Ga terug

Boerenkoolstamppot met honingspekjes & gehaktballetjes met jus

Porties 4 /5 personen
Bereidingstijd 45 minuten

Materiaal/apparatuur

  • 2 middelgrote pannen
  • 1 koekenpan
  • 1 braadpan

Ingrediƫnten

Boerenkool met spekjes

  • 1 kg kruimige aardappelen
  • 300 g boerenkool
  • 1 ui
  • scheutje azijn
  • paar druppels maggi
  • 1 el gembersiroop
  • 1,5 tl grove mosterd
  • klont boter
  • 0,5 tl nootmuskaat
  • peper & zout
  • 300 g spekjes
  • 3 el honing

Gehaktballetjes met jus

  • 400/500 g gehakt
  • 2 el mosterd
  • 1 ei
  • 6 el paneermeel
  • peper & zout
  • 3 el ketjap
  • 25 g boter
  • 25 g bloem
  • 300/350 ml runderbouillon

Instructies

Boerenkool met spekjes

  • Zet 2 middelgrote pannen op het vuur met water. Aan een voeg je de aardappelen toe, aan de ander de boerenkool. Breng beide aan de kook. Laat dit koken voor circa 20 min. tot gaar. Snijd in de tussentijd een ui in ringen. Giet een scheutje olie in een koekenpan en bak de ui hierin gaar/zacht.
  • Giet beide af en stamp door elkaar heen. Voeg de gebakken ui toe, azijn, maggi, gembersiroop, mosterd, boter, nootmuskaat, zout & peper toe. Stamp dit goed samen tot een lichtgrove stamppot.
  • Doe de spekjes in de koekenpan waarin je de ui hebt gebakken. Bak deze in circa 5 min. krokant. Als ze bijna goed zijn, voeg je de honing toe. Laat dit voor circa 30 sec. karamelliseren. Haal dan van het vuur af! Anders verbranden ze waarschijnlijk (gebeurt snel met honing).

Gehaktballetjes met jus

  • Kneed het gehakt samen met mosterd, ei, paneermeel, peper & zout en ketjap. Draai hier balletjes van ten grootte van een pingpongbal. Verhit een braadpan met een scheutje olie en bak de gehaktballetjes hierin goudbruin (duurt circa 15 min.) Als de gehaktballetjes klaar zijn, voeg je de boter toe (de jus maken kan eventueel ook in een apart pannetje). Laat dit smelten. Voeg dan de bloem toe (niet op de gehaktballen zelf). Meng goed door elkaar. Laat dit voor circa 2 min. op laag vuur bakken. Blus af met de rundbouillon. Meng met een garde goed door elkaar tot een jus.
Keuken: Nederlands