Ga terug

Zelfgemaakte (citroengras)sambal

Porties 1 potje
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 15 minuten

Materiaal/apparatuur

  • Blender/keukenmixer/vijzel
  • Koekenpan

Ingrediƫnten

  • 5/6 rode pepers met pitjes
  • 1 middelgrote ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 duim gember
  • 1 tl trassi
  • 1 tl laos
  • 1 el azijn
  • 1 el ketjap
  • 1 tl sojasaus
  • 2 el water
  • 1 tl suiker
  • 2 el citroengraspuree (sereh)
  • 2 tl tamarinde
  • 3 tl citroengraspoeder (sereh)
  • 2 blaadjes djuruk poeroet (limoenblaadjes)
  • 3 el zonnebloemolie of arachideolie

Instructies

  • Snijd de groene steeltjes van de peper. Schil de ui en knoflook. Snij de peper, ui en knoflook in grove stukken en doe in de keukenmixer, blender of vijzel.
  • Doe alle overige ingrediĆ«nten erbij exclusief de djuruk poeroet en olie. Blend dit tot een geheel in een blender of keukenmixer (snellere optie) OF stamp alles fijn in de vijzel (dit duurt wel eventjes & je hebt hier een goede vijzel voor nodig).
  • Doe de olie in een koekenpan en bak het sambalmengsel op hoog vuur voor circa 5/10 minuten samen met de djuruk poeroet. Als de sambal klaar is, haal je de djuruk poeroet blaadjes eruit. Schep de sambal over in een glazen afsluitbaar potje en laat afkoelen in de koelkast voor een dagje (kruiden zijn nu lekkerder in de sambal getrokken). Bewaar de sambal in de koelkast.
Keuken: Aziatisch