Zelf sambal maken: recept voor zelfgemaakte (citroengras)sambal

Zelf sambal maken. Heb jij het ooit geprobeerd? Als je een beetje van spicy houdt is dit echt een aanrader om te doen! Het klinkt heel lastig – zelf sambal maken – maar dat valt echt reuze mee: binnen een kwartiertje heb jij je eigen op tafel staan!

Variëren

Er valt volop te variëren met sambal. Wat ik heel leuk vind. Deze keer ben ik gegaan voor een sambal waarin de smaak van citroengras overheerst. Heerlijk! Je kan er van alles in stoppen. Ik kan het zo gek niet bedenken. Denk aan mango, verschillende soorten pepers of zelfs een ingrediënt zoals ansjovis. Stop er dus je creativiteit in! Kijk voor veel sambal inspo in het boek van Vanja van der Leeden Indorock. Echt een aanrader! Klik hier om het te kopen.

Supermarkt of zelf maken?

Zelfgemaakte sambal is niet te vergelijken met die uit de supermarkt. Vóórdat ik de wereld ontdekte van zelfgemaakte sambal, viel het mij nooit zo op. Maar nu ik het een aantal keer zelf heb gemaakt, wil ik nooit meer anders. De smaak van sambal uit de supermarkt is – als je het vergelijkt met zelfgemaakte – super zurig, zout en heeft weinig smaak. Zelfgemaakte heeft van alle smaken nét genoeg: het is pittig, kruidig en boordevol smaak. Probeer het dus echt een keer uit. Er gaat een wereld voor je open. Misschien is het even wennen in het begin, omdat je de smaak van die uit de supermarkt gewend bent, maar zoals ik al zei: eenmaal geprobeerd, wil je nooit meer anders.

Tip: maak ook eens je eigen sweet chilisaus!

Zelfgemaakte (citroengras)sambal

Porties 1 potje
Voorbereidingstijd 5 min
Bereidingstijd 10 min
Totale tijd 15 min

Materiaal/apparatuur

  • Blender/keukenmixer/vijzel
  • Koekenpan

Ingrediënten

  • 5/6 rode pepers met pitjes
  • 1 middelgrote ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 duim gember
  • 1 tl trassi
  • 1 tl laos
  • 1 el azijn
  • 1 el ketjap
  • 1 tl sojasaus
  • 2 el water
  • 1 tl suiker
  • 2 el citroengraspuree (sereh)
  • 2 tl tamarinde
  • 3 tl citroengraspoeder (sereh)
  • 2 blaadjes djuruk poeroet (limoenblaadjes)
  • 3 el zonnebloemolie of arachideolie

Instructies

  • Snijd de groene steeltjes van de peper. Schil de ui en knoflook. Snij de peper, ui en knoflook in grove stukken en doe in de keukenmixer, blender of vijzel.
  • Doe alle overige ingrediënten erbij exclusief de djuruk poeroet en olie. Blend dit tot een geheel in een blender of keukenmixer (snellere optie) OF stamp alles fijn in de vijzel (dit duurt wel eventjes & je hebt hier een goede vijzel voor nodig).
  • Doe de olie in een koekenpan en bak het sambalmengsel op hoog vuur voor circa 5/10 minuten samen met de djuruk poeroet. Als de sambal klaar is, haal je de djuruk poeroet blaadjes eruit. Schep de sambal over in een glazen afsluitbaar potje en laat afkoelen in de koelkast voor een dagje (kruiden zijn nu lekkerder in de sambal getrokken). Bewaar de sambal in de koelkast.
Keuken: Aziatisch

Wil je dit recept nou ook maken? Dan kun je heel gemakkelijk op het printicoontje [recept afdrukken] bovenin klikken. Zo heb je het recept bij je voor het boodschappenlijstje in de supermarkt of tijdens het bereiden in de keuken. Handig toch?!

Laat het mij weten als je dit recept hebt gemaakt via Instagram door de hashtag #maddiesfoodlife te gebruiken. Zou ik super leuk vinden om te zien! 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recept waardering




Like
Close
© Copyright 2020 Maddie's Foodlife 2020.
Close