Smeuïge karamel brownies recept

Brownies: er zit zó veel verschil in. Je hebt echt de lekkerste brownies ooit waar je niet vanaf kán blijven, maar je hebt ook van die brownies waarvan je denkt ‘doe mij maar iets anders’. Nou.. deze brownie behoort zeker tot dat eerste. Ik heb voor jullie hier het receptje van mijn smeuïge karamel brownies.

Smaken verschillen

Er zijn altijd verschillende meningen als we het over brownies hebben: de een wil de brownie zo smeuïg mogelijk en de ander juist heel luchtig zoals een cake. Ik ben groot liefhebber van de smeuïge variant en maak daarom ook (haast) nooit de cake-achtige versie.  Voor degene die net als ik team smeuïg zijn: do try this at home! Ik kan er niet vanaf blijven en ik wed jullie ook niet zodra jullie deze smeuïge karamel brownies hebben geprobeerd!

Karamel brownies

Wat ik zo leuk vind aan brownies is dat je volop kan variëren. Ik heb in deze smeuïge variant gekozen voor een brownie met karamel gemaakt van gecondenseerde melk (klinkt héél moeilijk, is té makkelijk), citroenrasp voor de frisheid en zout als tegenhanger voor de zoete karamel. De brownie is super smeuïg en heeft een lekkere krokante buitenkant: een top receptje volgens velen.

Gecondenseerde melk tot karamel

Om echte Dulce de Leche te maken moet je wel wat meer tijd nemen dan 10 minuten voorbereidingstijd. Ik heb het daarom maar op deze manier gedaan, zodat ik binnen no-time een lekkere karamel brownie kreeg: niet iedereen heeft namelijk zin om uren in de keuken te staan voor 1 brownie. Dit receptje is daarom ook top voor degenen die niet alle tijd van de wereld hebben, maar wel gewoon net even wat lekkerders wil dan de brownie uit de supermarkt.

Tip: ook lekker om te bakken is deze bananencake.

Smeuïge karamel brownies

Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 40 minuten
Totale tijd 50 minuten

Materiaal/apparatuur

  • 2 steelpannen
  • Garde
  • Bakvorm
  • Bakpapier

Ingrediënten

Karamel

  • 397 g gecondenseerde melk (1 blikje)
  • 50 g roomboter
  • 2 el bruine suiker

Brownie

  • 200 g roomboter
  • 200 g pure chocolade
  • 3 eieren
  • 1 eidooier
  • 200 g suiker
  • 8 g vanillesuiker (1 zakje)
  • 1 citroen Optioneel
  • 1 tl zeezout
  • 50 g cacao
  • 100 g bloem

Instructies

Karamel

  • Je hebt 2 manieren om deze karamel te maken: de snelle & de langzame manier. De langzame gaat als volgt: je zet een blik gecondenseerde melk in een pannetje met kokend water en laat dit voor circa 3 uur koken (de melk zal zich dan omvormen tot een 'dulche leche'). De snelle manier: smelt de boter in een pannetje op middelhoog vuur en voeg de bruine suiker toe. Roer dit goed door elkaar tot de suiker deels is opgenomen in de boter.
  • Voeg de gecondenseerde melk toe en roer met een garde door elkaar heen. Laat dit op middelhoog/hoog vuur koken (indikken). Blijf continu roeren tot dat het is ingedikt tot een redelijk stevige massa. Dit duurt circa 10 minuten. Als het de dikte heeft van dikke vla, dan is het goed (wordt nog ietsie dikker tijdens het afkoelen, dus hou daar rekening mee).

Brownie

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Smelt de boter in een steelpannetje of in de magnetron. Leg de chocolade in een kom en schenk de gesmolten boter hierbij. Roer goed door elkaar heen met een garde tot een egale massa.
  • Mix de eieren en eidooier erdoorheen. Doe dit stuk voor stuk. Doe er dan de suiker en vanillesuiker doorheen. Voeg het zeezout toe. Roer goed.
  • Optioneel: rasp 1 citroen en doe de citroenrasp bij het chocolademengsel.
  • Zeef de cacao en het bloem boven het mengsel en roer goed met behulp van een spatel. Het is nu een redelijk dik mengsel.
  • Vet de bakvorm lichtjes in met olie en bekleed met bakpapier. Doe nu het mengsel in de bakvorm. Schep met behulp van een lepel toefjes karamel op het brownie beslag. Smeer die toefjes met behulp van een satéprikker uit (zodat het 'swirlt' in de brownie). Zet in de oven en bak voor circa 35/40 minuten (deze tijd is afhankelijk van de oven die je hebt. Het kan dus iets afwijken). Laat de brownie goed afkoelen (hij gaart namelijk nog na als die uit de oven komt). Resultaat: een smeuïge brownie met een krokante buitenkant.

Wil je dit recept nou ook maken? Dan kun je heel gemakkelijk op het printicoontje [recept afdrukken] bovenin klikken. Zo heb je het recept bij je voor het boodschappenlijstje in de supermarkt of tijdens het bereiden in de keuken. Handig toch?!

Laat het mij weten als je dit recept hebt gemaakt via Instagram door de hashtag #maddiesfoodlife te gebruiken. Zou ik super leuk vinden om te zien! 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recept waardering




Like
Close
© Copyright 2020 Maddie's Foodlife 2020.
Close