Ga terug

Oliebollen

Porties 15 stuks
Bereidingstijd 25 minuten
Rijstijd 1 uur

Materiaal/apparatuur

  • 2 pannetjes
  • Mengkom
  • Garde
  • Zeef
  • 2 eetlepels / oliebollenschep/ijsbollentang
  • Schuimspaan
  • Keukenpapier

Ingrediënten

  • 150 g blanke rozijnen
  • 100 g krenten
  • 1 appel
  • 500 ml melk
  • 1 zakje gist 7 g
  • 30 g roomboter
  • 1 ei
  • 500 g bloem
  • 50 g basterd suiker wit
  • snuf zout
  • Rasp van 1 sinaasappel
  • poedersuiker naar wens

Instructies

  • Laat de rozijnen en krenten voor circa 20/30 minuten weken in lauwwarm water. Snij de appel in blokjes.
  • Verwarm de melk tot handwarm in een pannetje. Zet van het vuur en schenk over in een mengkom. Doe de gist erbij en meng goed door met een garde. Laat even 5 minuten staan (de gist wordt het als het goed is actief. Dit kan je zien aan bubbeltjes).
  • Smelt de boter in een pannetje en schenk die bij het gistmengsel. Doe ook het ei erbij en meng weer goed door met een garde.
  • Zeef de bloem in het beslag. Voeg ook de suiker, zout en sinaasappelrasp toe en meng goed door totdat het een egaal beslag is geworden.
  • Giet de rozijnen en krenten af. Voeg dit samen met de appelblokjes toe aan het beslag. Roer goed door en laat dit voor circa 1 uur rijzen. Het beslag moet verdubbeld zijn. Dus bak de oliebollen niet voordat dat zo is. Dan is er namelijk iets nog niet goed aan het deeg. Zie in de tekst hierboven wat je dan zou kunnen doen (kan zijn dat dit bij jou al eerder het geval is of juist later).
  • Verwarm de frituur voor op 180 graden.
  • Leg 2 eetlepels en een schuimspaan naast de frituur. Dip de lepels kort in de warme olie (circa 5/10 sec.). Schep nu 1 lepel beslag eruit en vorm met behulp van de andere lepel erbij een soort bolletje (dit gaat lastig want het is nattig deeg, maar zo voorkom je dat er veel uitstulpingen aan de oliebol zitten) (met een ijsbollentang gaat dit natuurlijk véél makkelijker! Hiermee voorkom je sowieso uitstulpingen). Doe het beslag in de warme frituur. Als het goed is gaat de oliebol na 5 sec. meteen naar boven (als je een mandje hebt, kan die hieraan blijven vastplakken, dus dan moet je even kort een tikje geven met de schuimspaan, zodat die wel naar boven komt). Doe circa 3 of 4 oliebollen per keer. Laat de oliebollen voor circa 6 minuten bakken. Halverwege even keren (soms gaat dit vanzelf, maar als dit na 3 minuten nog steeds niet is gebeurd, geef je een kort tikje tegen de oliebol en hij draait vanzelf om). Laat de oliebollen uitlekken op een keukenpapiertje. Bestrooi ze met poedersuiker naar wens.