Bao bun met pankogamba, wakamé, avocado & wasabimayo

Oké, even eerlijk: deze bao buns zijn zó lekker. Mijn inspiratie kwam van een foodtruck af op foodfestival TREK. Ik ging naar de Nijmegen variant met een goed vriendinnetje en wist niet zo goed wat te verwachten. Destijds was ik nog nooit op een foodfestival geweest. Maar het was echt super gezellig, de sfeer was goed & het eten nóg beter. Er stonden heel veel verschillende leuke foodtrucks en heb natuurlijk ook heel veel uitgeprobeerd (hoe kan het ook anders, haha ;)). Bij een had ik dus deze bao bun met pankogamba, wakamé, avocado & wasabimayo op. Hoe deze foodtruck precies heette, weet ik niet meer. Maar wat ik wel weet is dat ze alleen maar bapao’s en bao buns verkochten en dat het allemaal er goddelijk uit zag. Deze bun heb ik daarna verschillende keren nagemaakt. Soms kant-en-klaar (want ja, bao buns kan je ook vaak kant-en-klaar in een toko kopen als je zelf maken te veel werk vindt), soms zelfgemaakt. De ene keer lekkerder dan de andere keer. Maar met dit recept voor bao bun met pankogamba, wakamé, avocado & wasabimayo zit je sowieso goed!

Bao buns

Bao buns zijn dus eigenlijk gestoomde broodjes die al van te voren zo zijn gevormd alsof ze zijn opengesneden. Je kan ze kant-en-klaar bij de toko kopen, maar ook zelf maken zoals in dit recept. LET OP! Je moet ze wel echt direct serveren. Wacht je even, dan gaat dat ‘stoom’ effect eraf en wordt het broodje wat harder/taaier. Gebruik wel een traditioneel stoommandje voor die heerlijke smaak. Als je over hebt, kan je de rest gemakkelijk invriezen.

Broodje bao met pankogarnalen, avocado, wakame en wasabimayo

Porties 10 broodjes
Bereidingstijd 30 min
Rijs- & stoomtijd 1 uur 10 min

Materiaal/apparatuur

  • Keukenmachine met deeghaken
  • Aluminiumfolie
  • Bakpapier
  • Grote pan
  • Stoommandje of stoompan
  • Frituur

Ingrediënten

  • 400 g bapaobloem + extra voor paneren (te koop bij de toko)
  • 1 el suiker
  • 1 zakje gist 7 g
  • 225 ml water lauwwarm
  • 2 el plantaardige olie + extra voor paneren
  • snufje zout
  • 20 grote gamba's (liefste met staartje er nog aan)
  • 100/150 g panko voor paneren
  • 6 el mayonaise
  • 0,5 tl wasabi
  • 125 g wakame
  • 1 avocado

Instructies

  • Vermeng het gist met het lauwwarme water. Roer even door met een garde en laat voor circa 5 min. staan (dan activeert de gist) --> bubbeltjes ontstaan. Meng de bloem met suiker. Voeg het gistwaterpapje toe & kneed goed. Als het bijna een deeg is, voeg je 2 el olie & het zout toe en kneed je dit voor circa 5/10 min. (kan met de hand, maar als je een keukenmachine met deeghaken hebt zou ik zeker dit aanraden). Laat dit na het kneden rijzen in een ingevette kom onder een vochtige theedoek voor circa 15/30 min.
  • Trek 10 grote stukken aluminiumfolie eraf en knijp ze tot ovale stukken. Knip ook 10 stukjes bakpapier in de vorm van een vierkantje. Bestrooi het aanrecht met wat bloem, rol het deeg uit in een sliert, snijd er 10 stukjes vanaf. Ga over elk stukje een keer met de deegroller (moet dik en niet te lang zijn) heen en vouw dubbel met een aluminiumfoliestukje ertussen. Leg op het bakpapiertje en herhaal deze stap voor de rest van de 9 broodjes. Laat ze voor 40 min. rijzen onder een vochtige theedoek in een warme ruimte (ik zet ze altijd in de oven die uit staat, zodat het niet tocht).
  • Breng een grote pan met water aan de kook (waar het stoommandje op past of een stoompan. Leg 2 broodjes bao in de stoommand (met het bakpapier! anders blijft het plakken) en doe de deksel erop. Laat dit nu stomen voor circa 15 min. Na 15 min. haal je de deksel eraf en herhaal je deze stap nog 5 x voor de rest van de broodjes. Pas op! het water moet je tussendoor waarschijnlijk een keer aanvullen, want anders kookt de pan droog.
  • Maak in de tussentijd dat de broodjes stomen de rest van de vulling. Paneer de gamba's op de volgende manier (met eventueel het staartje eraan): bloem, plantaardige olie, panko. Frituur ze voor circa 2/4 min. op 180 graden. Laat goed uitlekken op een keukenpapiertje. Snijd de avocado in schijfjes.
  • Meng de mayonaise met wasabi tot een wasabimayonaise. Verwijder de aluminiumstukjes uit de broodjes bao en vul de broodjes met de wasabimayo, gefrituurde garnalen, wakame en wat schijfjes avocado. De broodjes bao kan je gemakkelijk invriezen. PAS OP! serveer direct. Ze worden anders weer een soort van hard, dus stoom ze daarna nog een keer nét voor het serveren.
Keuken: Aziatisch

Op zoek naar meer Aziatische recepten? Kijk dan eens hier. Deze kip rendang (rendang ajam) is heeeerlieee. Of ga eens voor deze gyoza (Japanse dumplings) met kippenvulling. Ook echt amazing!!!

Wil je dit recept nou ook maken? Dan kun je heel gemakkelijk op het printicoontje [recept afdrukken] bovenin klikken. Zo heb je het recept bij je voor het boodschappenlijstje in de supermarkt of tijdens het bereiden in de keuken. Handig toch?!

Laat het mij weten als je dit recept hebt gemaakt via Instagram door de hashtag #maddiesfoodlife te gebruiken. Zou ik super leuk vinden om te zien! 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recept waardering




Like
Close
© Copyright 2020 Maddie's Foodlife 2020.
Close