Oma’s Oud-Hollandse erwtensoep (snert) recept

Volgens mij heeft iedereen wel een oma die goed kan koken (of heeft gehad). Dit gevoel krijg ik in ieder geval altijd. Mensen hebben het altijd over de kookkunsten van hun oma. Maar ligt dat nou aan de generatie of het feit dat het oma’s zijn? Dat is altijd mijn vraag daarbij. Ik kan me namelijk echt niet voorstellen dat mijn kinderen later gaan roepen om de kookkunsten van mijn moeder, haha. Maar dat even achterwege gelaten. Ik heb namelijk zelfs twee oma’s die hartstikke goed kunnen koken. Beiden hebben zo hun eigen specialiteiten. De ene is meer van de Hollandse keuken, terwijl de ander beter is in buitenlandse gerechten. Zo is mijn oma van de Hollandse keuken een echte kei in het maken van soepen: kerriesoep, aspergesoep, mosterdsoep, champignonsoep, kippensoep, noem het maar op. En dus ook oma’s Oud-Hollandse erwtensoep (snert) recept heeft ze met mij gedeeld. En vandaag deel ik die met jullie, want dat is wel zo eerlijk. 😉 Het is namelijk echt heerlijk. En dan vooral op een koude winterdag.

Erwtensoep of snert?

Oma’s Oud-Hollandse erwtensoep (snert) is super goed gevuld en top van smaak. Maar wat is het nou eigenlijk: erwtensoep of snert? Het is dus letterlijk precies hetzelfde gerecht. Het ene verschil is dat je erwtensoep snert kan worden genoemd op het moment dat het 1 nachtje heeft gestaan. Wist jij dit al?

Hak spliterwten

Mijn oma heeft zo haar eigen willetje en dat is niet anders voor haar recepten. Zo ook voor deze erwtensoep. Zij gebruikt altijd de spliterwten van Hak, omdat zij vindt dat die het allerbeste zijn. Heb jij ander spliterwten in huis of zijn de spliterwten van Hak toevallig uitverkocht? Dan kan het natuurlijk ook met spliterwten van een ander merk. 😉

Oma's erwtensoep (snert)

Bereidingstijd 2 uur 15 minuten

Materiaal/apparatuur

  • Grote pan

Ingrediënten

  • 1000 g spliterwten Hak 2 pakken
  • 500 g spareribs naturel
  • 750 g hamschijf
  • 200 g ontbijtspek aan stuk
  • 2 prei
  • 1 grote winterwortel
  • 1 knolselderij
  • 2 grote ui
  • 1 bosje peterselie
  • 1 bosje selderij
  • 8 maggiblokjes ouderwetse variant
  • 1 Bouillonblokje tuinkruiden
  • rookworst naar wens circa 2 stuks

Instructies

  • Breng in een hele grote pan de spareribs, hamschijf, ontbijtspek, spliterwten (bovenop, zodat het niet aan de onderkant aanbrandt) en circa 3 liter water met de maggiblokjes en tuinkruiden bouillonblokje aan de kook. Doe de deksel erop en laat voor circa 1,5 uur koken op laag vuur. Controleer het een paar keer om te zien of de erwten niet aanbranden (dit kan namelijk best snel gebeuren en dan wordt het een vieze massa. Oftewel: dat wil je niet hebben ;)).
  • Snijd in de tussentijd de prei, winterwortel, knolselderij en uien in kleine blokjes van circa 1 cm. Snijd de peterselie en selderij ook fijn.
  • Haal na anderhalf uur het vlees eruit en haal het vlees van het bot van de spareribs en hamschijf af. Trek met 2 vorken het vlees van de spareribs en hamschijf uit elkaar (alsof je pulled pork maakt). Gooi dit terug in de pan met erwtensoep samen met de gesneden groenten van stap 2. Roer goed door elkaar en laat dit voor circa 30 minuten weer op laag vuur met deksel op de pan koken (voeg eventueel 0,5/1 l water toe). Het ontbijtspek gooi ik zelf weg (dit gebruik ik puur voor de rooksmaak), omdat ik niet zo'n fan ben van vet vlees (en mijn oma ook niet ;)). Maar je zou er ook voor kunnen kiezen om dit ook uit elkaar te trekken met 2 vorken en terug in de pan te gooien.
  • Maak de rookworst warm volgens de bereidingswijze die op de achterkant van de verpakking staat. Serveer de erwtensoep met de rookworst (doe dit niet al in de pan! De smaak van rookworst trekt er dan namelijk uit). Erwtensoep kan je heel makkelijk een aantal dagen laten staan (snert). Verdun de soep de volgende dag een klein beetje, want hij is dan echt een stuk dikker geworden.
Keuken: Nederlands

Op zoek naar meer receptjes voor het najaar? Neem dan hier eens een kijkje.

Wil je dit recept nou ook maken? Dan kun je heel gemakkelijk op het printicoontje [recept afdrukken] bovenin klikken. Zo heb je het recept bij je voor het boodschappenlijstje in de supermarkt of tijdens het bereiden in de keuken. Handig toch?!

Laat het mij weten als je dit recept hebt gemaakt via Instagram door de hashtag #maddiesfoodlife te gebruiken. Zou ik super leuk vinden om te zien! 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recept waardering




Like
Close
© Copyright 2020 Maddie's Foodlife 2020.
Close