Ga terug

Turkse pizza (lahmacun) zelf maken

Recept hoe je Turkse pizza (lahmacun) zelf maakt
Porties 10 pizza's
Bereidingstijd 2 uur 30 minuten

Materiaal/apparatuur

  • Mengkom
  • Theedoek of plastic folie
  • Deegroller
  • Koekenpan
  • Deksel koekenpan

Ingrediƫnten

Gehaktmengsel

  • 350 g rundergehakt
  • 1 groene paprika
  • 1 rode puntpaprika
  • 1 witte ui
  • 1 rode peper
  • 1 teentje knoflook
  • 3 Grote tomaten
  • 1 bakje platte peterselie 15 g
  • 1 blikje tomatenpuree 70 g
  • 1 el sambal
  • 3 el zonnebloemolie
  • sap van een halve citroen
  • 50 ml water
  • zout en peper

Pizzadeeg

  • 500 g bloem
  • 1 zakje gist 7 g
  • 300 g water lauwwarm
  • 2 el yoghurt
  • 2 el zonnebloemolie
  • 1 tl suiker
  • 1 tl zout

Instructies

Gehaktmengsel

  • Leg het gehakt in een mengkom.
  • Doe de groene paprika, rode puntpaprika, ui, rode peper, knoflook, tomaten en de peterselie in een keukenmachine en mix dit. Je zou ook de groentes kunnen raspen en de peterselie er bij kunnen hakken. Eventueel zou je hier ook een blender voor kunnen gebruiken, maar dan worden de stukjes wat minder grof (laatste optie).
  • Voeg dit mengsel toe aan het gehakt.
  • Doe de tomatenpuree, sambal, zonnebloemolie, sap van een halve citroen en het water erbij. Voeg ook nog wat peper en zout naar wens toe.
  • Meng alles goed met je hand tot een redelijk waterig mengsel (dit is alleen maar goed want dan kan je het beter uitsmeren op de pizza).

Pizzadeeg

  • Doe alle ingrediĆ«nten voor het deeg bij elkaar en kneed 5 tot 10 minuten lang (evt. met een deeghaak) tot een bal.
  • Laat het deeg 1,5 uur rijzen in een ingevette kom op een warme plek en dek af met een vochtige theedoek of plastic folie.
  • Haal het deeg na 1,5 uur uit de kom en verdeel in 10 stukken. Draai deze stukken tot 10 bolletjes. Bedek de bolletjes die je al klaar hebt met een theedoek (anders droogt het uit).
  • Je gaat werken per pizza. Neem een bolletje deeg en rol uit met een deegroller tot een ronde pizza.
  • Zet de pan aan op middelhoog vuur en leg het uitgerolde deeg hierin. Smeer het gehaktmengsel over het deeg (ongeveer 2 el). Doe de pandeksel op de pan en laat in circa 3 tot 5 minuten gaar worden (tot het gehakt gaar is en de pizza aan de onderkant mooie bruinen/zwarte vlekken heeft). In de tussentijd kan je het volgende bolletje alweer uit rollen tot een ronde pizza.
  • Bedek de pizza in een theedoek en doorloop stap 4 tot 6 nu ook voor de andere 9 bolletjes pizza.
Keuken: Turks