Een keer een verrassend ontbijtje: deze zoete aardappel hash browns. Er werd mij namelijk gevraagd om meer ontbijtjes en lunchrecepten te maken. Jullie vragen, ik bezorg! Hash browns is een populair Amerikaans ontbijtrecept dat vergelijkbaar is met de Zwitserse rösti. Ik ben normaal gesproken niet zo van de Amerikaanse ontbijtjes (veeuul te veeeeul en veel warm eten), maar dit vind ik wel echt heel erg lekker hoor. Dit ontbijtje met zoete aardappel is zoet & hartig tegelijkertijd. Zoet door de zoete aardappel en kaneel en hartig door de bosui. Het klinkt misschien niet heel aantrekkelijk of zelfs een beetje raar om dit als ontbijt te eten, maar geloof me: het is echt heel lekker. Misschien kan je het zelfs een beetje vergelijken met een zoete aardappel pannenkoekje met wat bosui als ontbijt. Klinkt het dan al wat aantrekkelijker?! Je moet het gewoon een keer proberen en dan snap je wat ik bedoel!
Bosui
Geen fan van bosui? Laat het dan gewoon weg! De hash browns met alleen zoete aardappel zijn al heel lekker van zichzelf en misschien is het zonder bosui zelfs iets gangbaarder.
Tip: Lekker samen met een gebakken eitje!

Zoete aardappel hash browns
Materiaal/apparatuur
- Kleine kookpan
- Dunschiller (optioneel)
- Keukenrasp
- Stamper
- Garde
- Koekenpan
Ingrediënten
- 2 zoete aardappels zelfde grootte
- 1 ei
- 0,5 tl kaneel
- 0,5 tl zout
- 1 of 2 bosui
- 40 g amandelmeel
- 2 el kokosolie
Instructies
- Zet een pannetje met water op het vuur en breng aan de kook. Schil de zoete aardappels. Snijd 1 zoete aardappel in kleine blokjes en doe dit in het kokend water. Laat dit voor circa 10 min. koken tot beetgaar. Rasp de andere zoete aardappel. Snijd de bosui in stukjes.
- Giet de zoete aardappelblokjes af. Stamp ze fijn tot een puree. Voeg de geraspte zoete aardappel toe samen met het ei, kaneel, zout, gesneden bosui & amandelmeel. Meng goed door elkaar met een garde.
- Bak in 2 delen. Verhit 1 el kokoslie in een koekenpan. Pak circa 1 grote el van het zoete aardappelmengsel in je hand, draai tot een bolletje en vorm tot een burger (een beetje hetzelfde idee als een gehaktburgertje maken). Leg de burger in de koekenpan & druk iets aan met een spatel. Doe dit nu ook voor de andere hash browns (circa 10 stuks in totaal, dus 5 per keer bakken). Bak de hashbrowns aan beide kanten voor circa 5 minuten. Herhaal deze stap voor de andere 5 stuks. Ontbijt ze!
Op zoek naar meer lekkere ontbijtjes? Neem dan hier eens een kijkje! Op zoek naar meer Amerikaanse recepten? Klik dan hier.
Wil je dit recept nou ook maken? Dan kun je heel gemakkelijk op het printicoontje [recept afdrukken] bovenin klikken. Zo heb je het recept bij je voor het boodschappenlijstje in de supermarkt of tijdens het bereiden in de keuken. Handig toch?!
Laat het mij weten als je dit recept hebt gemaakt via Instagram door de hashtag #maddiesfoodlife te gebruiken. Zou ik super leuk vinden om te zien! 🙂