Ga terug

Linzenburger met manchego, groene asperges, gekarameliseerde rode ui & harissamayo

Porties 4 personen

Ingrediƫnten

  • 310 g linzen
  • blikje tomatenpuree circa 70 g
  • hand basilicum
  • hand peterselie
  • 1 ei
  • 80/100 g havermout
  • 0,5 ui
  • peper & zout
  • 4 el mayonaise
  • 0,5 tl sambal
  • 3 tl harissa
  • 1 citroen
  • 8 groene asperges
  • 2 rode ui
  • 2 el suiker
  • 140 g manchego
  • 4 broodjes naar keus
  • 4 handjes botersla

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Laat de linzen uitlekken. Mix de linzen (houd 2 el apart) samen met de tomatenpuree, basilicum, peterselie, ei, havermout en peper & zout.
  • Snijd de halve ui fijn. Kneed bovenstaand mengsel samen met de fijngesneden ui & de resterende linzen. Vorm het tot een bal en zet in de koelkast voor circa 30/60 min (gaat iets minder plakken & de havermout gaat werken).
  • Meng de mayonaise, sambal, harissa, scheutje citroen en peper & zout tot een harissamayo.
  • Haal de kontjes van de groene asperges af en kook ze beetgaar. Giet af, halveer ze en besprenkel met het sap van de resterende citroen.
  • Snijd de rode ui in ringen. Giet een scheutje olie in een pan & bak de uien hierin tot ze zacht zijn. Voeg de suiker toe en laat voor circa 2 min. karamelliseren.
  • Haal het linzengehakt uit de koelkast. Vorm hier 4 burgers van. Bak in een koekenpan met een scheutje olie voor circa 3,5 min. aan elke kant op middelhoog vuur.
  • Verdeel de manchego over de burgers en laat dit met een deksel op de pan smelten. Zet de broodjes in de oven tot ze mooi goudbruin zijn (circa 5 min).
  • Snijd het broodje open. Beleg op de volgende manier:
    - onderkant broodje
    - handje sla
    - burger met manchego
    - gekaramelliseerde rode ui
    - groene asperge (2 hele, dus 4 halve per burger)
    - harissamayonaise
    - Bovenkant broodje