Ga terug

Pepernoten cheesecake met witte chocolade & karamel

Voorbereidingstijd 25 minuten
Oventijd 1 uur
Totale tijd 1 uur 25 minuten

Materiaal/apparatuur

  • Ronde bakvorm (20-22-24 cm)
  • Bakpapier
  • Hakmolen of deegroller
  • Steelpan
  • Mixer

Ingrediënten

  • 250 g pepernoten
  • 120 g roomboter
  • 400 g monchou
  • 150 g kristalsuiker
  • 250 g zure room
  • sap van een halve citroen
  • 1 tl maïzena
  • 3 eieren
  • 200 g witte chocolade
  • 1 x basisrecept karamel
  • versiering naar keus

Instructies

Bodem

  • Verwarm de oven voor op 160 graden. Vet de bakvorm goed in (vooral de zijkanten) en bekleed de onderkant met bakpapier.
  • Maal de pepernoten fijn in een hakmolentje of sla ze fijn door ze te verwikkelen in een theedoek en er met een deegroller op te slaan. Hou een aantal (circa 15) pepernoten apart.

Vulling

  • Laat de roomboter smelten in een steelpannetje. Als de boter net gesmolten is, giet je het bij de fijngemalen pepernotenkruimels. Meng goed door elkaar heen. Verdeel het pepernotenmengsel over de bodem van de bakvorm. Strijk het mooi glad met behulp van de achterkant van een lepel. Zet de bakvorm in de koelkast.
  • Mix in een kom de monchou, suiker, zure room en sap van een halve citroen tot een glad mengsel. Voeg de eieren 1 voor 1 toe. Doe de maïzena erbij en mix goed door elkaar.
  • Smelt de chocolade au bain-marie of in de magnetron. Voeg dit toe aan het monchoumengsel en mix tot je een egale, gladde massa hebt. Haal de bakvorm uit de koelkast en giet deze massa erin. Duw de overige pepernoten in het mengsel en zet in de oven voor circa 1 uur (de cheesecake scheurt minder snel met gebruik van een waterbad). Als de oventijd is verstreken zal de cheesecake er nog een beetje 'drillerig' uitzien. Dit hoort zo! De cheesecake wordt namelijk pas stijver wanneer je het laat afkoelen. Laat de cheesecake afkoelen in de oven met de ovendeur op een kiertje (circa 1 uur). Zet daarna in de koelkast voor een paar uur (het liefst voor 1 nachtje).

Karamel

  • Zie het basisrecept voor karamel in bovenstaande tekst. Giet - als de karamel en de cheesecake goed zijn afgekoeld - de karamel over de cheesecake heen of besprenkel de cheesecake met de karamel (het slimste om dit te doen als de cheesecake nog in de bakvorm zit, anders dan druipt de karamel eraf). Maak het af met versiering naar keus. Bewaar de cheesecake altijd in de koelkast!