Ga terug

Bladerdeeg

Bereidingstijd 30 minuten
Rusttijd 2 uur

Materiaal/apparatuur

  • Plastic folie
  • Deegroller
  • Kaasschaaf

Ingrediënten

  • 250 g bloem
  • 250 g roomboter 75 g op kamertemperatuur. 175 g koud.
  • 125 g water
  • snuf zout

Instructies

  • Kneed het bloem, water, zout en 75 g roomboter (op kamertemperatuur) goed met elkaar tot een samenhangend deeg. Vorm hier een bal van, verpak in plastic folie. Laat dit voor circa 30 minuten rusten.
  • Haal na 30 minuten het deeg uit de koelkast. Verdeel de overige 175 g roomboter door 3 (dus 3 delen van circa 60 g roomboter). Rol het deeg op een met bloem bestoven werkblad uit tot een vierkant. Schaaf met een kaasschaaf een deel van de roomboter (circa 60 g) en leg dit in het midden van het deeg. Vouw nu de vier kanten naar binnen, zodat de boter bedekt is. Rol het deeg langwerpig uit. Vouw dubbel en rol nog een keer langwerpig uit. Doe dit een paar keer. Vouw het langwerpige deeg in drieën (dus twee plakken als het ware naar het midden toe vouwen), zodat je een pakketje krijgt (zie foto). Verpak weer in plastic folie en laat rusten voor circa 30 minuten. De roomboter voelt nog een beetje hard aan in het deeg als je het in de koelkast legt, maar als je het uit de koelkast haalt is het deeg telkens een stuk flexibeler en de roomboter is erin 'verwerkt'.
  • Doe dit nu nog 2 keer met de overige delen roomboter. Laat telkens 30 minuten rusten (in totaal heb je dus 2 uur laten rusten). Na de laatste keer rusten is je bladerdeeg klaar voor gebruik. Dit werkt gewoon hetzelfde als dat je kant-en-klaar bladerdeeg zou kopen.