Verwarm de oven voor op 200 graden.
Laat de linzen uitlekken. Mix de linzen (houd 2 el apart) samen met de tomatenpuree, basilicum, peterselie, ei, havermout en peper & zout.
Snijd de halve ui fijn. Kneed bovenstaand mengsel samen met de fijngesneden ui & de resterende linzen. Vorm het tot een bal en zet in de koelkast voor circa 30/60 min (gaat iets minder plakken & de havermout gaat werken).
Meng de mayonaise, sambal, harissa, scheutje citroen en peper & zout tot een harissamayo.
Haal de kontjes van de groene asperges af en kook ze beetgaar. Giet af, halveer ze en besprenkel met het sap van de resterende citroen.
Snijd de rode ui in ringen. Giet een scheutje olie in een pan & bak de uien hierin tot ze zacht zijn. Voeg de suiker toe en laat voor circa 2 min. karamelliseren.
Haal het linzengehakt uit de koelkast. Vorm hier 4 burgers van. Bak in een koekenpan met een scheutje olie voor circa 3,5 min. aan elke kant op middelhoog vuur.
Verdeel de manchego over de burgers en laat dit met een deksel op de pan smelten. Zet de broodjes in de oven tot ze mooi goudbruin zijn (circa 5 min).
Snijd het broodje open. Beleg op de volgende manier:- onderkant broodje- handje sla- burger met manchego- gekaramelliseerde rode ui- groene asperge (2 hele, dus 4 halve per burger)- harissamayonaise- Bovenkant broodje