Ga terug

Kaasstengels

Porties 50 stuks
Bereidingstijd 25 minuten
Oventijd 25 minuten

Materiaal/apparatuur

  • Oven
  • Pannetje
  • Kwastje
  • Bakpapier

Ingrediënten

  • 1 pak diepvries bladerdeeg 10 plakjes
  • 100/125 g roomboter
  • 2 zakjes geraspte oude kaas 175 g per stuk (dus in totaal 350 g)

Instructies

  • Haal het bladerdeeg uit de diepvries en leg de plakjes gespreid over het aanrecht (zo ontdooit het sneller).
  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Zet een pannetje op het vuur met de roomboter en laatsmelten (niet bruin laten worden, het moet nét gesmolten zijn!). Als de boter is gesmolten, zet je het van het vuur.
  • Als het bladerdeeg is ontdooid, ga je als volgt te werk:
    Pak1 plakje bladerdeeg. Smeer deze in met een laag gesmolten boter met behulp van het kwastje (mag redelijk royaal, maar het plakje moet ook weer niet verzuipen in de boter). Zorg dat de boter over heel het plakje verspreid zit. Pak dan een handje oude kaas en druk deze op het plakje bladerdeeg met boter. Druk er vervolgens 1 plakje bovenop. Smeer deze weer in met roomboter en druk weer een handje oude kaas hierop. Draai de 2 plakken (die nu zo goed als aan elkaar zitten) om. Doe nu voor de onderkant precies hetzelfde: smeer in met de boteren druk er een handje kaas op. Dit lijkt allemaal veel kaas en boter. Maar geloof me. Dit moet zo voor het beste resultaat.
  • Je hebt nu als het goed is het volgende: 1 laag geraspte kaas, boter, bladerdeeg, boter, kaas, bladerdeeg, boter, kaas. Hier ga je nu 10staafjes van snijden. Snij het bladerdeegvierkant eerst door midden en vervolgens door 5 aan beide kanten. De staafjes draai je stuk voor stuk zoals je een snoeppapiertje aan de zijkant dichtdraait. Leg de gedraaide staafjes nu op een met bakpapier beklede bakplaat. 1 staafje = 1 kaasstengel.
  • Herhaal stap 4 en 5 nu ook voor de overige 8 plakjes. Je kan het beste eerst voor alle plakjes stap 4 doen en dan voor alle plakjes stap 5.Dat gaat wat sneller.
  • Zet een bakplaat in de oven voor circa 25/30 minuten. Ik heb mijn 50 kaasstengels moeten verdelen over 3 bakplaten, dus dat betekent dat je iets langer bezig bent met de oven als je er ook 50 maakt. Je zou het recept natuurlijk ook kunnen maken met bijvoorbeeld maar 4 plakjes bladerdeeg (dan heb je dus circa 20 kaasstengels).