Makkelijk recept om zelf sweet chilisaus te maken

Zelf je eigen chilisaus maken. Bij ons in huis is chilisaus nogal een populair product (en dan vooral bij mijn vriend). Hij doet werkelijk overal chilisaus op en bij. Daarom vond ik het wel eens een keer leuk om aan de slag te gaan met mijn eigen chilisaus. Ik heb een makkelijk recept om zelf sweet chilisaus te maken. Hou jij nou – net als mijn vriend – ook zo van chilisaus? Probeer dan dit recept eens. Het is écht makkelijk, dus jij kan het ook!

Spicy

Persoonlijk mogen gerechten van mij best wel een beetje pit hebben, spicy dus. Zo geldt dat ook voor dit makkelijke recept om zelf sweet chilisaus te maken. Hij is zeker sweet, máár ook spicy. Mijn ouders vinden dit altijd té, vandaar dat ik ook de optie geef om ‘m minder spicy te maken. Kan jij nou ook niet zo goed tegen pittig of hou je hier gewoonweg niet zo van? Gebruik dan OF minder pepers (bijvoorbeeld 2/3) OF laat de pitjes eruit. Ik zou persoonlijk het laatste aanraden, aangezien de pitjes het pittigst zijn uit de hele peper. Wil je de chilisaus nóg zoeter? Gebruik dan natuurlijk iets meer suiker (circa 20/30 gram).

Tapiocameel & palmsuiker

In mijn recept staan 2 ingrediënten die waarschijnlijk bij veel mensen niet bekend zijn: tapiocameel & palmsuiker. Beide producten zijn te koop bij te toko. Ik zou aanraden om de chilisaus met deze producten te maken, maar voor beide staat er ook een alternatief in het recept. Palmsuiker is een ongeraffineerde (natuurlijke) suiker in tegenstelling tot de andere twee suikersoorten. Tapiocameel is een zetmeelrijk product (bindmiddel) dat is gemaakt van cassavewortel. Het heeft in gerechten geen enkel effect op de smaak, geur en kleur en is daarom perfect voor deze chilisaus. Je zou tapioca ook kunnen kennen van de tapiocaparels die je vaak krijgt in restaurants in de vorm van sojaparels.

Tip: Lekker om te eten bij lemper, loempia’s of – zoals mijn vriend – bij elk gerecht.

Sweet chilisaus

Porties 1 fles van 0.5 l
Voorbereidingstijd 5 min
Bereidingstijd 10 min
Totale tijd 15 min

Ingrediënten

  • 5 rode pepers met (spicy) of zonder (minder spicy) pitjes
  • 1 teentje knoflook
  • 2/3 el sojasaus
  • 1 el gembersiroop
  • 100 ml azijn natuurazijn, appelazijn of rijstazijn
  • 120 g palmsuiker, bruine suiker of kristalsuiker
  • 3 tl vissaus optioneel (weglaten = vegetarisch)
  • sap van 1 limoen
  • 250 ml water
  • 2 el tapiocameel of maïzena

Instructies

  • Snijd de rode pepers fijn. Als je de pitjes eruit wilt, haal deze dan eerst eruit, voordat je de pepers fijn snijdt. Doe dit in een pannetje. Pers de knoflook erin. Voeg de sojasaus, gembersiroop, azijn, palmsuiker, (vissaus), limoensap en water toe en breng aan de kook. Laat dit op laag vuur voor circa 5/10 minuten koken tot alle smaken met elkaar zijn verbonden.
  • Proef de saus. Is de smaak naar wens? Maak dan een papje van de tapiocameel/maïzena met 2 el water. Voeg dit toe aan de chilisaus en laat binden tot een dikte van een siroop (let op: tijdens het afkoelen wordt de chilisaus nog wat dikker). Is dit nou te dik als de chilisaus helemaal is afgekoeld? Voeg dan gewoon wat extra water toe.
  • Giet de saus in een bakje, potje of flesje en laat goed afkoelen. De dip is klaar om gedipt te worden!
Keuken: Aziatisch

Wil je dit recept nou ook maken? Dan kun je heel gemakkelijk op het printicoontje [recept afdrukken] bovenin klikken. Zo heb je het recept bij je voor het boodschappenlijstje in de supermarkt of tijdens het bereiden in de keuken. Handig toch?!

Laat het mij weten als je dit recept hebt gemaakt via Instagram door de hashtag #maddiesfoodlife te gebruiken. Zou ik super leuk vinden om te zien! 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recept waardering




Like
Close
© Copyright 2020 Maddie's Foodlife 2020.
Close