Surinaamse Pom met kip recept

Ik vind het altijd leuk om nieuwe gerechten te leren kennen en ga dus altijd op zoek naar gerechten die wat minder standaard zijn dan bijvoorbeeld een normale ovenschotel met prei, gehakt en aardappelpuree. Of ja, minder standaard in Nederland, want in Suriname of voor Surinamers is dit een erg bekend gerecht. Wat ik heb gemaakt is de Surinaamse (ja, je raadde het al) pom met kip! Mijn vriend is kwart Surinaams en dat is ook deels de reden waarom ik het leuk vind om me te verdiepen in de Surinaamse keuken. Hij heeft deze Surinaamse Pom goedgekeurd, dus dan weet je al genoeg toch?

Pom

Pom is een traditioneel Surinaams gerecht. Het is een gerecht van Creools-Joodse oorsprong. In elk Surinaams tentje in Nederland zullen ze ongetwijfeld Pom verkopen. Bijna iedereen heeft wel een eigen versie van zijn Surinaamse Pom en vandaag deel ik jullie mijn versie. Vaak wordt er nog zoutvlees aan toegevoegd, maar om het wat gangbaarder te maken heb ik gekozen voor alleen kip.

Pomtayer

Pom wordt gemaakt van pomtayer. Het is de basis van dit hele gerecht. Pomtayer zijn wortelknollen van de tayerplant. Je kan dit geraspt en diepgevroren bij de toko kopen.  Zelf vind ik het wel iets weghebben (na garing) van aardappel. En dat klopt ook: je kan de pomtayer namelijk vervangen door geraspte aardappel, maar ik hou meer van de klassieke bereiding. Ik heb gekozen voor de pomtayer van LUFO. Niet omdat ik vind dat die de beste is, maar omdat dat de enige was die ze verkochten bij de toko. Ik weet dus niet of de andere varianten ook zo lekker zijn, maar deze was in ieder geval goed: stevig en goed van smaak.

Wat grappig is aan deze ovenschotel, is dat de pomtayer rauw de oven in gaat. Het gaart zich dus heel langzaam in de oven. Eerlijk gezegd had ik er voordat het de oven in ging mijn twijfels over, want zó lekker zag het er nou ook weer niet uit. Eerder een beetje viezig. En dat is nou zo leuk, want je krijgt er na de oventijd van 1 uur en 35 minuten een heel ander gerecht voor terug. Ik ben enthousiast!

Tip:

Heb je nog wat over? Dit gerecht kan na bereiding in de oven heel makkelijk worden ingevroren: zo heb je de volgende keer als je Pom wilt eten niet een hele dagbesteding. Of doe het de volgende dag lekker op een Surinaams puntje voor de lunch met wat pickles. Mjam!

5 van 1 stem

Surinaamse Pom met kip

Het recept voor het bekende Surinaamse gerecht Pom.
Porties 5 personen
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 1 uur 35 minuten
Totale tijd 2 uur 5 minuten

Materiaal/apparatuur

  • Braadpan
  • Schuimspatel
  • Mengkom
  • Ovenschaal

Ingrediënten

Kipvulling

  • 600 g kippendij
  • 1 grote tomaat
  • 1 handje selderij
  • 1 el gemalen piment
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 el nootmuskaat
  • peper en zout naar wens
  • 350 ml kippenbouillon 350 ml water + 1 blokje kippenbouillon
  • 70 g tomatenpuree
  • 2 el ketchup
  • 1 el komijnpoeder

Pomtayer

  • 1 handje selderij
  • 1 kg pomtayer te koop bij toko
  • 3 el piccalilly
  • sap van een halve citroen
  • sap van een sinaasappel
  • half kippenbouillonblokje
  • 2 el ketchup
  • 1 el gemalen piment
  • 1 tl komijnpoeder
  • 2 el suiker
  • 2 el roomboter

Instructies

Kipvulling

  • Snij de kippendijen door de helft in de lengte, zodat ze circa 1 cm dik zijn. Snij alle peesjes in de kip weg.
  • Snij de tomaat in stukjes en de selderij fijn.
  • Snij de ui en knoflook fijn. Pak een braadpan en fruit ze hierin tot glazig op middelhoog vuur.
  • Doe de ontlede kippendij erbij en bak kort aan alle kanten (circa 1 minuutje per kant) tot ze bruin zijn. Doe de piment, nootmuskaat en peper en zout erbij. Bak kort mee. Doe nu ook de gesneden tomaat en selderij erbij. Bak dit ook kort mee.
  • Als de kip gebraden is, voeg je 350 ml kippenbouillon toe samen met de tomatenpuree, ketchup en komijn.
  • Breng dit mengsel aan de kook en laat ongeveer 15 minuten pruttelen op hoog vuur. Je zult zien dat er wat vocht zal verdampen en het een soort jus wordt.
  • Na 15 minuten schep je de kip eruit met een schuimspatel. Zet dit apart.

Pomtayer

  • Verwarm de oven voor op 175 graden.
  • Snijd de selderij fijn.
  • Haal de pomtayer uit de verpakking en stop in een mengkom. Voeg de piccalilly, citroensap, sinaasappelsap, halve kippenbouillionblokje, ketchup, piment, komijnpoeder en suiker toe en meng alles tot een geheel.
  • Haal driekwart van de jus uit de pan en meng met het pomtayer mengsel. Het zal er een beetje nattig en vies uitzien, maar de pomtayer gaart zich in de oven, vandaar.
  • Vet de ovenschaal royaal in met roomboter. Verdeel de pomtayer in 2 delen: eerst een laagje pomtayer, dan een laag kip en dan weer een laagje pomtayer. Als laatste doe je een laagje van de overgebleven jus (kwart deel) op de ovenschotel.
  • Zet in de oven voor circa 1 uur en 35 minuten.
Keuken: Surinaams

Wil je dit recept nou ook maken? Dan kun je heel gemakkelijk op het printicoontje [recept afdrukken] bovenin klikken. Zo heb je het recept bij je voor het boodschappenlijstje in de supermarkt of tijdens het bereiden in de keuken. Handig toch?!

Laat het mij weten als je dit recept hebt gemaakt via Instagram door de hashtag #maddiesfoodlife te gebruiken. Zou ik super leuk vinden om te zien! 🙂

Join the Conversation

  1. 5 sterren
    Recept heerlijk. Alleen in de vriezer geen goed idee. Net als aardappel verandert de tayer ook van structuur en daarom echt minder lekker

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recept waardering




Like
Close
© Copyright 2020 Maddie's Foodlife 2020.
Close