Aubergine Szechuan style met jasmijnrijst: vega recept

Mmmmh. Zo’n lekker receptje dit: aubergine Szechuan style!!! Ik eet steeds vaker vegetarisch. Niet omdat ik mij verplicht voel, maar écht omdat ik het lekkerder vind geworden. Vleesvervangers zijn tegenwoordig prima te doen (de meeste dan) & je kan met groenten zó enorm veel. Zo vind ik oesterzwam echt mijn all time favorite vleesvervanger, maar aubergine staat ook zeker hoog op mijn lijstje. Daarbij komt ook nog eens dat aubergine mijn lievelingsgroenten is.

Aubergine

Vroeger (toen mam nog kookte) had ik nog nooit van een aubergine gehoord. Erg eigenlijk… Totdat ik het voorbij zag komen bij een kookprogramma op tv, waarin ze aubergine stopte in de lasagne. Ik dacht, wat is dat voor raar paars ding?! En moest dit lasagne recept natuurlijk gelijk uitproberen. Resultaat: super smerig. Daarna een hele lange tijd dus geen aubergine meer gegeten. Nu zal je wel denken: ‘hoe komt het dan dat dat zo smerig was?’. Nou, als je nog nooit aubergine hebt klaargemaakt of hier weinig ervaring mee hebt, is het wel even wennen. Je moet het dus echt lang laten stoven/bakken/grillen/braden etc. om het overheerlijk te maken. Vind ik dan. Ik hou namelijk echt van een lekker zachte aubergine met een kleine bite. Niet die taaie meuk. Máár met dit recept moet dat vast en zeker helemaal goed komen.

Szechuan style

Ik was dus op zoek naar een lekker receptje met aubergine en was aan het bedenken wat ik er dit keer weer mee kon gaan maken. Al snel kwam ik terecht op een Szechuan aubergine. Een chinees, vegetarisch (niet meer als je gehakt toevoegt – duhhh) gerecht uit de Szechuan regio. Dat moest ik proberen!!! Ik ben aan de slag gegaan & onderstaand receptje voor de aubergine szechuan style is er uit gekomen. Super lekker!!! In het originele Szechuan aubergine recept wordt de aubergine heel knapperig gemaakt door het te bakken in heel veel olie (als het ware frituren). Dit is nóg lekkerder, maar heb ik niet gedaan om het een beetje gezond te houden. 😉

Ps. Niet bang zijn voor de chilibonenpasta. Dit klinkt misschien heel pittig, maar is het totaaaaaal niet. Het is juist lekker zoet.

Tip: Probeer dit receptje ook eens met gehakt (liefst half-om-half, want traditioneel zit er varkensvlees in). Ook heerlijk!!!

Aubergine Szechuan style

Porties 2 personen
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 25 minuten

Materiaal/apparatuur

  • 1 Grote wokpan
  • Kom
  • 1 Kookpan

Ingrediënten

Szechuan stijl aubergine

  • 2 aubergine
  • 1 grote ui
  • 1 teentje knoflook
  • 3 bosuitjes + 2 voor garnering
  • 1 duimpje gember
  • circa 270 ml kokosmelk
  • circa 125 g jasmijnrijst
  • 30 g sojasaus (3 grote el)
  • 20 g mirin
  • 2 el rijstwijnazijn
  • 2 el balsamicoazijn
  • 2 el chilibonenpasta chilipasta met sojaboon olie (te koop bij de toko) --> ik gebruik het merk Pantai
  • 1 el chilisaus
  • Grote snuf zwarte peper of Szechuan peper

Garnering

  • sesamzaad zwart/wit
  • rood pepertje

Instructies

  • Snijd de 2 aubergines door de helft in de lengte. Leg ze op hun platte kant (bolle kant met schil ligt dus bovenop) en snijd weer in de lengte door de helft. Herhaal dit nog een keer (per auberginehelft zijn dus 4 stukken in de lengte gesneden). Snijd deze stukken horizontaal in de breedte (zodat ze minder dik worden). Snijd daarna per stuk in 3. Je houdt dus allemaal korte aubergine staafjes over.
  • Snijd de ui in ringen. Snijd de knoflook, bosui & gember fijn. Zet een wokpan met wat olie op het vuur & voeg de ui toe. Laat dit voor circa 10 min. op laag vuur soort van karamelliseren (de ui moet geslinkt & bruin zijn). Schep als de uien klaar zijn de uien uit de pan in een kom.
  • Zet een kookpan op met de kokosmelk & vul de rest ruim met water af. Breng aan de kook. Kook de jasmijnrijst volgens de gebruiksaanwijzing op de achterkant van de verpakking.
  • Verwarm in de wok wat olie. Doe de gesneden aubergine in de wok & zet op medium/hoog vuur voor circa 7,5/10 min. De aubergine moet lekker zacht worden (niet té zacht) en niet zo taai blijven. Goed erbij blijven en tussendoor omscheppen want anders brandt het aan!!! Schep als de aubergine klaar is, de aubergine bij de uien in de kom.
  • Fruit de knoflook, bosui, gember voor circa 2 min. op laag/medium vuur. Schep als het klaar is bij de uien & aubergine in de kom.
  • Meng de sojasaus, mirin, rijstwijnazijn & balsamicoazijn met elkaar. Zet de wokpan op (geen olie) & voeg deze saus toe. Breng aan de kook. Voeg 50 ml water toe & laat dit circa 1 min. op staan tot het een beetje soort van inkookt. Voeg dan alle groenten uit de kom toe (ui, aubergine, knoflook, bosui & gember). Meng goed om en laat dit voor circa 5 min. op middelhoog vuur sudderen (wel tussendoor omscheppen!!!). Voeg dan de chilibonenpasta (is niet heet, maar juist zoet), chilisaus & nog eens 25 ml water toe & schep goed om. Laat dit nog even 2 min. meebakken. Bestrooi met peper & schep om.
  • Serveer de aubergine met de jasmijnrijst, bosui, sesam & voor de liefhebbers een rood pepertje. Smakelijk!!!

Op zoek naar meer lekker Aziatische receptjes? Neem hier eens een kijkje!

Wil je dit recept nou ook maken? Dan kun je heel gemakkelijk op het printicoontje [recept afdrukken] bovenin klikken. Zo heb je het recept bij je voor het boodschappenlijstje in de supermarkt of tijdens het bereiden in de keuken. Handig toch?!

Laat het mij weten als je dit recept hebt gemaakt via Instagram door de hashtag #maddiesfoodlife te gebruiken. Zou ik super leuk vinden om te zien! 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recept waardering




Like
Close
© Copyright 2020 Maddie's Foodlife 2020.
Close