Ga terug

Kerstboom breekbrood

Bereidingstijd 30 minuten
Rijstijd 2 uur

Materiaal/apparatuur

  • Eventueel deeghaken
  • Bakpapier
  • Oven
  • Kwastje

Ingrediƫnten

  • 7 g gedroogde gist
  • 300 ml lauwwarm water
  • 500 g bloem
  • 1 tl suiker
  • 20 g roomboter op kamertemperatuur
  • snuf zout (mag best wel wat)
  • 1 ei om te bestrijken
  • 1 handje maanzaad of pompoenpitten

Instructies

  • Doe de gist in een mengkom. Voeg hier het water aan toe. Meng door elkaar en laat voor 5 minuutjes staan (het gist begint nu in te werken en dit zie je doordat er bubbeltjes in het water komen).
  • Voeg de bloem, suiker, roomboter, en zout toe en kneed voor circa 10/15 minuten (gaat het makkelijkst met deeghaken van een keukenmachine, maar als je die niet hebt kan met de hand ook prima). Laat dit voor 1 uur rijzen onder plastic folie of een vochtige theedoek in een met olie ingevette kom.
  • Kneed na 1 uur het deeg even goed door en laat weer rijzen voor een half uur.
  • Haal het deeg na een half uur uit de kom. Vorm 11 bolletjes van het deeg. Leg ze neer op een met bakpapier beklede bakplaat in de volgende volgorde: 1 (bovenkant) - 2 (laagje eronder) - 3 (laagje eronder) - 4 (laagje eronder). Vorm van het laatste bolletje meer een soort ovaal, dikker boomstammetje en leg deze onder de 4 bolletjes. Verwarm de oven voor op 230 graden. Laat de bolletjes brood in de goede opstelling voor circa 20/30 minuten nog een keer rijzen (langer kan ook, maar dan krijg je net als ik, dat de bolletjes meer aan elkaar gaan zitten en niet meer afzonderlijk zijn).
  • Besmeer de bolletjes brood met behulp van een kwastje met het ei. Strooi maanzaad en/of pompoenpitten eroverheen en zet in de oven voor circa 30 minuten. Serveer direct.