Hét lekkerste bananencake recept ooit

Eén van mijn all-time favourites. Deze bananencake. Echt, geloof me als ik zeg dat dit hét lekkerste bananencake recept ooit is. De cake is luchtig, smeuïg met een krokante buitenlaag.

Zuid-Afrika

Dit receptje heb ik niet zelf verzonnen. Nee, het komt helemaal uit Zuid-Afrika. Misschien zal je nu wel denken: ‘hoezo bananencake in Zuid-Afrika dan?’. In 2017 ging ik voor de tweede keer naar Zuid-Afrika. Tot nu toe nog steeds de mooiste bestemming waar ik ooit ben geweest. Het land, de cultuur, het eten. Alles is ge-wel-dig. En dan vooral dat laatste. Je zou het niet verwachten, maar de lekkerste sushi, de lekkerste biefstuk, de lekkerste Boboti én de lekkerste bananencake heb ik op in Zuid-afrika. En laat ik van dat laatste nou net het receptje hebben mogen ontvangen. Gelukkig, want dit is mijn favoriete bakrecept tegenwoordig. In principe heeft deze bananencake niets te maken met Zuid-Afrika zelf, want het komt van een Belgisch stel die al zo’n 10 jaar in Nelspruit (een dorp in Zuid-Afrika waar nijlpaarden los rondlopen) wonen. Maar het is altijd leuk om de achtergrond te vertellen, toch? 😉 Dankzij hun kan ik nu hét lekkerste bananencake recept ooit met jullie delen. Er gaat echt een wereld voor je open na het eerste hapje. Nog niet overtuigd? Your loss.

Tip: restjes cake over? Maak er deze cake pops van.
5 van 4 stemmen

Bananencake

Voorbereidingstijd 10 minuten
Oventijd 50 minuten

Materiaal/apparatuur

  • Steelpannetje
  • Mixer
  • Zeef
  • Cakeblik
  • Bakpapier

Ingrediënten

  • 125 g roomboter
  • 150 g kristalsuiker
  • 1 tl vanille-extract
  • 2 tl kaneel
  • 2 rijpe bananen groot, anders 2,5 kleine banaan
  • 1 ei L
  • 50 ml volle melk
  • 190 g zelfrijzend bakmeel
  • 8 g bakpoeder
  • 2 el bruine suiker optioneel

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Smelt de boter samen met de suiker, vanille-extract, kaneel in een klein pannetje. Laat de boter niet aanbranden! Het moet nét gesmolten zijn. Zet van het vuur af als alles gesmolten is.
  • Prak de bananen met een vork in een kom. Voeg het gesmolten botermengsel toe en mix goed met de mixer. Voeg het ei en de melk toe en mix dit ook even met de mixer.
  • Zeef het bakmeel en de bakpoeder bij het beslag en mix dit kort met de mixer totdat het goed is gemengd (doe dit niet te lang, want dan wordt het minder luchtig).
  • Vet een bakvorm in, bekleed met bakpapier en giet het cakebeslag hierin. Optioneel: strooi de bruine suiker in de lengte over het midden van het cakebeslag. Zo krijgt het een extra krokante korst (aanrader!).
  • Zet in de oven voor circa 50 minuten en laat goed afkoelen.

Wil je dit recept nou ook maken? Dan kun je heel gemakkelijk op het printicoontje [recept afdrukken] bovenin klikken. Zo heb je het recept bij je voor het boodschappenlijstje in de supermarkt of tijdens het bereiden in de keuken. Handig toch?!

Laat het mij weten als je dit recept hebt gemaakt via Instagram door de hashtag #maddiesfoodlife te gebruiken. Zou ik super leuk vinden om te zien! 🙂

Join the Conversation

  1. Superlekker!. Vooral het krokante bovenop door de bruine suiker.

  2. 5 sterren
    Dit is de eerste bananencake die bij mij niet heel compact werd maar echt luchtig. De suiker bovenop is bovendien een lekkere toevoeging.

  3. 5 sterren
    Echt heel lekker. De cake is luchtig en smeuïg en de bovenkant is verassend krokant door de toevoeging van de bruine suiker. Zelf heb ik er nog stukjes extra pure chocola aan toegevoegd, dit geeft de cake nog iets meer structuur en is echt een aanrader

  4. 5 sterren
    Heerlijk recept. Zojuist gemaakt en inderdaad heel luchtig met een krokante bovenkant. Zeker een aanrader om te maken.

  5. Karin Slaghekke says:

    5 sterren
    In een woord Heerlijk!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recept waardering




Like
Close
© Copyright 2020 Maddie's Foodlife 2020.
Close