Linzenburger met manchego, gekaramelliseerde rode ui & harissamayo

Ik heb weer een nieuw leuk receptje voor jullie, namelijk deze linzenburger met manchego, gekaramelliseerde rode ui & harissamayo en natuurlijk sla + groene asperges in citroensap. Loopt het water jullie al in de mond? Bij mij in ieder geval wel!

Missie Bonduelle

The greenfoodlab benaderde mij met de vraag of ik tijdens de week zonder vlees een recept wilde maken met de peulvruchten van Bonduelle. Bonduelle heeft namelijk 7 beloftes op het gebied van duurzame landbouw en duurzame voeding om bij te dragen aan hun missie: bijdragen aan een plantaardige toekomst! Eén van die beloftes is om minder bestrijdingsmiddelen te gebruiken. Dit doen zij onder andere door telers te stimuleren om alternatieve ongedierte- en onkruid bestrijdingstechnieken te gebruiken.

Mijn missie

Ik vond dit een mooie missie & wilde hier graag aan meewerken (meewerken aan mijn eigen missie)! Zo ging ik aan de slag met de peulvruchten van Bonduelle en heb uiteindelijk gekozen voor linzen. Met deze linzen heb ik een goddelijke burger gemaakt. Ik heb de zelfgemaakte linzenburger namelijk gecombineerd met gekaramelliseerde rode uien, sla, geraspte manchego, groene asperges in citroensap & een harissamayonaise.

Vleesvervanger

Echt, geloof me als ik zeg dat jij geen vlees mist met deze maaltijd! De linzenburger is super goed van structuur & door deze combinatie merk je nauwelijks dat je geen vlees eet. Niet gek, want peulvruchten zijn immers natuurlijke vleesvervangers die rijk zijn aan eiwitten en vezels! Ga jij dit ook uitproberen?

Linzenburger met manchego, groene asperges, gekarameliseerde rode ui & harissamayo

Porties 4 personen

Ingrediënten

  • 310 g linzen
  • blikje tomatenpuree circa 70 g
  • hand basilicum
  • hand peterselie
  • 1 ei
  • 80/100 g havermout
  • 0,5 ui
  • peper & zout
  • 4 el mayonaise
  • 0,5 tl sambal
  • 3 tl harissa
  • 1 citroen
  • 8 groene asperges
  • 2 rode ui
  • 2 el suiker
  • 140 g manchego
  • 4 broodjes naar keus
  • 4 handjes botersla

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Laat de linzen uitlekken. Mix de linzen (houd 2 el apart) samen met de tomatenpuree, basilicum, peterselie, ei, havermout en peper & zout.
  • Snijd de halve ui fijn. Kneed bovenstaand mengsel samen met de fijngesneden ui & de resterende linzen. Vorm het tot een bal en zet in de koelkast voor circa 30/60 min (gaat iets minder plakken & de havermout gaat werken).
  • Meng de mayonaise, sambal, harissa, scheutje citroen en peper & zout tot een harissamayo.
  • Haal de kontjes van de groene asperges af en kook ze beetgaar. Giet af, halveer ze en besprenkel met het sap van de resterende citroen.
  • Snijd de rode ui in ringen. Giet een scheutje olie in een pan & bak de uien hierin tot ze zacht zijn. Voeg de suiker toe en laat voor circa 2 min. karamelliseren.
  • Haal het linzengehakt uit de koelkast. Vorm hier 4 burgers van. Bak in een koekenpan met een scheutje olie voor circa 3,5 min. aan elke kant op middelhoog vuur.
  • Verdeel de manchego over de burgers en laat dit met een deksel op de pan smelten. Zet de broodjes in de oven tot ze mooi goudbruin zijn (circa 5 min).
  • Snijd het broodje open. Beleg op de volgende manier:
    - onderkant broodje
    - handje sla
    - burger met manchego
    - gekaramelliseerde rode ui
    - groene asperge (2 hele, dus 4 halve per burger)
    - harissamayonaise
    - Bovenkant broodje

Meer vegetarische recepten maken? Neem hier eens een kijkje! Wat dacht je van deze vegetarische Surinaamse roti of deze tomatenrisotto met burrata & basilicum? Of ga jij toch meer de Mexicaanse kant op en ga je voor deze taco’s met vega pulled pork, coleslaw, avocado & srirachamayonaise?

Wil je dit recept nou ook maken? Dan kun je heel gemakkelijk op het printicoontje [recept afdrukken] bovenin klikken. Zo heb je het recept bij je voor het boodschappenlijstje in de supermarkt of tijdens het bereiden in de keuken. Handig toch?!

Laat het mij weten als je dit recept hebt gemaakt via Instagram door de hashtag #maddiesfoodlife te gebruiken. Zou ik super leuk vinden om te zien! 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recept waardering




Like
Close
© Copyright 2020 Maddie's Foodlife 2020.
Close