Pestotagliatelle met rode saus & gebakken ricotta

Ik vind het altijd best wel lastig om ‘originele’ pastarecepten te bedenken. Meestal zijn de klassiekers namelijk gewoon het állerlekkerst. Zoals deze klassieke pasta carbonara, waarin gebruikt wordt gemaakt van pancetta in plaats van spek & pecorino in plaats van parmezaan. Deze keer heb ik daarom maar verschillende klassiekers door elkaar heen gegooid met daarin mijn eigen touch natuurlijk. De welbekende pasta pesto, pasta met een rode saus & pasta met gebakken ricotta. Allemaal klassiekers. Bij dit recept vind je het allemaal. Ik heb voor jullie namelijk een pestotagliatelle met rode saus & gebakken ricotta. Klinkt dat niet goed?

Gebakken ricotta

Tegenwoordig kent iedereen wel de TikTok trend van de pasta met de baked feta. Dit recept van pestotagliatelle met rode saus & gebakken ricotta is daar zeker niet van afgeleid (ik had dit namelijk al eerder gemaakt), maar het heeft er wel iets van weg. Iedereen verzint er nu namelijk variaties op. Niet baked feta, maar baked boursin, mozzarella, burrata of ricotta. Door de ricotta te bakken, wordt het wat meer ‘kazig’ (vind ik lekkerder als er zo doorheen pleuren) en het zorgt ervoor dat de pasta lekker romig wordt.

Kan je nou écht niet zonder vlees/vis? Voeg dan wat gamba’s gebakken in knoflook toe! Dit staat ook als optie in onderstaand recept.
Tip: Serveer met wat verse basilicum!

Pestotagliatelle met rode saus & gebakken ricotta

Bereidingstijd 20 minuten
Oventijd 50 minuten

Materiaal/apparatuur

  • Ovenschaal
  • Grote pan
  • Middelgrote koekenpan
  • Staafmixer

Ingrediënten

  • 500 g tagliatelle
  • 1 bospeen
  • 8 grote tomaten of circa 35 kleine tomaatjes (1/1,5 bakje)
  • 1 rode ui
  • 2 teentjes knoflook
  • paar takjes tijm of gedroogde tijm 1 tl
  • 1 blokje groentebouillon
  • 200 g verse pesto
  • 1 bakje ricotta circa 250 g

Optioneel

  • 12/16 gamba's
  • 2 teentjes knoflook

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Maak de ricotta aan de zijkant van de verpakking los met een mesje. Zet op zijn kop in een ovenschaal en tik op de bovenkant. De ricotta glijdt er nu in zijn geheel uit. Besprenkel met wat (olijf)olie & zet in de oven voor circa 45/50 min.
  • Kook de tagliatelle in een grote pan volgens de instructies op de achterkant van de verpakking.
  • Snijd de bospeen fijn (in hele kleine blokjes snijden). Snijd de tomaten in partjes (of als je kleine tomaatjes gebruikt door de helft). Snijd de rode ui en knoflook grof.
  • Doe een scheut olie in een middelgrote koekenpan. Voeg alle gesneden groenten hieraan toe. Laat dit voor circa 2 min. even aanfruiten. Voeg dan tijm, 250 ml water & 1 blokje groentebouillon toe. Meng goed met een garde en laat dit inkoken (circa 10 min.). Mix dit met een staafmixer tot een gladde rode saus.
  • Meng de pesto door de tagliatelle heen. Serveer met de rode saus & gebakken ricotta.

Optioneel:

  • Doe een scheut olie in een middelgrote koekenpan. Voeg de gamba's en 2 fijngesneden teentjes knoflook toe. Laat dit bakken tot de gamba's gaar zijn (circa 4/5 min.)
Keuken: Italiaans

Wil je dit recept nou ook maken? Dan kun je heel gemakkelijk op het printicoontje [recept afdrukken] bovenin klikken. Zo heb je het recept bij je voor het boodschappenlijstje in de supermarkt of tijdens het bereiden in de keuken. Handig toch?!

Laat het mij weten als je dit recept hebt gemaakt via Instagram door de hashtag #maddiesfoodlife te gebruiken. Zou ik super leuk vinden om te zien! 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recept waardering




Like
Close
© Copyright 2020 Maddie's Foodlife 2020.
Close