Ga terug
5 van 1 stem

Pulled pork bitterballen

Porties 25 stuks
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 45 minuten
Opstijven 3 uur

Ingrediënten

Salpicon

  • 400 ml water
  • 1 blokje rundbouillon
  • 50 g roomboter
  • 60 g bloem
  • 100 ml room
  • 200 g pulled pork Als hier nog geen bbq smaak aan zit, moet je 2 tl bbq saus aan toe voegen
  • 1 tl mosterd
  • 2/3 tl worcestershiresaus
  • 15 druppels tabasco
  • 3 blaadjes gelatine
  • peper & zout

Bitterbal

  • bloem voor het paneren
  • 2 eiwitten voor het paneren
  • Panko voor het paneren
  • Paneermeel voor het paneren

Instructies

Salpicon

  • Zet het water op in een klein pannetje. Breng aan de kook. Voeg het bouillonblokje toe en laat dit oplossen.
  • Laat de gelatineblaadjes weken in koud water. 
  • Laat de roomboter smelten in een braadpan (niet bruin laten worden!). Voeg de bloem toe en meng dit goed door elkaar heen. Laat even staan, totdat de bloem witte randjes krijgt (circa 1 minuutje op middelhoog vuur. Laat de bloem niet aanbranden. Niet bruin worden dus!). Blijf continu roeren (handig met een garde). Blus af met de bouillon. Blijf goed roeren met een garde tot het wat dikker wordt en het een egaal mengsel is (het is nu redelijk stevig, maar wel dat je er lekker doorheen kan mengen met je garde). Voeg de room en pulled pork toe en meng goed door (als aan de pulled pork nog geen bbq smaak zit, voeg je ook 2 tl bbq saus toe). Maak op smaak met mosterd, worcestershiresaus, tabasco en peper & zout. Knijp de gelatineblaadjes uit en voeg toe aan het warme mengsel. Roer goed door met een garde tot het helemaal is opgelost. Zet nu het vuur uit.  Proef de ragout. Is de smaak naar wens? Dan schep je de ragout over in een ovenschaal, bak, kom, net wat je maar hebt. Bedek met plastic folie en laat voor minimaal 3 uur (liefst een nachtje) opstijven in de koelkast (hier geldt: hoe meer de ragout verspreid zit in een kom, hoe sneller opgesteven).

Bitterbal

  • Als de ragout is opgesteven tot een salpicon (het wordt dan een heel dik mengsel), haal je het uit de koelkast. Maak 3 bakjes: 1 met bloem, 1 met de eiwitten en 1 met panko en paneermeel door elkaar heen. Pak telkens circa 1 el van de salpicon en rol hier of een rondje (bitterbal) van. De volgorde van elke bitterbal gaat als volgt:
    - Meng door de bloem heen (bloem moet overal zitten)
    - Dip door de eiwitten (hou de bitterbal even omhoog, zodat er wat ei afdruipt)
    - Doe door het panko/paneermeel heen (moet overal zitten) voor een krokant laagje.
    - Leg in een met plastic folie belegde ovenschaal. Alle bitterballen moet je uit elkaar houden, anders vriezen ze aan elkaar vast! Dus gebruik of meerdere ovenschalen of maak meerdere lagen: dus heb je een laag bitterballen, leg er een plak plastic folie weer op en daar kan je dan weer een nieuwe laag kroketjes op leggen enz. enz.
    - Leg in de diepvries en laat bevriezen. Als de kroketjes bevroren zijn kan je ze wel gewoon naast elkaar en op elkaar leggen zonder plastic folie. Scheelt je weer wat ruimte in de vriezer. ;)
  • Verwarm de frituur voor op 180 graden. Frituur de bitterballen in circa 4 minuutjes (als ze uit de diepvries komen) mooi goudbruin.