Recept voor de allerlekkerste ouderwetse appeltaart

Als ik iets lekker vind met koud weer (ook wel met lekker weer hoor ;)) dan is het wel zelfgebakken appeltaart. En dan met de nadruk op zelfgebakken. Want het aller allerlekkerst is dan natuurlijk om alles from scratch te maken. Met dit recept voor de allerlekkerste ouderwetse appeltaart kan ook jij aan de slag!

Variaties

Je kan natuurlijk volop variëren met dit recept voor de allerlekkerste ouderwetse appeltaart. Zo zou je het volgende kunnen doen: Een combinatie maken van appel en peer. Dus 3 appels, 3 peren. Zo heb je nét weer even wat anders. Ook zou je eventueel nog noten of krenten/rozijnen kunnen toevoegen. Ik (en vooral mijn vriend) vind ‘m zonder het lekkerst.

Tip: eet de appeltaart natuurlijk met een flinke toef (zelf opgeklopte) slagroom!

Appeltaart

Bereidingstijd 20 min
Baktijd 55 min

Materiaal/apparatuur

  • Springvorm (20 - 24 cm)

Ingrediënten

  • 350 g bloem
  • 2 tl bakpoeder 8 g
  • 200 g witte basterdsuiker
  • 200 g roomboter
  • 1 tl vanille-extract
  • 2 eieren
  • snufje zout
  • 5/6 zoetzure appels
  • 5 el kristalsuiker
  • 3 tl kaneel
  • 2 el paneermeel

Instructies

Deeg

  • Verwarm de oven voor op 175 graden.
  • Klop 1 ei door elkaar. Meng de bloem, bakpoeder, suiker, roomboter, vanille-extract, 1,5 ei (0,5 van het losgeklopte ei) en snufje zout met elkaar tot een stevig deeg. Kneed het deeg goed totdat alle ingrediënten (en dan met name de roomboter) goed verspreid zit.
  • Schil en snijd de appels in plakjes (appels door 4, klokhuis eruit snijden, door 2 en dan in plakjes snijden). Meng de appelplakjes met de suiker en de kaneel.
  • Vet de springvorm in. Verdeel het deeg in 3 stukken: 1 gebruik je om de bodem mee te vormen, 1 voor de zijkanten. Pak een lepel en hou onder de hete kraan. Gebruik de bolle kant om de bodem en zijkanten mooi egaal mee te maken (glad strijken. Pas op! Dat betekent niet dat je lepel zeiknat moet zijn, anders wordt het veel te zompig. Dit is puur voor de looks). Bestrooi over de bodem de paneermeel (neemt vocht op van de appels) en doe de appelvulling erin.
  • Bestrooi wat bloem over je aanrecht. Rol het stuk deeg wat je over hebt uit en maak hier mooie reepjes van circa 1 tot 2 cm breed. Leg de reepjes kruislings over de appelvulling met als aanknopingspunten de zijkantjes. Je houdt waarschijnlijk wat deeg over. Maak hier een extra zijrand van, zodat de aanknopingspunten rondom worden weggewerkt (dit maakt het mooier af & de taart wordt steviger). Bestrijk de taart met het resterende losgeklopte halve ei. Zet de taart in de oven voor circa 55 minuten. Laat de taart goed afkoelen en maak het af met een mooie toef slagroom.
Keuken: Nederlands

Op zoek naar meer lekkere taarten of cakes? Klik dan eens hier. Probeer bijvoorbeeld eens deze banoffee cupcakes: bananencakejes met dulce leche, bananenroom & crumble. Of deze laagjestaart met grapefruitcurd & rozemarijnbotercrème.

Wil je dit recept nou ook maken? Dan kun je heel gemakkelijk op het printicoontje [recept afdrukken] bovenin klikken. Zo heb je het recept bij je voor het boodschappenlijstje in de supermarkt of tijdens het bereiden in de keuken. Handig toch?!

Laat het mij weten als je dit recept hebt gemaakt via Instagram door de hashtag #maddiesfoodlife te gebruiken. Zou ik super leuk vinden om te zien! 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recept waardering




Like
Close
© Copyright 2020 Maddie's Foodlife 2020.
Close