Gourmet recepten DIY – Vlees, vis en vegetarisch

Gourmetten. Iedereen doet het wel eens of heeft het ooit gedaan. Wij thuis doen het een paar keer per jaar en dan vooral tijdens een feestdag zoals Sinterklaas. Super gezellig vind ik dat altijd! Het is echt iets om te doen tijdens een speciale gelegenheid. Iedereen kan bakken wat hij/zij zelf wilt en iedereen lust wel wat. Je kan er in principe alles opgooien (of bakken natuurlijk) wat je zelf wilt. Alles is mogelijk. Ik vind het altijd het leukst om de gourmet helemaal zelf te maken (en het lekkerst!). Geen kant-en-klare schalen meer van de supermarkt of slager, maar Do It Yourself! Wil jij weten wat je allemaal kan maken/kopen voor de gourmet om het nóg lekkerder te maken dan dat het al is? Lees dan vooral verder voor bijvoorbeeld lekkere gourmet recepten!!

Hieronder vind je verschillende gourmet recepten (alles is gebaseerd op 4/5 personen voor de gourmet. Rekening gehouden met dat je meerdere dingen maakt (niet alles natuurlijk, haha!), ideeën en inspiratie, zodat ook jij zelf aan de slag kan! Van vlees tot vis en van vega tot lekkere bijgerechten. Voor ieder wat wils!


Vlees

Iets wat het altijd goed doet tijdens het gourmetten: vlees. Ik heb een paar ‘standaard’ vlees gourmet recepten/ideeën ertussen staan die zeker niet kunnen ontbreken én wat leuke twistjes die het net wat anders dan anders maken.

  • Varkenshaaspuntjes teriyaki
    1 grote varkenshaas in blokjes snijden en 1 nachtje (of minimaal een paar uur) marineren in 3 el sesamolie, 2 el ketjap, 2 el sojasaus, sap van een halve citroen, 1 tl sambal, 1 teentje, 1 el gembersiroop/honing & evt. wat verse gember.
  • Slavinkjes
    200 g half-om-half gehakt goed mengen met een half ei, 1 el ketjap, 2 tl mosterd, peper, 1 half fijngesneden sjalot, 1 teentje fijngesneden knoflook en 2 el paneermeel (paneermeel meer toevoegen als het gehakt nog te nat is). Leg 100 g ontbijtspek klaar. Maak van het gehakt worstjes en rol ze per worstje in 1 plakje ontbijtspek zo dat de ontbijtspek over heel het worstje heen zit. Dip de zijkantjes van de mini-slavinken in gedroogde oregano (ongeveer 2 el nodig).
  • Hamburgertjes
    200 g half-om-half gehakt goed mengen met een half ei, 1 tl mosterd, 2 tl ketjap, 1 tl sambal, 1 tl ketchup, 1 el worcestershiresaus, peper en zout, 1 half fijngesneden sjalot, 1 teentje fijngesneden knoflook, handje fijngesneden peterselie en 3/4 el paneermeel (paneermeel meer toevoegen als het gehakt nog te nat is). Maak er balletjes van en druk ze dan tot kleine hamburgertjes.
  • Mini gehakt cordon blue
    250 g half-om-half gehakt mengen met 1 el mosterd, 1 ei, peper en zout, 3 el paneermeel (paneermeel meer toevoegen als het gehakt nog te nat is). Maak van dit gehakt ovalen balletjes, druk die plat en leg er een plakje kaas in en een reepje achterham. Vouw het gehakt nu dicht over de kaas en ham heen en druk goed aan (als het goed is zitten de kaas en ham nu aan de binnenkant).
  • Biefstukjes (ik zou die van de slager aanraden. Ossenhaas het allllllerlekkerst maar kogelbiefstukjes zijn ook prima!) Of ga voor de wildvariant: herten- en/of everzwijnbiefstuk.
  • Eendenborstfilet (lekker met een wat zoeter sausje, zoals hoisin, sinaasappelsaus of stroop)
  • Varkenshaasje (of ga voor de goedkopere variant: kophaasje)
  • Gevulde varkenshaasjes caprese
    Sla een varkenshaasje plat onder plasticfolie of bakpapier door er met een deegroller op te slaan. Snij hier plakken van (hoe groot je ze wilt hebben). Beleg de breedte met wat mozzarella, pesto en zongedroogde tomaat. Rol op en maak vast met een klein satéprikkertje.
  • Gevulde varkenshaasjes met brie
    Sla een varkenshaasje plat onder plasticfolie of bakpapier door er met een deegroller op te slaan. Snij hier plakken van (hoe groot je ze wilt hebben). Beleg de breedte met brie. Rol op en maak vast met een klein satéprikkertje.
  • Kipblokjes voor kip saté
    Snij 2 kipfilets in blokjes. Marineer met 2 tl kurkuma, 3/4 olie, 1 teentje knoflook, 1 tl serehpoeder, 1 el sojasaus, 1 tl suiker, 1 tl ketjap en sap van een halve citroen voor circa 1 nachtje (minimaal paar uur).
  • Gemarineerde kipfilet in kruiden
    Sla 2 kipfilets plat onder plasticfolie of bakpapier door er met een deegroller op te slaan. Snij in plakken en marineer in 3/4 el olie, 1,5 el italiaanse kruiden, peper en zout, scheutje citroensap en 1 tl worcestershiresaus voor circa 1 nachtje (minimaal paar uur).
  • Gemarineerde kipfilet in kerrie
    Sla 2 kipfilets plat onder plasticfolie of bakpapier door er met een deegroller op te slaan. Snij in plakken en marineer in 3/4 el olie, 1 el kerriepoeder, peper en zout en een scheutje citroensap voor circa 1 nachtje (minimaal paar uur).
  • Shoarma
  • Merguez worstjes
  • Mini kip krokant schnitzels
    Sla 2 kipfilets plat onder plasticfolie of bakpapier door er met een deegroller op te slaan. Snij in plakken. Maak de kip op smaak met peper & zout en paneer in bloem, een losgeslagen eitje en paneermeel.

Vis

Vis is misschien wat minder populair tijdens het gourmetten, máár zeker niet minder lekker. Het namelijk super goed op de gourmet & de variatie is juist het lekkerst. Het voordeel van vis tijdens de gourmet is dat je lekker meer kan eten. 😉 Vis vult namelijk minder goed dan vlees. Hieronder vind je lekkere gourmet recepten/ideeën met vis.

  • Knoflookgamba’s
    10 gamba’s marineren in 3/4 el olie, 3 teentjes knoflook, sap van een halve citroen en een handje fijngesneden peterselie voor circa 1 nachtje (minimaal paar uur).
  • Zalm naturel of gemarineerd
    Koop 2 stukken zalmfilet en snij deze in kleine stukken tot mini zalmpjes. Marineer eventueel in een marinade van 3/4 el olie, scheut citroensap, 1 el sojasaus en 1 tl honing.
  • Tonijnsteak 
    Koop een stuk tonijn. Snij in stukjes net zo groot als een mini-biefstukje.
  • Gemarineerde witvis
    Snij ongeveer 250 g witvis in stukjes. Marineer met 3/4 el olie, sap van een halve citroen, 1 tl chilivlokken/poeder, 1 teentje knoflook en een handje fijngesneden dille voor circa 1 nachtje (minimaal paar uur).
  • Vissticks
    Koop een stevige witvis (zoals kabeljauw). Snij deze in reepjes en paneer in bloem, een losgeslagen eitje en paneermeel.
  • Zalmburgertjes
    mix 200 g zalm tot gehakt of snij zeer fijn. Meng met een half ei, 4 el paneermeel (of meer als het nog een te nat mengsel is), 1 el sesamolie, 1 el sojasaus, peper & zout en een paar takjes fijngesneden munt. Maak er balletjes van en druk ze dan tot kleine zalmburgertjes.
  • Coquilles
  • Witvis in spek
    Snijd 200 g stevige witvis (Tilapia, Kabeljauw etc) in stukken. Breng op smaak met peper en rol er een plakje spek omheen.

Vegetarisch

Steeds meer mensen worden vegetarisch of eten eens per week vega. Vegetarische gerechtjes met gourmet zijn niet minder lekker dan vlees- of visgerechtjes en daarom kunnen óók deze gerechtjes niet ontbreken. Super lekker!! Mijn favo is kaassouffle! Hieronder vind je lekker vega gourmet recepten/ideeën.

  • Aardappelrösti
    Rasp 3 aardappelen fijn met de rasp (spoel niet af! dan verwijder je het zetmeel. Dep eventueel droog met wat keukenpapier). Meng er 1 ei doorheen en roer goed. Maak op smaak met peper en zout. LET OP! Maak dit gerecht ietsje van tevoren en niet ver van te voren. De aardappel verkleurt dan en de smaak wordt er niet beter op.
  • Kaassoufflé’s
    Koop 1 klein plat stuk jonge of jong belegen kaas (circa 250 g). Snij hier plakjes van 1 cm dik van en maak er vierkantjes van 5 x 5 cm van. Doop in bloem, dan in 1 of 2 losgeslagen eitjes en dan in paneermeel.
  • Auberginerolletjes met geitenkaas
    Snijd van de aubergine dunne lange plakken af. Bestrooi met zout en laat dit even staan voor circa een kwartietje (vocht kan er nu uittrekken). Spoel de plakken af onder de kraan en dep droog. Nu zijn ze wat zachter om te rollen. Vul de plakken met 1 of 2 tl geitenkaas en rol dicht. Maak vast met een klein satéprikkertje.
  • Aubergine caprese
    Snijd dunne plakken van de aubergine. Zet dit zo op tafel samen met gesneden (buffel)mozzarella, gesneden plakjes tomaat en een beetje pesto. Laat in een pannetje de aubergine gaar worden. Als die gaar is, leg je kort een plakje mozzarella en een plakje tomaat erop. Laat kort bakken (zodat de mozzarella een beetje smelt) en eet met de pesto.
  • Gebakken druiven of vijgen met burrata 
    Voor de druiven: marineer een nachtje in port met wat suiker en water, giet af en zet in een schaaltje op tafel. Deze druiven kort bakken en eten met wat geplukte burrata. Voor de vijgen: snijd een vijg open in een roosje door ‘m zowel horizontaal als verticaal half in te snijden (als een kruisje). Giet honing erover en bak in een pannetje. Serveer met burrata.
  • Gepaneerde brie (lekker met een rood fruit- of vijgencompote)
    Koop een stuk brie. Bereid dit hetzelfde als bovenstaande kaassoufflé’s.

Bijgerechtjes

Ook bijgerechtjes zijn niet te missen met de gourmet. Kijk hieronder voor inspiratie van leuke bijgerechtjes!

  • Champignons (lekker om te vullen met kruidenboter en dan in het pannetje te laten smelten!)
  • Courgette
  • Paprika
  • Banaan (lekker gebakken banaantjes)
  • Huzarensalade (ik zou de huzarensalade van Looman Salades aanraden. Écht de lekkerste! Is te koop bij veel Jumbo’s en speciaalzaken)
  • Pannenkoekjes (tip: pannenkoekjes met gebakken banaan & nutella!!!)
    Standaard beslagreceptje: 250 ml melk, 140 g bloem, 1 ei, snufje zout
  • Spaanse tortilla
    Meng 3/4 eitjes met 10 schijfjes aardappels voorgekookt, 1 halve fijngesneden ui, halve chorizoworst, stukjes van halve rode paprika en handje geraspte kaas. Maak het eventueel vegetarisch door de chorizo weg te laten en meer van de overige ingrediënten toe te voegen.
  • Stokbrood (tip: smeer wat brie of kruidenboter op een broodje en laat smelten in een pannetje! Mmmh)
  • Aardappelschijfjes
    Je zou deze eventueel kunnen marineren in een marinade van 2/3 el olie, 2 tl (gedroogde) rozemarijn of tijm, half teentje knoflook of een heel klein teentje en 1 kleine tl (gerookt) paprikapoeder.
  • Nacho’s met gehakt
    Breng 200 g gehakt op smaak met peper en zout, 2/3 el chilisaus. Zet dit gehakt op tafel samen met tortillachips, een kommetje geraspte kaas en quacamole (1 avocado prakken met wat knoflookpoeder, 1 tl chilisaus, 1 el creme fraîche en evt. wat rode ui of tomaatstukjes) . Bak dan eerst het gehakt gaar in een pannetje. Eenmaal gaar, doe je de tortillachips erbij en strooi je de kaas eroverheen en laat je het nog even smelten. Eet dan samen met de quacamole op!

Sausjes

En als laatste: de sausjes! Ik ben echt een liefhebber van saus. Mijn eten is niet optimaal zonder een lekker sausje. Hieronder wat lekkere sausjes voor bij de gourmet recepten.

  • Kruidenboter (zelf maken of kopen)
    Zelf maken: Pak 150 roomboter op kamertemperatuur. Klop op met de mixer. Doe er bieslook, peterselie en basilicum bij (even blancheren van te voren voor een minder heftige kruidensmaak). Doe een teentje knoflook erbij en een scheutje slagroom. Mix goed door elkaar tot een kruidenboter. Schep de kruidenboter in plastic folie, rol op tot een rolletje en draai de zijkantjes dicht net zoals een snoeppapiertje. Laat koelen in de koelkast. Je kan er zo plakken vanaf snijden.
  • Knoflooksaus (mijn lievelings is die van Looman Salades)
  • Cocktailsaus
    Meng 3 el mayonaise met 2 el ketchup, een scheutje citroensap, een scheutje slagroom, een scheutje wodka of sherry en peper & zout.
  • Pepersaus 
  • Witte wijnsaus
  • Satésaus
    Basis: 3/4 el pindakaas met flinke scheut melk (circa 200 ml), 2 el ketjap, 2 el gembersiroop, 1 tl sambal, 50 ml kokosmelk, duimpje vers geraspte gember, beetje knoflookpoeder even laten koken op laag vuur.

‘Pfff zo’n stank die gourmet’

Gourmetten: super leuk, maar wat een stank erna!! Denk jij dit ook altijd na het gourmetten? Hier de ultieme tip: zet een pannetje op het vuur met een laagje water en een grote scheut azijn. De stank verdwijnt zo sneller. Versnel het proces door nog wat extra ramen open te zetten en als je in de keuken hebt gegourmet de afzuigkap aan te zetten.

Gourmetten
Allerlei recepten voor de gourmet. Van vis en vlees tot vega!

Ik hoop dat ik jullie nu genoeg inspiratie heb kunnen geven om zelf je gourmet te maken! Laat het mij weten als je één of meer van deze receptjes hebt gemaakt via Instagram door de hashtag #maddiesfoodlife te gebruiken. Zou ik super leuk vinden om te zien! 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Like
Close
© Copyright 2020 Maddie's Foodlife 2020.
Close