Doe de gist in een mengkom. Voeg hier het water aan toe. Meng door elkaar en laat voor 5 minuutjes staan (het gist begint nu in te werken en dit zie je doordat er bubbeltjes in het water komen).
Voeg de bloem, suiker, roomboter, en zout toe en kneed voor circa 10/15 minuten (gaat het makkelijkst met deeghaken van een keukenmachine, maar als je die niet hebt kan met de hand ook prima). Laat dit voor 1 uur rijzen onder plastic folie of een vochtige theedoek in een met olie ingevette kom.
Kneed na 1 uur het deeg even goed door en laat weer rijzen voor een half uur.
Haal het deeg na een half uur uit de kom. Vorm 11 bolletjes van het deeg. Leg ze neer op een met bakpapier beklede bakplaat in de volgende volgorde: 1 (bovenkant) - 2 (laagje eronder) - 3 (laagje eronder) - 4 (laagje eronder). Vorm van het laatste bolletje meer een soort ovaal, dikker boomstammetje en leg deze onder de 4 bolletjes. Verwarm de oven voor op 230 graden. Laat de bolletjes brood in de goede opstelling voor circa 20/30 minuten nog een keer rijzen (langer kan ook, maar dan krijg je net als ik, dat de bolletjes meer aan elkaar gaan zitten en niet meer afzonderlijk zijn).
Besmeer de bolletjes brood met behulp van een kwastje met het ei. Strooi maanzaad en/of pompoenpitten eroverheen en zet in de oven voor circa 30 minuten. Serveer direct.