Tom kha kai soep recept | De lekkerste Thaise kippensoep!

Eindelijk het Tom kha kai soep recept van mij waar al regelmatig naar is gevraagd. Zelf heb ik ‘m nu al een aantal keer gemaakt, waarvan de tweede keer met Kerst was (zo lekker is die dus!!). Tom kha kai is sinds een tijdje eigenlijk pas bekend geworden in Nederland. Daarvoor bestond het natuurlijk wel (juist een hele bekende), maar stond het niet op bijna elke menukaart van een restaurant, net als nu. Tom kha kai is een Thaise kippensoep die wordt gemaakt met onder andere kokosmelk, citroengras, paddenstoelen, limoen & spicy pepertjes (ik kies meestal gewoon voor de rode pepers omdat ze wat toegankelijker zijn, maar als jij van pit houdt, kan je natuurlijk ook andere pepertjes gebruiken). Telkens als ik het maak, maak ik gelijk ook heel veel. Dit recept is dus ook voor best veel koppen (alleen maar lekker natuurlijk!). Ik blijf er dan maar van eten & bij ons is dit zo op hoor!

Easy

Wat ik vooral zo leuk vind aan deze Tom kha kai soep is dat het best wel moeilijk oogt, omdat het gewoon echt een smaakbommetje is en heel goed gevuld. Maar niets is minder waar, want het is dus echt super easy. De eerste keer dat je iets maakt duurt natuurlijk altijd wat langer, maar geloof me: als je dit een aantal keer maakt, ben je zo klaar!

Wist je dat…

Tom = soep

Kha = galangal/laos

Kai = kip

Tip: maak het ook eens met verse galangal/laos!

Tom kha kai soep

Bereidingstijd 45 min

Materiaal/apparatuur

  • Grote pan
  • Middelgrote koekenpan

Ingrediënten

  • 3 cm gember 2x2 cm
  • 3 rode pepers
  • 2 teentjes knoflook
  • 3 sjalot
  • 3 tl laos
  • 5 bosui
  • 6 kipfilet
  • 2 l water
  • 3 blikken kokosmelk circa 1400 ml
  • 5 limoenblaadjes
  • 4 citroengras
  • 3 kipbouillonblokjes
  • 400 g paddenstoelen ik gebruik vooral champignons & shiitake
  • sap van 2 limoenen
  • 6 el vissaus
  • 2 el bruine basterdsuiker

Instructies

  • Snijd de gember, rode peper, knoflook & sjalot fijn. Fruit dit aan in een grote pan. Voeg de laos toe en bak kort mee. Voeg 2 liter water, kokosmelk, limoenblaadjes, citroengras en kipbouillonblokjes toe. Breng aan de kook en laat dit voor circa 20 min. op laag vuur koken.
  • Snijd de bosui. Snijd de kipfilet in blokjes. Voeg dit toe aan de soep & laat dit weer voor circa 15 minuten op laag vuur koken (de kip gaart dan langzaam). Snijd in de tussentijd de paddenstoelen fijn. Giet een scheutje olie in een koekenpan en bak de paddenstoelen hierin gaar/zachter. Als de paddenstoelen goed zijn, voeg je dit ook toe aan de soep.
  • Maak op smaak met de limoensap, vissaus en bruine basterdsuiker. Laat de citroengras en limoenbladeren in de pan zitten! (pas alleen op dat je dit niet per ongeluk erbij eet). De smaak kan dan namelijk nóg beter intrekken en daar wordt het alleen maar lekkerder van. Serveer eventueel met wat koriander.
Keuken: Aziatisch

Op zoek naar meer soep recepten? Neem dan hier eens een kijkje!

Wil je dit recept nou ook maken? Dan kun je heel gemakkelijk op het printicoontje [recept afdrukken] bovenin klikken. Zo heb je het recept bij je voor het boodschappenlijstje in de supermarkt of tijdens het bereiden in de keuken. Handig toch?!

Laat het mij weten als je dit recept hebt gemaakt via Instagram door de hashtag #maddiesfoodlife te gebruiken. Zou ik super leuk vinden om te zien! 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recept waardering




Like
Close
© Copyright 2020 Maddie's Foodlife 2020.
Close