Ga terug

Carrotcake

Bereidingstijd 35 minuten
Oventijd 1 uur

Materiaal/apparatuur

  • Handmixer / keukenmachine
  • 2 springvormen (22-24 cm)
  • Bakpapier
  • Spuitzak
  • 1 middelgrote steelpan

Ingrediënten

Carrotcake (2 stuks: 2 lagen cake)

  • 400 g roomboter
  • 400 g zelfrijzend bakmeel
  • 100 g bruine basterdsuiker
  • 300 g kristalsuiker
  • 1 tl bakpoeder
  • 1 el kaneel
  • 1 el koek- en speculaaskruiden
  • 2 tl vanille-extract
  • snuf zout
  • 200 ml karnemelk
  • 6 eieren
  • 140 g ananas uit blik uitlekgewicht
  • 50 g pecannoten
  • 350 g wortel geraspt eventueel meer voor het garneren

Witte laag

  • 200 g roomboter kamertemperatuur
  • 400 g monchou
  • 200 g poedersuiker
  • 2 tl vanille-extract

Gesuikerde pecannoten

  • klontje roomboter
  • 70/100 g pecannoten
  • 50 g suiker

Instructies

Carrotcake (2 stuks: 2 lagen cake)

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Klop de roomboter met de handmixer luchtig. Voeg het zelfrijzend bakmeel, bruine basterdsuiker, kristalsuiker, bakpoeder, kaneel, koek- en speculaaskruiden, vanille-extract , zout, karnemelk en de eieren toe. Mix goed door elkaar tot een glad beslag.
  • Laat de ananas uitlekken, knijp uit & snijd in kleine stukjes. Hak 50 g pecannoten.
  • Voeg de gesneden ananas, gehakte pecannoten en geraspte wortel toe aan het cakebeslag. Mix voor circa 1 min. door elkaar.
  • Verdeel het carrotcakebeslag over 2 met bakpapier beklede springvormen. Zet per cake voor circa 30 min. in de oven (ik doe dit altijd apart: dus per cake 30 min --> 1/1,5 uur in totaal bezig. De ene staat namelijk altijd lager dan de ander dus dan verschilt de oventijd te veel. Dit zou ik dus ook aanraden). De oventijd is wel afhankelijk van welke springvorm gebruikt. Het kan dus zijn dat als je een kleine springvorm gebruikt de cakes langer in de oven moeten: tot max. 45 min. LET OP! HET BESTE RESULTAAT KRIJG JE ALS JE DE CAKES VOOR CIRCA 2 UUR IN DE KOELKAST ZET NA HET AFKOELEN (HET WORDT DAN WAT SMEUÏGER IN PLAATS VAN ZACHT).

Witte laag

  • Klop met de handmixer de roomboter luchtig. Voeg de monchou, poedersuiker & vanille-extract toe en mix tot er geen klontjes meer in zitten. Schep dit mengsel in een spuitzak.

Gesuikerde pecannoten

  • Smelt een klontje boter in een middelgrote steelpan. Voeg de de suiker en een klein scheutje water toe. Laat de suiker hierin oplossen (circa 1 min.). Voeg dan de pecannoten toe en laat dit voor circa 5 min. (goed opletten!) een soort van karamelliseren tot dat alle suiker aan de pecannoten als het ware 'vastzit' op middelhoog vuur. PAS OP! Want het kan verbranden. Haal de pecannoten uit het pannetje (laat het eerst even afkoelen op een bakpapiertje) en snijd met een scherp mes in kleine grove stukjes (of in keukenmachine heel kort).

Geheel

  • Pak 1 carrotcake. Spuit op de bovenkant met behulp van de spuitzak wat van de witte laag (ongeveer de helft: verdeel goed). Plaats de andere carrotcake hierboven op. Doe weer hetzelfde: spuit op de bovenkant van de cake met behulp van de spuitzak ongeveer de helft van de witte laag. Als je wilt kan je ook nog de zijkanten hiermee insmeren (waarschijnlijk kan dat sowieso al een beetje, want als je de andere carrotcake erboven op zet drukt er automatisch al wat van die witte laag naar buiten). Wees vooral niet te zuinig met de witte frosting laag: dit maakt het júist zo lekker. Hoe meer, hoe beter dus. ;)
  • Versier de bovenkant aan de kanten met de gehakte, gesuikerde pecannoten. Versier ook eventueel nog in het midden met wat extra geraspte wortel.