Zelf kaasbitterballen maken from scratch | Vega borrelen

Yummmm. Vind jij het moeilijk om tijdens deze week zonder vlees te borrelen zonder een lekkere hammetje of goed gevulde bitterbal? Maak dan deze vega kaasbitterballen! Super lekker, en echt: je mist niks hoor. En best grappig, want veel mensen denken altijd dat bitterballen maken heel moeilijk is. Het is dus echt NIET moeilijk. Het kost alleen wat tijd (door het opstijven en het rollen vooral). Zelf kaasbitterballen maken is dus super easy!

Vega

Jaaaaaa, deze bitterballen zijn vega. Normaal gesproken gebruik ik eigenlijk (bijna) altijd gelatine in mijn bitterballen of kroketten, maar dat kon nu dus niet. De gelatine is dus vervangen door de eidooier. Door de kaas stijft het sowieso al wat eerder op (dat merk je gelijk aan je roux. Als je de kaas toevoegt, wordt het binnen no time een stuk steviger), maar in combi met de eidooier wordt het een top salpicon.

Smaakmakers

Zoals in al mijn recepten, maak ik óók in dit recept gebruik van verschillende smaakmakers. Ik vind dit gewoon een essentieel onderdeel. Ja, kaas is van zichzelf al lekker. Máár met een kleine toevoeging van mosterd, tabasco & nootmuskaat maak je jouw kaasbitterbal tot een next level! Ook door de toevoeging van de room, wordt het nét wat romiger (levert naar mijn mening een beter resultaat op). 🙂

Tip: Probeer ook eens wat versgehakte peterselie toe te voegen aan de roux!
Extra tip: Eet deze bitterballen met wat grove mosterd of, als je dat te sterk vindt, met een mosterdmayonaise (1 el mosterd met 3 el mayonaise)!

Kaasbitterballen

Porties 20 /25 stuks

Ingrediënten

  • 50 g roomboter
  • 55 g bloem
  • 250 ml water
  • 50 ml melk of room
  • 1 blokje groentebouillon
  • 50 g jonge kaas geraspt
  • 150 g oude kaas geraspt
  • 1 eidooier
  • snuf zwarte peper
  • snuf nootmuskaat
  • paar druppels tabasco circa 8
  • 1 tl mosterd
  • bloem voor het paneren
  • eiwit voor het paneren
  • paneermeel voor het paneren

Instructies

  • Laat de boter smelten in een pan. Doe de bloem erbij en roer goed door. Laat dit op laag vuur even bakken (circa 2 min.) en blijf continu roeren (pas op dat de bloem niet verbrand!)
  • Verhit een pannetje met water, melk en het bouillionblokje. Als dit goed heet is en het bouillonblokje is opgelost, giet je dit bij het bloemmengsel. Meng nu met een garde goed door tot alles is vermengd tot een egale smeuïge massa.
  • Voeg de 2 soorten kaas toe. Meng goed door tot de kaas volledig in het mengsel is gesmolten.
  • Haal de pan van het vuur. Voeg de eidooier toe en meng goed. Maak op smaak met peper, nootmuskaat, tabasco & mosterd.
  • Schep het mengsel over in een ovenschaal (zodat het verspreid zit) en laat dit in de koelkast afkoelen voor minstens 3 uur (dan weten we zeker dat die is opgesteven. 😉 Pak een stukje van de salpicon ten grootte van een pingpongbal (of gewoon ten grootte van een normale bitterbal). Draai hier als het ware gehaktballetjes van. Let op! Maak ze niet te groot. Ik heb gemerkt dat als je té dikke ballen maakt, de ragout in de frituur minder lekker wordt (omdat de korst dan al goed is maar de ragout niet)
  • Vul 3 borden met de ingrediënten voor het paneren en paneer in de volgende volgorde: bloem, eiwit, paneermeel. Herhaal eventueel deze stap nog een keer voor een nóg krokanter korstje.
  • Verwarm de frituur voor op 180 graden. Frituur de ballen voor circa 6 min. (als ze redelijk omhoog komen zijn ze goed). Wil je ze niet allemaal in een keer opmaken? Je kan deze kaasbitterballen makkelijk invriezen (mits je ze nog niet gefrituurd hebt, haha). Hoe je dat het beste kan doen , lees je in de tekst hierboven.

Meer gerechtjes voor de borrel maken? Klik hier om al mijn borrel recepten te zien! Met deze gerechtjes maak jij jouw ultieme borrel.

Wil je dit recept nou ook maken? Dan kun je heel gemakkelijk op het printicoontje [recept afdrukken] bovenin klikken. Zo heb je het recept bij je voor het boodschappenlijstje in de supermarkt of tijdens het bereiden in de keuken. Handig toch?!

Laat het mij weten als je dit recept hebt gemaakt via Instagram door de hashtag #maddiesfoodlife te gebruiken. Zou ik super leuk vinden om te zien! 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recept waardering




Like
Close
© Copyright 2020 Maddie's Foodlife 2020.
Close