Ga terug

Witte asperges met zalm uit de oven, krieltjes & hollandaise saus

Porties 4 personen

Materiaal/apparatuur

  • 2 ruime pannen
  • Middelgrote ovenschaal
  • Oven
  • Klein steelpannetje

Ingrediënten

  • 4 moten zalmfilet
  • 3/4 pond witte asperges geschild
  • handje bieslook
  • 4 eieren
  • 2 eidooiers
  • halve citroen
  • peper & zout
  • 500/750 g grote krieltjes oma's aardappelen van Celavita
  • blokje groentebouillon
  • 0,5 tl suiker
  • 100 g koude roomboter

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Schil de asperges (als dit nog niet het geval is). Doe de asperges in een ruime pan, voeg water toe tot de asperges onder staan en breng aan de kook. Kook voor circa 15 min. op hoog vuur tot dat je met een vork door de asperges heen kan prikken. PAS OP! Hoe dikker de asperges, hoe langer het duurt voor ze gaar zijn. Andersom dus ook. Hou dit dus vooral zelf een beetje in de gaten.
  • Schil de krieltjes (als je die van Celavita gebruikt, hoeft deze stap natuurlijk niet). Breng een ruime pan met water aan de kook, voeg de krieltjes toe & kook samen met een blokje groentebouillon gaar.
  • Breng een klein pannetje met water aan de kook. Voeg de eieren toe. Kook voor circa 5-7 min (ligt eraan hoe hard je ze wilt).
  • Maak de zalm schoon. Leg ze in een ovenschaal. Besprenkel met olijfolie, sap van nét geen halve citroen (zodat je nog een scheutje (circa 1 el) over houdt voor in de saus), peper & zout (zeezout is het lekkerst). Zet in de oven voor circa 15 min.
  • Pak een klein steelpannetje. Leg er 2 eidooiers in samen met een scheut water. Zet het vuur op laag/middelhoog. Blijf continue kloppen met een garde tot dat het in begint te dikken (PAS OP! Na minder dan 1 min. is het al ingedikt). Als het is ingedikt, haal je de pan van het vuur (je blijft nog steeds continue kloppen) en voeg je 100 g koude boter in blokjes toe. Blijf roeren tot het is opgelost. Maak op smaak met 1 el citroensap, peper, zout & suiker. Serveer deze saus direct.
  • Giet de asperges en aardappelen af. Serveer met de zalm, hollandaise saus, het zachtgekookte eitje & knip er wat bieslook overheen. Smakelijk!
Keuken: Nederlands