Boerenkoolstamppot met honingspekjes & gehaktballetjes in jus

Een keer weer is een lekker stamppotje. En niet zomaar één. Ja, inderdaad het is een boerenkoolstamppot. Máár het heeft wel een HELE lekkere toevoeging. Het is namelijk een boerenkoolstamppot met honingspekjes. Heb jij daar ooit van gehoord? Door de zoute spekjes te combineren met de zoete honing ontstaat een magische combinatie. En dat maakt heel dit gerechtje af. Daarnaast hebben jullie geluk: er worden ook gehaktballetjes met jus bij gemaakt. Echte Hollandse pot dus.

Boerenkoolstamppot met honingspekjes

Ik hou best wel van stamppotten hoor. Als het maar op zijn tijd is én met wat lekkere smaakmakers. Van de Hollandse pot met 3 ingrediënten (aardappel, groenten, vlees) moet ik niks hebben, behalve als het op smaak is gemaakt of er iets is toegevoegd wat het nét dat extra maakt. En dat hoeft helemaal niet duur of speciaal te zijn. Dat kan met iets heel simpels zoals spekjes of een gebakken uitje. Verder ben ik qua stamppotten niet als eerste fan van de boerenkoolstamppot. Ik hou meer van andijvie of iets vergelijkbaars. Vandaar dat ik 300 g boerenkool meer dan genoeg vond (dan overheerst het niet too much). Is boerenkool wel jouw favo groenten allertijde? Voeg dan gerust wat meer toe.

Tip: Lekker met wat zilveruitjes & oude kaas!!! Klinkt misschien raar, maar dat maakt het nóg lekkerder.

Boerenkoolstamppot met honingspekjes & gehaktballetjes met jus

Porties 4 /5 personen
Bereidingstijd 45 min

Materiaal/apparatuur

  • 2 middelgrote pannen
  • 1 koekenpan
  • 1 braadpan

Ingrediënten

Boerenkool met spekjes

  • 1 kg kruimige aardappelen
  • 300 g boerenkool
  • 1 ui
  • scheutje azijn
  • paar druppels maggi
  • 1 el gembersiroop
  • 1,5 tl grove mosterd
  • klont boter
  • 0,5 tl nootmuskaat
  • peper & zout
  • 300 g spekjes
  • 3 el honing

Gehaktballetjes met jus

  • 400/500 g gehakt
  • 2 el mosterd
  • 1 ei
  • 6 el paneermeel
  • peper & zout
  • 3 el ketjap
  • 25 g boter
  • 25 g bloem
  • 300/350 ml runderbouillon

Instructies

Boerenkool met spekjes

  • Zet 2 middelgrote pannen op het vuur met water. Aan een voeg je de aardappelen toe, aan de ander de boerenkool. Breng beide aan de kook. Laat dit koken voor circa 20 min. tot gaar. Snijd in de tussentijd een ui in ringen. Giet een scheutje olie in een koekenpan en bak de ui hierin gaar/zacht.
  • Giet beide af en stamp door elkaar heen. Voeg de gebakken ui toe, azijn, maggi, gembersiroop, mosterd, boter, nootmuskaat, zout & peper toe. Stamp dit goed samen tot een lichtgrove stamppot.
  • Doe de spekjes in de koekenpan waarin je de ui hebt gebakken. Bak deze in circa 5 min. krokant. Als ze bijna goed zijn, voeg je de honing toe. Laat dit voor circa 30 sec. karamelliseren. Haal dan van het vuur af! Anders verbranden ze waarschijnlijk (gebeurt snel met honing).

Gehaktballetjes met jus

  • Kneed het gehakt samen met mosterd, ei, paneermeel, peper & zout en ketjap. Draai hier balletjes van ten grootte van een pingpongbal. Verhit een braadpan met een scheutje olie en bak de gehaktballetjes hierin goudbruin (duurt circa 15 min.) Als de gehaktballetjes klaar zijn, voeg je de boter toe (de jus maken kan eventueel ook in een apart pannetje). Laat dit smelten. Voeg dan de bloem toe (niet op de gehaktballen zelf). Meng goed door elkaar. Laat dit voor circa 2 min. op laag vuur bakken. Blus af met de rundbouillon. Meng met een garde goed door elkaar tot een jus.
Keuken: Nederlands

Meer Hollandse pot maken? Als je hier op klikt, kom je bij alle typisch Nederlandse gerechtjes!

Wil je dit recept nou ook maken? Dan kun je heel gemakkelijk op het printicoontje [recept afdrukken] bovenin klikken. Zo heb je het recept bij je voor het boodschappenlijstje in de supermarkt of tijdens het bereiden in de keuken. Handig toch?!

Laat het mij weten als je dit recept hebt gemaakt via Instagram door de hashtag #maddiesfoodlife te gebruiken. Zou ik super leuk vinden om te zien! 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recept waardering




Like
Close
© Copyright 2020 Maddie's Foodlife 2020.
Close