Deze (basis)kruiden & specerijen zijn onmisbaar in de keuken

Iedereen heeft ongetwijfeld een paar soorten kruiden en/of specerijen in huis. Wil je leren koken zonder pakjes of zakjes? Dan is het essentieel om een aantal (basis)kruiden & specerijen in huis te hebben. Weet jij niet zo goed waar te beginnen? Of ben je gewoon nieuwsgierig naar wat ik in mijn keukenkastje heb liggen? Lees dan vooral verder.

Veel gestelde vraag

Een veel gestelde vraag: ‘welke (basis)kruiden & specerijen zijn onmisbaar in de keuken?’. Dit is natuurlijk voor iedereen anders. Iedereen heeft een andere beleving, smaak of een andere ervaring met een bepaald kruid of specerij. Voor mij zijn namelijk al onderstaande kruiden onmisbaar. Máár ik kan jullie wel op weg helpen met mijn lijstje die bestaat uit basiskruiden & specerijen (de kruiden die je in huis MOET hebben dus) en toevoegingen (kruiden die ik zelf nog heb in mijn keuken. En dat zijn er véél).

Basiskruiden & specerijen

Ik begin met welke basiskruiden & specerijen je echt in je keukenkastje MOET hebben liggen volgens mij, omdat die echt essentieel zijn voor goede smaken in diverse gerechten.

  • Zeezout: lekkerder (vind ik) dan tafelzout
  • Zwarte peperkorrels: pak niet de gemalen variant, maar de korrels die je zelf kan malen. Een wereld van verschil!
  • Kerriepoeder
  • Komijnpoeder
  • Paprikapoeder (het liefst gerookte)
  • Kaneelpoeder- of stokjes
  • Chilivlokken: als je tenminste een beetje van pit houdt.
  • Knoflookpoeder
  • Gedroogde rozemarijn
  • Gedroogde oregano
  • Nootmuskaatpoeder of bol
  • Steranijs: de naam zegt het al: anijsachtige smaak in de vorm van een ster.
  • Kruidnagel

Toevoegingen

Als je nét zo van kruiden & specerijen houdt als ik en geen genoeg van lekkere maaltjes en koken kan krijgen, dan zijn de volgende kruiden & specerijen nog leuk om in huis te hebben:

  • Laospoeder: gemalen galangapoeder. Is verwant aan gember.
  • Serehpoeder: ook wel citroengraspoeder genoemd.
  • Kurkumapoeder: Indiase geelwortel. Populair vanwege het gezonde positieve effect dat het heeft op het lichaam.
  • Gedroogde dragon: Frans kruid dat licht naar anijs smaakt. Super bij visgerechten.
  • Cayennepeper
  • Gemberpoeder
  • Vanillestokje
  • Uienpoeder
  • Gemalen koriander: lijkt écht niet op de verse koriander. Dus als je daar geen fan van bent, schrijf dit dan niet meteen af.
  • Witte peper: meer citrusachtig.
  • Limoenblad: dit is zo lekker!!! Echt. Ik heb dit standaard in mijn diepvries liggen. Heerlijk voor in gerechten zoals rendang of lemper of drankjes zoals gin-tonic.

Lekkere kruidenmixen

Hieronder mijn lievelingskruidenmixen (en ook de enige) die ik vaak gebruik. Je kan natuurlijk ook zelf een kruidenmix maken. Vandaar dat ik – naast deze – er niet zo veel gebruik van maak. Degene die ik gebruik zijn (bijna) allemaal van Euroma in samenwerking met Jonnie Boer.

  • Italiaanse kruiden: kruidenmengsel van Italiaanse kruiden (oh, echt?) zoals peterselie, oregano, bieslook en basilicum.
  • 5-spices: Chinees kruidenmengsel waar de 5 basissmaken (umami, zoet, zuur, zout en bitter) bij elkaar komen. Meestal zijn de 5 kruiden peper, venkel, steranijs, kaneel en kruidnagel.
  • Ras el Hanout: Marokkaanse kruidenmix met soms wel meer dan 20 kruiden! Veel voorkomende specerijen & kruiden zijn onder andere: piment, zwarte peper, gilangawortel, gember, foelie, kaneel, kurkuma, kardemom, kruidnagel, nootmuskaat en nigellazaad.
  • Kruidenboter kruiden: makkelijk een kruidenboter op tafel zetten? (ik geef persoonlijk de voorkeur aan verse kruiden. Maar voor makkelijk & snel is dit super handig). Gebruik dan deze kruidenmix! Met smaken zoals tijm, dille, zeezout en bieslook.
  • Koek- en speculaaskruiden: kruidenmengsel met smaken zoals kaneel en gember. Heerlijk om te gebruiken bij het bakken.
  • Garam masala: Indiaas ‘heet’ kruidenmengsel met vooral de smaak van de kardemom en komijn die naar voren komt.
  • Za’atar: kruidenmelange uit het Midden-Oosten bestaande uit in ieder geval sesamzaad, sumac en majoraan.
  • Furikake: all-time fave!!! Deze moet je proberen. Het is een Japans kruidenmengsel van onder andere gedroogde vis, sesamzaadjes en zeewier. Zó lekker om op bijvoorbeeld tonijnsashimi te strooien. Het is te koop bij de toko.

Verse kruiden

Vers is natuurlijk het allerlekkerst! De (basis)kruiden die je vers echt moet hebben zijn basilicum, bieslook, munt en peterselie. Deze zou je nog kunnen aanvullen met dille, koriander (als je daar niet van moet kotsen), rozemarijn en tijm.

Dont’s

Veel gedroogde groene kruiden zijn verwaarloosbaar. Denk hierbij aan gedroogde bieslook, basilicum & peterselie. Echt. Koop ze niet. Ze smaken namelijk echt naar niks. Zonde van het geld dus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Like
Close
© Copyright 2020 Maddie's Foodlife 2020.
Close