Recept voor breekbrood in de vorm van een kerstboom

Hoe cute is dit recept voor breekbrood in de vorm van een kerstboom? Zelf brood maken klinkt altijd als een hele opgave, maar met dit receptje gaat het heel gemakkelijk! Iedereen kan het, je moet alleen een beetje geduld hebben.. Het resultaat is het zeker waard! Want hoe leuk is het om dit vooraf te serveren met Kerst samen met wat lekkere dips & boters?!

Nog iets extra’s toevoegen?

Wil jij iets extra’s toevoegen aan dit recept voor breekbrood in de vorm van een kerstboom om het nóg meer smaak te geven? Je zou het eventueel kunnen insmeren met een kruidenolie (je hebt dan geen ei nodig om het brood mee te bestrijken) voordat je het in de oven doet. Hoe maak je zo’n kruidenolie? Check de volgende stappen:

  • Zet 100 ml olijfolie kort op het vuur met kruiden naar wens (denk aan rozemarijn, oregano, tijm etc.) en 1 teentje knoflook;
  • Laat afkoelen in de koelkast (en even een nachtje laten staan, zodat de smaken goed intrekken);
  • Besmeer het brood na de 3e rijs met deze kruidenolie in plaats van het ei.

Mooiere vorm?

wil je een nóg mooiere kerstboom (dus dat je de bolletjes beter ziet)? Laat de broodjes dan de laatste rijs niet té lang rijzen (in het recept staat precies hoe lang je ongeveer dit moet doen). Anders gaan ze, net als deze van mij, meer aan elkaar vastzitten en verdwijnt het ‘breekbrood effect’.

Tip: ook super lekker om er wat geraspte kaas overheen te strooien voordat het de oven in gaat!

Kerstboom breekbrood

Bereidingstijd 30 minuten
Rijstijd 2 uur

Materiaal/apparatuur

  • Eventueel deeghaken
  • Bakpapier
  • Oven
  • Kwastje

Ingrediënten

  • 7 g gedroogde gist
  • 300 ml lauwwarm water
  • 500 g bloem
  • 1 tl suiker
  • 20 g roomboter op kamertemperatuur
  • snuf zout (mag best wel wat)
  • 1 ei om te bestrijken
  • 1 handje maanzaad of pompoenpitten

Instructies

  • Doe de gist in een mengkom. Voeg hier het water aan toe. Meng door elkaar en laat voor 5 minuutjes staan (het gist begint nu in te werken en dit zie je doordat er bubbeltjes in het water komen).
  • Voeg de bloem, suiker, roomboter, en zout toe en kneed voor circa 10/15 minuten (gaat het makkelijkst met deeghaken van een keukenmachine, maar als je die niet hebt kan met de hand ook prima). Laat dit voor 1 uur rijzen onder plastic folie of een vochtige theedoek in een met olie ingevette kom.
  • Kneed na 1 uur het deeg even goed door en laat weer rijzen voor een half uur.
  • Haal het deeg na een half uur uit de kom. Vorm 11 bolletjes van het deeg. Leg ze neer op een met bakpapier beklede bakplaat in de volgende volgorde: 1 (bovenkant) - 2 (laagje eronder) - 3 (laagje eronder) - 4 (laagje eronder). Vorm van het laatste bolletje meer een soort ovaal, dikker boomstammetje en leg deze onder de 4 bolletjes. Verwarm de oven voor op 230 graden. Laat de bolletjes brood in de goede opstelling voor circa 20/30 minuten nog een keer rijzen (langer kan ook, maar dan krijg je net als ik, dat de bolletjes meer aan elkaar gaan zitten en niet meer afzonderlijk zijn).
  • Besmeer de bolletjes brood met behulp van een kwastje met het ei. Strooi maanzaad en/of pompoenpitten eroverheen en zet in de oven voor circa 30 minuten. Serveer direct.

Wil je dit recept nou ook maken? Dan kun je heel gemakkelijk op het printicoontje [recept afdrukken] bovenin klikken. Zo heb je het recept bij je voor het boodschappenlijstje in de supermarkt of tijdens het bereiden in de keuken. Handig toch?!

Laat het mij weten als je dit recept hebt gemaakt via Instagram door de hashtag #maddiesfoodlife te gebruiken. Zou ik super leuk vinden om te zien! 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recept waardering




Like
Close
© Copyright 2020 Maddie's Foodlife 2020.
Close