Ga terug

Lemper

Porties 20 stuks
Voorbereidingstijd 1 uur 15 minuten
Bereidingstijd 45 minuten
Totale tijd 2 uur

Materiaal/apparatuur

  • Vergiet
  • evt. mixer
  • Sushimatje
  • Plastic folie

Ingrediënten

Kleefrijst

  • 500 g ketanrijst te koop bij de toko
  • 100/150 g santen (kokoscrème)
  • 5 djuruk poeroet blaadjes (limoenblaadjes)

Kipvulling

  • 4 grote kipfilets/kippendijen
  • 2 blokjes kippenbouillon
  • 2 sjalotjes
  • 1 teentje knoflook
  • 1 rode peper
  • 10 blaadjes djuruk poeroet (limoenblaadjes)
  • 1 tl ketoembar
  • 1 tl laos
  • 5 tl kurkuma
  • 1 tl komijn
  • 3 tl santen (kokoscrème)
  • 1 tl siracha
  • 2 tl vissaus
  • 3 tl tamarinde
  • sap van een halve limoen (of extra tl tamarinde)

Instructies

Kleefrijst

  • Leg de ketanrijst in een kom met water tot de rijst onder staat. Laat dit weken voor circa 1 nachtje.
  • Zeef de rijst. Doe de rijst in een pan. Vul de pan met water totdat de rijst onder staat (circa 1 cm er boven). Laat dit voor circa 12 minuten koken. De rijst moet net niet gaar zijn. Als het goed is is nu alle water opgenomen door de rijst.
  • Pak een andere (grote) pan. Vul die met 700 ml water, de santen en de djuruk poeroet blaadjes. Breng aan de kook totdat alle santen is opgelost. Voeg de rijst toe en laat voor circa 15 minuten rusten met deksel op de pan totdat al het water is opgenomen (het vuur staat nu uit).
  • Als al het water is opgenomen, verwijder je de djuruk poeroet blaadjes uit de rijst. Breng een pan met een laagje water aan de kook. Plaats een (stoom)vergiet boven op de pan (makkelijk is nog om een stoompan te gebruiken, maar die heb ik zelf niet). Doe de rijst in het vergiet en zet een deksel erop. Laat dit nu stomen voor circa 15 minuten. De rijst wordt nu heel plakkerig (kleefrijst = de bedoeling).

Kipvulling

  • Breng een pan aan de kook met 1,5 l water. Los 2 bouillonblokjes hierin op. Doe de kipfilets/kippendijen erin en laat koken tot gaar (duurt circa 15/20 min.). Als de kip gaar is, giet je de pan af met een zeef (vang de bouillon op!). Doe de kip in een kom en mix tot een pulled chicken (dit kan ook met een vork, maar mixer is sneller).
  • Snijd de sjalotjes, knoflook en peper (zonder pitjes) fijn. Doe een laagje olie in een koekenpan en laat de sjalotjes, knoflook en peper fruiten op laag vuur. Voeg de djuruk poeroet blaadjes toe en laat kort meebakken. Voeg nu alle kruiden toe (ketoembar, laos, kurkuma, komijn, (peper & zout)) en laat dit ook kort meebakken. Doe de kip erbij. Roer alles door elkaar. Doe de santen, siracha, vissaus, tamarinde, sap van een halve limoen én ongeveer 100 ml van de opgevangen bouillon erbij. Meng alles goed door elkaar en laat nog even bakken op laag vuur. De vulling moet niet te droog en niet te nat zijn. Is het te nat? Laat dan nog wat langer bakken. Is het te droog? Voeg dan nog wat extra van de opgevangen bouillon toe. Verwijder de limoenblaadjes uit de kipvulling.

Rest stappen

  • Het rollen van de lemper kan gaan beginnen. Hoe je dit moet doen staat hierboven uitgelegd.
  • Bewaar de lemper in de diepvries. Als je lemper wil eten, haal je een rolletje uit de diepvries en stoom je 'm gaar. Dit kan op 2 manieren: OF je plaatst het rolletje voor circa 2 minuten in de magnetron tot zacht (voorkeur & makkelijker) OF je stoomt 'm gaar in een vergiet/stoommandje net als de rijst in de stappen hierboven. Bij beide doe je dit ALTIJD in de plastic folie. Die haal je er pas vanaf wanneer de lemper gaar is.
Keuken: Aziatisch