Healthy bananenbrood met pure chocolade, pecan & blauwe bessen

Ik vind vaak ‘healthy’ bakgerechtjes wat minder. Of ja, minder. Dat niet persé. Máár als ik kon kiezen tussen de ongezonde versie van dat gerecht, dan gaat 9 van de 10 keer mijn voorkeur daar naar uit (so badddd i know). Met dit recept kan ik dus serieus niet kiezen. Ik heb namelijk de ongezonde versie al op mijn blog staan. Dat is deze bananencake (serieus de lekkerste ever) uit Zuid-Afrika. Maar deze gezonde versie is minstens net zo lekker. Vandaag dus voor jullie: een healthy bananenbrood met pure chocolade, pecan & blauwe bessen. En zien jullie hoe ik van naam verander: de ongezonde versie noem ik ‘cake’ en de gezonde versie ‘brood’, terwijl het in principe het zelfde gerechtje is. Hoe noem jij jou bananencake/brood altijd?

Smeuïg

Ik hou er dus echt van als mijn bananenbrood smeuïg is. Dit geldt eigenlijk voor al mijn baksels. Met droge meuk maak je mij dus écht niet blij. Hoe smeuïger, hoe beter, zeg ik maar altijd. Heb je dit healthy bananenbrood met pure chocolade, pecan & blauwe bessen nou geprobeerd en vond je dit net té nat? Dit komt door de blauwe bessen. Als je dit dus in het vervolg wat minder zou willen laat deze dan achterwege.

Tip: Ik maak de healthy versie altijd alleen voor mijzelf. En om nou een hele cake binnen een paar dagen in mijn eentje op te vreten is ook een beetje té veel van het goede (want zo healthy is het dan niet meer ;)). Daarom snijd ik altijd, na het afkoelen van het bananenbrood, het bananenbrood in plakjes. Elk plakje verpak ik in aluminiumfolie en vries ik in. Super makkelijk want je hebt altijd een lekker (gezond) tussendoortje in huis & het blijft zo lekker vers!

Healthy bananenbrood

Bereidingstijd 10 minuten
Oventijd 50 minuten

Materiaal/apparatuur

  • Middelgrote mengkom
  • Garde
  • Staafmixer
  • Cakeblik
  • Bakpapier
  • Oven

Ingrediënten

  • 80/100 g dadels (medjoul) circa 4/5 grote stuks
  • 3 bananen zo rijp mogelijk
  • 2 eieren
  • 1 tl vanille-extract
  • flinke scheut melk
  • 1 tl honing
  • 60 g amandelmeel
  • 60 g havermout
  • 1 el kaneel
  • 8 g bakpoeder
  • snufje zout
  • 50 g pecannoten
  • 30 g pure chocolade minstens 70%
  • 1 handje blauwe bessen

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Giet kokend water over de dadels en laat wellen.
  • Prak 2 bananen in een middelgrote mengkom. Voeg de eieren, vanille-extract, melk & honing toe. Meng goed met een garde.
  • Ontpit de dadels. Mix de dadels met de staafmixer tot een gladde puree (het velletje kan er gewoon aan blijven zitten. Die is als het goed is al zachter geworden door het wellen). Voeg deze dadelpuree toe aan de bananenprak.
  • Voeg amandelmeel, havermout, kaneel, snufje zout en bakpoeder toe. Meng goed met de garde tot er haast geen klontjes meer in zitten (behalve de havermoutvlokken dan).
  • Hak de pecannoten en de pure chocolade in kleine stukjes. Voeg dit samen met de blauwe bessen toe aan bananencakebeslag. Meng voor de laatste keer nog eens goed door elkaar.
  • Bekleed een cakevorm met bakpapier. Schenk het bananencakebeslag hierin. Snijd 1 banaan in de lengte door de helft en leg bovenop het beslag. Zet in de oven voor circa 50 min. Laat goed afkoelen!

Wil jij meer recepten met banaan? What about deze banoffee cupcakes met dulce leche, crumble & bananenroom? Of deze healthy bananenpannenkoekjes? Deze granola ontbijttaartjes gemaakt met behulp van banaan vind ik ook hartstikke lekker & heel vrolijk!

Wil je dit recept nou ook maken? Dan kun je heel gemakkelijk op het printicoontje [recept afdrukken] bovenin klikken. Zo heb je het recept bij je voor het boodschappenlijstje in de supermarkt of tijdens het bereiden in de keuken. Handig toch?!

Laat het mij weten als je dit recept hebt gemaakt via Instagram door de hashtag #maddiesfoodlife te gebruiken. Zou ik super leuk vinden om te zien! 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recept waardering




Like
Close
© Copyright 2020 Maddie's Foodlife 2020.
Close