Zelf Turkse Börek met feta en spinazie maken

Turkse Börek: de meeste zullen er wel ooit van hebben gehoord, maar het nog nooit echt zelf hebben gemaakt. Zo ik dus ook. De eerste keer dat ik Börek at was op een zatte avond in Eindhoven bij de bakker Bart. Dan kan je veel zeggen, maar ook als ik veel gedronken heb doen mijn smaakpapillen het goed: ik was gelijk verkocht. Het maken van dit lekkere receptje heb ik heel lang uitgesteld. Geen idee waarom, maar soms heb je dat gewoon. Iets al heel lang op je to-do lijstje hebben staan, maar er telkens maar niet aan toe komen. Uiteindelijk ben ik er tóch aan toegekomen en hierbij presenteer ik jullie mijn receptje voor Turkse Börek met feta en spinazie.

De vulling

Ik heb gekozen voor een hartige Börek met een vulling van feta en spinazie. Ik denk dat deze wel het meest bekend is bij iedereen en daarom wou ik dit graag als eerste met jullie delen (en ook omdat ik deze zelf het lekkerste vind). Natuurlijk kun je qua vulling ook variëren. Probeer eens een zoete variant met gedroogd fruit, noten en honing of ga bijvoorbeeld voor eentje met een gehaktvulling.

Vouwen van de Börek

Turkse Börek maak je met filodeeg. Filodeeg is redelijk kwetsbaar en daarom moet je zorgvuldig hiermee omgaan. Zelf vind ik het het makkelijkst om de Börek als een soort loempia te vouwen. Hoe je dit doet gaat als volgt:

  • Leg de vulling (feta met spinazie) altijd aan het begin van het velletje neer en laat ruimte van ongeveer 2 cm over aan de voorkant en zijkantjes.
  • Vouw het onderste punt over de vulling: je zorgt dus dat je een laagje filodeeg over de vulling heen rolt.
  • Rol nog 1 keer verder zodat de vulling iets meer bedekt is. Filodeeg is namelijk kwetsbaar zoals ik in het recept beschrijf en scheurt daarom snel.
  • Vouw de zijkantjes naar binnen over de vulling heen en ga door met rollen totdat je een rolletje börek hebt (het lijkt een beetje alsof je een sigaar aan het rollen bent).

Zelf heb ik de Böreks met 1 filodeeg vel gemaakt. Als je nou bang bent dat het gaat scheuren (en dat is zeker niet gek) gebruik dan 2 velletjes. Je pakt dan een velletje en besmeert die met het eimengsel en legt daar gewoon een extra velletje op waarna je verder gaat zoals in het recept staat aangegeven. Zo heb je als het ware een dubbele bescherming.

Börek met feta en spinazie

Een recept voor de Turkse börek met feta en spinazie
Porties 10 stuks
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 25 minuten
Totale tijd 45 minuten

Materiaal/apparatuur

  • Koekenpan
  • Vergiet
  • 2 mengkommen
  • Garde
  • Ovenschaal (misschien 2 ovenschalen: ligt eraan hoeveel erin passen)

Ingrediënten

  • 1 pak filodeeg 10 vellen
  • 600 g spinazie
  • 400 g feta 2 pakjes
  • sap van een halve citroen
  • 2 tl nootmuskaat
  • zwarte peper naar wens
  • 40 g roomboter
  • 1 ei
  • 100 ml melk
  • 2 el paneermeel
  • 2 el sesamzaad
  • 1 el maanzaad
  • 2 tl knoflookpoeder

Instructies

  • Haal het pak filodeeg uit de diepvries en laat ontdooien (doe dit 2 uur van tevoren!).
  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Zet de koekenpan op met wat olie en bak hierin de spinazie in delen tot de blaadjes zacht zijn. Laat de spinazie uitlekken in een vergiet en druk zo veel mogelijk van het vocht eruit. Doe deze uitgeknepen spinazie in een mengkom. Laat de feta uitlekken en verkruimel erbij. Maak op smaak met de citroensap, nootmuskaat en zwarte peper
  • Smelt de boter in een steelpannetje of in de magnetron en doe in een kom. Doe het ei en de melk erbij. Meng dit goed door met een garde tot een geheel.
  • Vet een ovenschaal in en strooi er de paneermeel op (dit zorgt ervoor dat straks de filodeegrolletjes niet zo aan de bodem plakken).
  • Haal het filodeeg stuk voor stuk uit de verpakking. Het is NIET de bedoeling dat je alle vellen al gaat uitleggen over het aanrecht, want dan drogen ze uit. Je gaat dus vel voor vel werken.
  • Pak 1 filovel. Besmeer met het mengsel (hou hier nog ongeveer een kwart van over). Doe de vulling erin (denk eraan dat je die moet verdelen over 10 stuks) en vouw het vel dicht net als een loempia. Dit doe je nu voor alle 10 de filovellen. Zie bovenstaande tekst hoe je een filovel tot een loempia vouwt.
  • Leg de böreks in de ovenschaal. Zorg er hier voor dat ze genoeg ruimte hebben (dus niet elkaar aanraken). Als dat wel is, gaan ze namelijk aan elkaar plakken en als ze dan eenmaal de oven uit zijn scheurt je filodeeg.
  • Bestrijk de böreks met het overgebleven eimengsel en bestrooi met de sesamzaad, maanzaad en knoflookpoeder.
  • Zet in de oven voor circa 25 minuten tot ze goudbruin zijn (de tijd is afhankelijk van jouw oven. Kijk dus goed of ze na 25 minuten al de kleur hebben die jij wilt).
Keuken: Turks

Wil je dit recept nou ook maken? Dan kun je heel gemakkelijk op het printicoontje [recept afdrukken] bovenin klikken. Zo heb je het recept bij je voor het boodschappenlijstje in de supermarkt of tijdens het bereiden in de keuken. Handig toch?!

Laat het mij weten als je dit recept hebt gemaakt via Instagram door de hashtag #maddiesfoodlife te gebruiken. Zou ik super leuk vinden om te zien! 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recept waardering




Like
Close
© Copyright 2020 Maddie's Foodlife 2020.
Close