Tomatenrisotto met burrata, balsamicotomaatjes & basilicum

Mij kan je er wel blij mee maken hoor: een goede risotto. Voor mij betekent dat: een beetgare risotto die niet té zacht is (want dan wordt het zo’n zompig maaltje en daar wordt niemand blij van), maar wel lekker smeuïg. En dan zit je aan het juiste adres bij deze tomatenrisotto met burrata, balsamicotomaatjes & basilicum. De tomatenrisotto ansich is al een feestje, maar het krijgt nóg meer smaak door de toevoeging van de heerlijke, romige burrata (burratalover hier!!!) & de zoetzure balsamicotomaatjes. Ik vind dat laatste dus echt een top combi! Zoet van de tomaatjes (en dan het liefst honingtomaatjes OMG favvvvvv) en het zuur van de balsamicoazijn. Yum!!

Pitje

Wil jij nou meer pit in deze tomatenrisotto met burrata, balsamicotomaatjes & basilicum? Dan kun je ervoor kiezen om bijvoorbeeld een tl sambal, sriracha, cayennepeper, verse pepers of iets dergelijks toe te voegen. Ook verrassend lekker!

Burrata

Voor degenen die burrata niet kennen: burrata zou je kunnen vergelijken met mozzarella, maar dan echt een stúk romiger en zachter van binnen. Zelf koop ik mijn burrata meestal van het merk Zanetti. Deze is namelijk in de meeste supermarkten verkrijgbaar, dus lekker handig. Én ik vind deze goed bevallen (super lekker romig & precies zoals ik ‘m wil hebben). De burrata bij de Italiaan zijn natuurlijk ook ALTIJD goed.

Tip: Maak het gerecht af door het te besprenkelen met wat chilivlokken!

Tomatenrisotto met burrata & balsamicotomaatjes

Porties 5 personen
Bereidingstijd 40 minuten

Materiaal/apparatuur

  • Grote pan
  • Steelpan
  • Pollepel
  • Ovenschaal

Ingrediënten

Tomatenrisotto

  • 800 ml/1 l water
  • 2 bouillonblokjes groente
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 500 g risottorijst
  • 150 ml witte wijn
  • 300 ml gezeefde tomaten passata of tomaat met stukjes
  • Sap van een halve citroen
  • 1 flinke klont roomboter
  • 80 g Parmezaanse kaas
  • 1 tl Zwarte peper
  • 1 tl gedroogde tijm

Balsamicotomaatjes

  • 5 trosjes honingtomaatjes of andere kleine trostomaatjes
  • 2/3 el olijfolie
  • 2 el balsamicoazijn

Serveren

  • 2,5 stuks burrata 0,5 burrata pp
  • 2 handjes basilicum 2 grote takjes pp

Instructies

Tomatenrisotto

  • Zet een steelpannetje op het vuur met 1 liter bouillon (water + de groente bouillonblokjes). Laat dit warm worden (zo lossen de bouillonblokjes op in het water).
  • Snijd de ui en knoflook fijn. Doe een scheut olie in een grote pan en fruit hierin de fijngesneden ui en knoflook. Voeg de risottorijst toe en hussel alles door elkaar voor circa 2 min. totdat de rijst glazig ziet.
  • Blus af met de witte wijn. Laat dit voor circa 3/4 min. op middelhoog vuur staan totdat bijna alle wijn is verdampt/opgenomen. Voeg de gezeefde tomaten & sap van een halve citroen toe. Schep om. Giet er 1 pollepel warme bouillon bij de rijst en schep weer goed om. Laat de rijst de bouillon opnemen & giet er dan weer een pollepel bouillon bij. Herhaal dit een paar keer voor circa 25 min. totdat de risotto beetgaar is (in de ingrediëntenlijst staat 800 ml/1 l. Maak 1 liter bouillon en proef dan zelf hoeveel je nodig hebt of wat je lekker vindt. Als die na 800 ml bouillon al goed is volgens jou hoeft de resterende 200 ml er natuurlijk niet meer bij, maar het kan goed zijn dat je dit wel nodig hebt om de perfecte risotto te krijgen).
  • Als de risotto beetgaar is, voeg je de flinke klont roomboter toe. Laat dit smelten en schep goed om. Rasp de Parmezaanse kaas en voeg ook dit toe samen met de zwarte peper en gedroogde tijm. Meng alles goed door elkaar.

Balsamicotomaatjes

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Leg de trosjes tomaat in een ovenschaal. Besprenkel met olijfolie en balsamicoazijn. Hussel goed om en zet in de oven voor circa 12/15 min.

Serveren

  • Snijd de burrata's door midden. Schep de tomatenrisotto op een diep bord, leg er een trosje balsamicotomaatjes & een halve burrata op. Serveer met een paar takjes basilicum per bord.
Keuken: Italiaans

Vind je dit receptje te Zomers? Kies dan voor deze vegetarische pompoenrisotto in pompoen!

Wil je dit recept nou ook maken? Dan kun je heel gemakkelijk op het printicoontje [recept afdrukken] bovenin klikken. Zo heb je het recept bij je voor het boodschappenlijstje in de supermarkt of tijdens het bereiden in de keuken. Handig toch?!

Laat het mij weten als je dit recept hebt gemaakt via Instagram door de hashtag #maddiesfoodlife te gebruiken. Zou ik super leuk vinden om te zien! 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recept waardering




Like
Close
© Copyright 2020 Maddie's Foodlife 2020.
Close