Ik ben dus nu al een tijdje aan het afvallen, op dieet, aan het opletten of hoe iemand het ook noemt. Ik blijf wel normaal eten (want ik ben persoonlijk van mening dat als je heel streng gaat doen of shakes etc. gaat gebruiken, dat je dan weer terugvalt), ik eet alleen wat gezonder, zorg dat ik minder kcal. binnen krijg dan ik verbrand en sport veel. Op deze manier lukt het nu aardig. Máár dat betekent wel dat ik mijn recepten hier ietsie op moet aanpassen (aangezien ik vaak degenen ben in wiens maag het terecht komt, haha). Ik heb al deze mega lekkere gezonde bananenbrood met blauwe bessen, pecan & pure chocolade (die inmiddels al heel vaak is gemaakt! Hoe leuk), dus ik wou nog een lekkere cake ontwikkelen die je als tussendoortje zou kunnen eten, of net als ik, als ontbijt. En zo ben ik gekomen op dit receptje voor mijn gezonde appel-kwark cake met havermout crumble. Echt het proberen waard!
Gezond?
Wat is nou precies gezond? Ik vind deze term altijd maar een beetje vaag. Het is maar net hoe je iets ziet of uitlegt. Mijn perceptie van gezond is dat het minder kcal bevat dan de ‘normale’ versie en dat de voedingswaarden een beetje redelijk zijn (niet te veel vetten, suikers etc.). En dan nog he: gezond is ook gewoon een goede afwisseling van niet zo heel gezond met gezond (de 80/20 regel): 80% op een dag gezond eten en 20% mag wat ongezonds zijn. Dit vind ik ideaal! Maar nu dwaal ik eigenlijk van mijn verhaal af. Deze gezonde appel-kwark cake met havermout crumble is in ieder geval (in mijn perceptie) wel gezond. Ik eet ‘m dan ook zonder zorgen! Zo lekker. Doordat ik gebruik maak van appelmoes 0% en magere kwark is die lekker smeuïg. En dat is precies wat ik wil in een cake! Wil jij ‘m nou wel wat zoeter? Dan kan je altijd ietsie meer honing toevoegen. Máár denk erom: de crumble is ook al zoetig, dus als je dit samen eet is het perfect. Je zou natuurlijk ook kunnen zeggen dat je de crumble niet maakt als je dit te veel werk vindt en iets meer honing door de cake gooit. Zal ook heel lekker zijn! 🙂
Gezonde(re) appel-kwark cake met havermoutcrumble
Materiaal/apparatuur
- Oven
- Middelgrote mengkom
- Cakevorm
- Bakpapier
- Middelgrote koekenpan
Ingrediënten
Appel-kwarkcake
- 2 eieren
- 120 g magere kwark
- 350 g appelmoes 0% suiker 1 pot
- 2 grote tl honing
- 100 g havermout
- 80 g amandelmeel
- 2/3 tl kaneel
- 2 tl bakpoeder
- snuf zout
- 2 appels
Crumble
- 60 g havermout
- 1 el kokosolie
- 1 grote tl honing
- 1 tl kaneel
Instructies
Appel-kwarkcake
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Schil de appels, verwijder het klokhuis. Snijd 1 appel in kleine blokjes. Snijd de andere appel in dunne schijfjes.
- Klop 2 eieren. Voeg de magere kwark toe. Meng goed door. Schep de appelmoes erbij samen met de honing. Meng door. Voeg de havermout, amandelmeel, kaneel, bakpoeder & zout toe. Meng door. Voeg de gesneden appelstukjes (dus van 1 appel) toe. Meng nog een keer goed door. Schep het beslag in een met bakpapier beklede cakevorm. Strijk glad. Maak de bovenkant met de appelschijfjes door ze strijkelings op het beslag te leggen. Zet in de oven voor circa 1 uur. Laat goed afkoelen (dan gaart die namelijk nog na).
Crumble
- Verhit een middelgrote koekenpan met de kokosolie. Voeg de havermout en kaneel toe en meng goed door. Bak dit voor circa 5 min. op laag/middelhoog vuur. Voeg dan de honing toe & bak dit weer voor circa 5 min. op laag/middelhoog vuur (tot het lekker krokant is).
- Haal de afgekoelde cake uit de cakevorm. Besprenkel met de havermoutcrumble.
Wil jij meer gezonde receptjes maken? Kijk dan eens hier. Deze healthy Caesar salade met yoghurtdressing en kip is ook toppie!
Wil je dit recept nou ook maken? Dan kun je heel gemakkelijk op het printicoontje [recept afdrukken] bovenin klikken. Zo heb je het recept bij je voor het boodschappenlijstje in de supermarkt of tijdens het bereiden in de keuken. Handig toch?!
Laat het mij weten als je dit recept hebt gemaakt via Instagram door de hashtag #maddiesfoodlife te gebruiken. Zou ik super leuk vinden om te zien! 🙂