Wat te doen als je ei openbarst tijdens het koken?

Je hebt een pannetje met water opstaan, legt het ei erin en de eierschil barst open. O nee! Wat nu? Als je niets doet,  stroomt het eiwit eruit en begint het te schuimen in het kokende water. Het resultaat is een ei met allemaal witte stolsels, een beetje misvormd en aan de waterige kant. Je kan het ei natuurlijk nog prima eten, maar het is een stuk minder lekker en heel fraai ziet het er ook niet uit. Ik heb een hele makkelijke tip hoe je dit voorkomt. Ben jij benieuwd naar wat te doen als je ei openbarst tijdens het koken? Lees dan vooral verder.

Dit was een van mijn grootste frustraties tijdens het koken van een ei. Bij mij kwam en komt dit namelijk echt regelmatig voor. Voordat ik de oplossing hiervoor had baalde ik altijd, want als ik dan bijvoorbeeld gevulde eieren ging maken, zag zo’n misvormd ei met witte stolsels er natuurlijk niet uit. Hier moest en zou ik wat voor verzinnen. En zo gezegd, zo gedaan. Ik hoorde de oplossing toevallig voorbij komen tijdens een van mijn stages en probeerde het gelijk uit. Het werkte!

Het bleek om een doodgewoon huis-tuin-en-keukenmiddeltje te gaan: dé tip om te voorkomen dat het eiwit eruit stroomt als je ei openbarst tijdens het koken is om snel een scheutje azijn toe te voegen aan het water als dit gebeurt. Het proces van het stromende eiwit stopt dan, omdat azijn ervoor zorgt dat het eiwit meteen stolt en dus niet meer gaat schuimen. Zo is je ei nét op tijd gered en kan je lekker verdergaan met je gerecht.

De kans op een gebarst ei is groter wanneer het water al kookt dan wanneer het in koud water wordt opgezet.

Kooktijd eieren

  • Zachtgekookt: circa 4 minuten
  • Halfzachtgekookt: circa 6 minuten
  • Hardgekookt: circa 9 minuten

Zie hieronder het verschil tussen het wél en niet toevoegen van een scheutje azijn wanneer je ei openbarst. Links is er niets aan toegevoegd en rechts is er een scheutje azijn aan toegevoegd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Like
Close
© Copyright 2020 Maddie's Foodlife 2020.
Close