Ga terug

Tomatenrisotto met burrata & balsamicotomaatjes

Porties 5 personen
Bereidingstijd 40 minuten

Materiaal/apparatuur

  • Grote pan
  • Steelpan
  • Pollepel
  • Ovenschaal

Ingrediƫnten

Tomatenrisotto

  • 800 ml/1 l water
  • 2 bouillonblokjes groente
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 500 g risottorijst
  • 150 ml witte wijn
  • 300 ml gezeefde tomaten passata of tomaat met stukjes
  • Sap van een halve citroen
  • 1 flinke klont roomboter
  • 80 g Parmezaanse kaas
  • 1 tl Zwarte peper
  • 1 tl gedroogde tijm

Balsamicotomaatjes

  • 5 trosjes honingtomaatjes of andere kleine trostomaatjes
  • 2/3 el olijfolie
  • 2 el balsamicoazijn

Serveren

  • 2,5 stuks burrata 0,5 burrata pp
  • 2 handjes basilicum 2 grote takjes pp

Instructies

Tomatenrisotto

  • Zet een steelpannetje op het vuur met 1 liter bouillon (water + de groente bouillonblokjes). Laat dit warm worden (zo lossen de bouillonblokjes op in het water).
  • Snijd de ui en knoflook fijn. Doe een scheut olie in een grote pan en fruit hierin de fijngesneden ui en knoflook. Voeg de risottorijst toe en hussel alles door elkaar voor circa 2 min. totdat de rijst glazig ziet.
  • Blus af met de witte wijn. Laat dit voor circa 3/4 min. op middelhoog vuur staan totdat bijna alle wijn is verdampt/opgenomen. Voeg de gezeefde tomaten & sap van een halve citroen toe. Schep om. Giet er 1 pollepel warme bouillon bij de rijst en schep weer goed om. Laat de rijst de bouillon opnemen & giet er dan weer een pollepel bouillon bij. Herhaal dit een paar keer voor circa 25 min. totdat de risotto beetgaar is (in de ingrediĆ«ntenlijst staat 800 ml/1 l. Maak 1 liter bouillon en proef dan zelf hoeveel je nodig hebt of wat je lekker vindt. Als die na 800 ml bouillon al goed is volgens jou hoeft de resterende 200 ml er natuurlijk niet meer bij, maar het kan goed zijn dat je dit wel nodig hebt om de perfecte risotto te krijgen).
  • Als de risotto beetgaar is, voeg je de flinke klont roomboter toe. Laat dit smelten en schep goed om. Rasp de Parmezaanse kaas en voeg ook dit toe samen met de zwarte peper en gedroogde tijm. Meng alles goed door elkaar.

Balsamicotomaatjes

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Leg de trosjes tomaat in een ovenschaal. Besprenkel met olijfolie en balsamicoazijn. Hussel goed om en zet in de oven voor circa 12/15 min.

Serveren

  • Snijd de burrata's door midden. Schep de tomatenrisotto op een diep bord, leg er een trosje balsamicotomaatjes & een halve burrata op. Serveer met een paar takjes basilicum per bord.
Keuken: Italiaans