Zelf bladerdeeg maken: zo maak je jouw eigen roomboter bladerdeeg!

Heb jij er altijd al van gedroomd om je eigen bladerdeeg te maken? Nee? Ik ook niet. Maaaar ik moest het wel een keer proberen vond ik. En zo ging ik aan de slag met mijn eigen versie. Van te voren dacht ik echt dat dit een stúk ingewikkelder zou zijn. Maar niets is minder waar. Zelf bladerdeeg maken is echt super gemakkelijk! Je hebt er alleen veel geduld voor nodig. Of ja, geduld. Ligt er aan wat je in de tussentijd doet natuurlijk. Zelf was ik lekker bezig met het receptje waar ik het voor ging gebruiken, dus de tijd vloog voorbij! Eerlijk is eerlijk, ik had niet verwacht dat het zo’n verschil zou zijn met bladerdeeg uit de diepvries van de supermarkt bijvoorbeeld. Dit recept is echt zó veel lekkerder. Je proeft gewoon dat het vers is. Én omdat ik het dus eigenlijk niet zo veel werk vond, ga ik voortaan altijd mijn eigen bladerdeeg maken! Jij ook? (Ik gebruik wel mijn eigen tip die hieronder staat, omdat ik natuurlijk niet altijd het geduld hiervoor heb ;)).

Receptjes met bladerdeeg

Zoek je lekkere receptjes om het bladerdeeg meteen voor te gebruiken? Neem dan eens een kijkje bij deze saucijzencadeautjes, de welbekende beef wellington of deze lekkere pasteitjes. Ik denk dat je bladerdeeg zo meteen op is!

Tip: Maak wat meer bladerdeeg dan je nodig hebt (verdubbel onderstaande portie bijvoorbeeld) en bewaar de rest in de vriezer! Super gemakkelijk te bewaren en zo heb je altijd mega lekkere bladerdeeg in huis.

Bladerdeeg

Bereidingstijd 30 minuten
Rusttijd 2 uur

Materiaal/apparatuur

  • Plastic folie
  • Deegroller
  • Kaasschaaf

Ingrediënten

  • 250 g bloem
  • 250 g roomboter 75 g op kamertemperatuur. 175 g koud.
  • 125 g water
  • snuf zout

Instructies

  • Kneed het bloem, water, zout en 75 g roomboter (op kamertemperatuur) goed met elkaar tot een samenhangend deeg. Vorm hier een bal van, verpak in plastic folie. Laat dit voor circa 30 minuten rusten.
  • Haal na 30 minuten het deeg uit de koelkast. Verdeel de overige 175 g roomboter door 3 (dus 3 delen van circa 60 g roomboter). Rol het deeg op een met bloem bestoven werkblad uit tot een vierkant. Schaaf met een kaasschaaf een deel van de roomboter (circa 60 g) en leg dit in het midden van het deeg. Vouw nu de vier kanten naar binnen, zodat de boter bedekt is. Rol het deeg langwerpig uit. Vouw dubbel en rol nog een keer langwerpig uit. Doe dit een paar keer. Vouw het langwerpige deeg in drieën (dus twee plakken als het ware naar het midden toe vouwen), zodat je een pakketje krijgt (zie foto). Verpak weer in plastic folie en laat rusten voor circa 30 minuten. De roomboter voelt nog een beetje hard aan in het deeg als je het in de koelkast legt, maar als je het uit de koelkast haalt is het deeg telkens een stuk flexibeler en de roomboter is erin 'verwerkt'.
  • Doe dit nu nog 2 keer met de overige delen roomboter. Laat telkens 30 minuten rusten (in totaal heb je dus 2 uur laten rusten). Na de laatste keer rusten is je bladerdeeg klaar voor gebruik. Dit werkt gewoon hetzelfde als dat je kant-en-klaar bladerdeeg zou kopen.

Wil je dit recept nou ook maken? Dan kun je heel gemakkelijk op het printicoontje [recept afdrukken] bovenin klikken. Zo heb je het recept bij je voor het boodschappenlijstje in de supermarkt of tijdens het bereiden in de keuken. Handig toch?!

Laat het mij weten als je dit recept hebt gemaakt via Instagram door de hashtag #maddiesfoodlife te gebruiken. Zou ik super leuk vinden om te zien! 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recept waardering
Like
Close
© Copyright 2020 Maddie's Foodlife 2020.
Close