak 1 filovel. Besmeer met het mengsel (hou hier nog ongeveer een kwart van over). Doe de vulling erin (denk eraan dat je die moet verdelen over 10 stuks) en vouw het vel dicht net als een loempia. Dit doe je nu voor alle 10 de filovellen. Zie bovenstaande tekst hoe je een filovel tot een loempia vouwt.
  • Leg de böreks in de ovenschaal. Zorg er hier voor dat ze genoeg ruimte hebben (dus niet elkaar aanraken). Als dat wel is, gaan ze namelijk aan elkaar plakken en als ze dan eenmaal de oven uit zijn scheurt je filodeeg.
  • Bestrijk de böreks met het overgebleven eimengsel en bestrooi met de sesamzaad, maanzaad en knoflookpoeder.
  • Zet in de oven voor circa 25 minuten tot ze goudbruin zijn (de tijd is afhankelijk van jouw oven. Kijk dus goed of ze na 25 minuten al de kleur hebben die jij wilt).
Keuken: Turks