Banoffee cupcakes: bananencupcakes met dulce leche, bananenroom & crumble

Ooit gehoord van banoffee? Zo niet, dan moet je dit ook echt een keer maken! Dit is een taart gemaakt van koekjesbodem met banaan, room & toffee. En toevallig ook een van mijn favoriete taarten (die ik overigens ook pas een paar jaar geleden ontdekte). En waar heb ik dit ontdekt dan? Bij de Lidl! Ja, je hoort het goed: de Lidl! Altijd tijdens de feestdagen verkoopt Lidl het merk Delicieux. Dat vind ik altijd fantastisch, echt waar. Ze hebben van dat merk altijd zulke lekkere en originele producten liggen. Nou.. om weer even verder te gaan op het banoffee verhaal: de banoffee taart lag daar dus ook (wel een diepvriesvariant). Mam nam deze taart toen ooit per ongeluk mee en sindsdien waren wij hier thuis verkocht. Wat lekker!!! Dit moest en zou ik dus ooit een keer zelf maken. Zeker gedaan ook (en die is nog veeeeeel lekkerder), maar die staat nog niet hier op Maddie’s Foodlife. Wat er wel op staat? Deze banoffee cupcakes: bananencupcakes met dulce leche, bananenroom & crumble. Wat wil je nog meer?!

Cupcakes vullen

Ik vind het altijd leuk om aan bestaande recepten een nieuwe draai te geven of om een paar recepten met elkaar te combineren. In dit geval dus de cupcake en de banoffee taart: banoffee cupcakes. Het vullen van die cupcakes is nog wel even een dingetje (of ja, ik ben niet echt een ster met spuitzakken, dus het kan ook daaraan liggen). Je moet namelijk het spuitmondje echt ver in de cupcake steken en dan langzaam omhoog brengen en er dan nog een lekkere toef op spuiten (zie afbeelding). Zo kan de dulce leche zich helemaal verspreiden in de cupcake en krijg je als je ‘m opensnijdt een mooie vulling te zien.

Banoffee cupcakes

Banoffee cupcakes

Porties 12 stuks
Voorbereidingstijd 3 uur
Bereidingstijd 40 min

Materiaal/apparatuur

  • Mengkom
  • Handmixer
  • Cupcakevorm
  • Kookpan
  • 2 spuitzakken

Ingrediënten

Bananencupcakes

  • 1 banaan (liefst zo rijp mogelijk)
  • 250 g zelfrijzend bakmeel
  • snufje zout
  • 250 g suiker
  • 250 g roomboter op kamertemperatuur
  • 4 eieren
  • 50 ml melk
  • 2 tl vanille-extract

Dulce leche

  • 1 blikje gecondenseerde melk 397 g

Bananenroom

  • 1 banaan
  • 200 g slagroom
  • 40 g suiker
  • 100 g roomkaas
  • 1 el citroensap

Overige

  • snuf cacao
  • 3 of 4 mariakoekjes

Instructies

Bananencupcakes

  • Verwarm de oven voor op 175 graden.
  • Prak de banaan met een vork in een mengkom.
  • Voeg de droge ingrediënten toe (zelfrijzend bakmeel, zout, suiker). Mix kort met de handmixer door elkaar. Voeg de roomboter, melk en vanille-extract toe. Mix dit ook goed door elkaar. Voeg terwijl je mixt een voor een de eieren toe. Mix alles tot een glad beslag.
  • Vet de cupcakevormpjes in. Vul de vormpjes met het beslag (circa 12 cupcakes). Zet in de oven voor circa 25/30 min.

Dulce leche

  • Zet in een pannetje het blikje gecondenseerde melk (laat dichtzitten!). Vul het pannetje met water totdat het blikje ongeveer 1 cm onder staat. Breng aan de kook en laat koken voor circa 3 uur.

Bananenroom

  • Prak de banaan in een mengkom.
  • Klop de slagroom met de suiker stijf.
  • Meng de slagroom door de geprakte banaan. Voeg de roomkaas en citroensap toe en mix alles door elkaar tot een egale bananenroom.

Overige

  • Haal de cupcakes uit de oven en laat afkoelen. Haal het blikje gecondenseerde melk uit het water en laat ook afkoelen.
  • Maak het blikje gecondenseerde melk open. Je ziet dat dit nu een bruine in plaats van witte massa is geworden. Dit is dulce leche. Stop de dulce leche in een spuitzak. Stop het spuitmondje in een cupcake (gewoon ver erin duwen) en spuit dulce leche erin. Maak de beweging langzaam naar boven zodat de dulce leche zich verspreid van onder naar boven. De dulce leche moet verspreid worden over het aantal cupcakes dat je hebt gemaakt (circa 12). Je hebt ruim voldoende dulce leche, dus spuit er vooral lekker veel in, want dat zorgt voor een lekkerdere cupcake.
  • Vul een andere spuitzak met de bananenroom. Spuit (met in je achterhoofd dat je dit moet verdelen over het aantal cupcakes dat je hebt gemaakt) toefjes op de met dulce leche gevulde cupcake. Bestrooi met cacao (eventueel met behulp van een zeefje). Verkruimel de mariakoekjes en strooi dit ook op de cupcakes.
  • Hoe moet je dit nou eten? Nou dat kan je natuurlijk zelf bepalen! Maaaar het lekkerste is om de cupcake door 4 te snijden, zodat je bij elk hapje alle smaken (dulce leche, bananenroom etc.) hebt.

Wil je dit recept nou ook maken? Dan kun je heel gemakkelijk op het printicoontje [recept afdrukken] bovenin klikken. Zo heb je het recept bij je voor het boodschappenlijstje in de supermarkt of tijdens het bereiden in de keuken. Handig toch?!

Laat het mij weten als je dit recept hebt gemaakt via Instagram door de hashtag #maddiesfoodlife te gebruiken. Zou ik super leuk vinden om te zien! 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recept waardering




Like
Close
© Copyright 2020 Maddie's Foodlife 2020.
Close