Basisrecept: zelf karamel maken

Ik heb voor jullie het ultieme basisrecept om zelf karamel te maken. Deze karamel is lekker zoet, romig en heeft een perfecte structuur. Het fijnste hieraan is dat het echt super gemakkelijk is. In principe zou iedereen dit moeten kunnen maken als ze onderstaand receptje goed volgen. Ik wou dit basisrecept: zelf karamel maken graag met jullie delen, omdat het ten eerste in heel veel recepten wordt gebruikt (en ook in heel veel recepten van mij) en omdat ik het zelf echt een openbaring vond toen ik voor het eerst mijn eigen karamel had gemaakt.

Gezouten karamel

Wil je liever een zeezout-karamel maken in plaats van een normale? Voeg dan 1 tot 2 tl zeezout toe aan de karamelsaus. Proef wel goed, zodat het niet té zout wordt of juist dat je er niets van proeft. Je kan er voor kiezen om het zout toe te voegen als de karamel nog warm is of al is afgekoeld. Als het warm is zal de zeezoutsmaak zich mengen met de karamel. Als het koud is zal de zeezout in stukjes blijven in de karamel.  Hier kan je zelf de keuze in maken.

Recepten met karamel

Ik heb natuurlijk ook verschillende recepten op de site staan waar karamel een onderdeel van is. Kijk eens bijvoorbeeld bij deze zeezout-karamel chocolademelk of deze pepernoten cheesecake met witte chocolade & karamel. Super lekker!

Basisrecept karamel

Bereidingstijd 15 minuten

Materiaal/apparatuur

  • Steelpan

Ingrediënten

  • 150 g suiker
  • 50 ml water
  • 50 g roomboter
  • 150 ml slagroom
  • snufje zout

Instructies

  • Zet een steelpannetje op met de suiker en het water. Laat dit voor circa 10 minuten op middelhoog tot hoog vuur staan (niet mengen!!) totdat het mooi goudbruin begint te karamelliseren.
  • Zet in de tussentijd een pannetje op met de slagroom en laat warm worden op laag vuur (niet koken!)
  • Op het moment dat de karamel de juiste kleur heeft doe je de roomboter erbij (echt dan pas! Want het wordt niet meer bruiner zodra de boter erbij gaat) en laat je dit smelten in het pannetje. Als dat gesmolten is, giet je de warme slagroom erbij. Roer goed met een garde totdat alles is opgelost tot een egale karamelsaus. Laat afkoelen in de koelkast of serveer als een warme karamel bij een dessert. In de koelkast zal de karamelsaus iets harder worden. Meng het dus met een klein scheutje water en een garde weer tot de juiste dikte.

Wil je dit recept nou ook maken? Dan kun je heel gemakkelijk op het printicoontje [recept afdrukken] bovenin klikken. Zo heb je het recept bij je voor het boodschappenlijstje in de supermarkt of tijdens het bereiden in de keuken. Handig toch?!

Laat het mij weten als je dit recept hebt gemaakt via Instagram door de hashtag #maddiesfoodlife te gebruiken. Zou ik super leuk vinden om te zien! 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recept waardering
Like
Close
© Copyright 2020 Maddie's Foodlife 2020.
Close