Zelf granola maken met rood fruit | zo maak je het

Granola. Wie is er geen liefhebber van? Het is een heerlijke toevoeging aan je ontbijt: super in de yoghurt of als topping in een smoothiebowl (bijvoorbeeld bij deze smoothiebowl met biet & framboos). Ook heerlijk om gewoon tussendoor te snoepen (hier ben ik ook schuldig aan). Eerlijk gezegd was ik eerst nooit zo’n hele fan van granola. Ik vond die uit de supermarkt best prima hoor, maar niet dat ik dacht: oh dat wil ik!! Totdat ik granola een paar jaar geleden voor het eerst zelf maakte. Ik kan er nu niet vanaf blijven en kijk telkens uit naar de ochtend tot dat ik weer een heerlijk schaaltje (soja) yoghurt kan eten met de krokante topper. Deze keer heb ik een wat Zomerse variant gemaakt om toch nog voor wat licht te zorgen in deze donkere tijd.  Hoe je zelf granola maakt met rood fruit zie je in ‘t recept!

Variëren

Met granola kan je volop variëren en erin doen wat jij lekker vindt! Ik heb nu toevallig eentje met gevriesdroogd rood fruit gemaakt (mijn favoriet), die bijvoorbeeld heerlijk is met yoghurt en wat vers rood fruit. Maar je kan ook héél véél andere producten toevoegen. Hieronder een lijstje van wat jij bijvoorbeeld in jouw eigen granola zou kunnen doen. Of je volgt natuurlijk dit receptje om zelf granola te maken met rood fruit gewoon. Die is namelijk té lekker en kan bijna niet fout gaan.

  • Kokosschilfers
  • Gevriesdroogd fruit
  • Notensoorten zoals pecannoten, amandel, pistache etc.
  • Zadensoorten zoals chiazaad, lijnzaad, pompoenzaad etc.
  • Kokosolie, zonnebloemolie of een andere plantaardige variant
  • Cacao
  • Extracten zoals vanille-extract etc.
  • Kruiden zoals kaneel, koekkruiden, gemberpoeder etc.
  • Chocoladesoort naar keus
  • Gedroogde vruchten zoals rozijnen, krenten, abrikozen, cranberry etc.

Doe dus vooral wat jij lekker vindt! Mjam, ontbijten wordt hier toch automatisch leuker en lekkerder van?!

Tip: voeg aan onderstaand receptje ook eventueel wat grofgehakte chocolade naar keus toe (na het bakken!).

Granola met rood fruit

Voorbereidingstijd 5 min
Bereidingstijd 25 min
Totale tijd 30 min

Materiaal/apparatuur

  • Mengkom
  • Steelpannetje
  • Met bakpapier beklede ovenplaat
  • Oven

Ingrediënten

  • 150 g havermoutvlokken
  • 20 g gepofte quinoa
  • 3 el lijnzaad
  • 3 el pompoenzaadjes/pistachenootjes
  • een halve tl koek- en speculaaskruiden
  • een halve tl gemberpoeder
  • 1/1,5 el kaneelpoeder
  • snufje (zee)zout
  • 3 el kokosolie
  • 3 el honing
  • 2 tl mayple syrup of een extra el honing
  • 25 g gevriesdroogde fruit mix (rood)
  • 2 handjes zwarte rozijnen

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 160 graden.
  • Doe de havermoutvlokken in een kom. Voeg de gepofte quinoa, lijnzaad, pompoenpitten/pistachenoten, koek- en speculaaskruiden, gemberpoeder, kaneelpoeder & zout toe. Meng alles met je handen goed door elkaar.
  • Laat de kokosolie smelten op laag vuur in een steelpannetje. Als de kokosolie is gesmolten, haal je het van het vuur en voeg je de honing en mayple syrup toe. Meng door elkaar heen en besprenkel over de havermoutmix. Meng alles goed door, totdat er een licht kleverige granola ontstaat. Is het nog veel te droog? Voeg dan wat kokosolie toe (waarschijnlijk niet nodig).
  • Verspreid de granola op een met bakpapier beklede bakplaat. Zet in de oven voor circa 20/25 min.
  • Haal de granola uit de oven en laat afkoelen. Als het is afgekoeld voeg je de gevriesdroogde fruit mix en de zwarte rozijnen toe. Meng nog een keer goed met je handen door elkaar. Bewaar de granola in een afgesloten pot.

Wil je dit recept nou ook maken? Dan kun je heel gemakkelijk op het printicoontje [recept afdrukken] bovenin klikken. Zo heb je het recept bij je voor het boodschappenlijstje in de supermarkt of tijdens het bereiden in de keuken. Handig toch?!

Laat het mij weten als je dit recept hebt gemaakt via Instagram door de hashtag #maddiesfoodlife te gebruiken. Zou ik super leuk vinden om te zien! 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recept waardering




Like
Close
© Copyright 2020 Maddie's Foodlife 2020.
Close