Ga terug

Paastaart met witte chocolade banketbakkersroom & fruit

Bereidingstijd 45 minuten
Ruststijd 30 minuten

Materiaal/apparatuur

  • Springvorm 22-24 cm
  • Bakpapier
  • Oven
  • Garde
  • Kleine/middelgrote pan

Ingrediënten

Bodem

  • 200 g roomboter kamertemperatuur
  • 275 g bloem
  • 30 g bruine basterdsuiker
  • 150 g kirstalsuiker
  • 8 g bakpoeder
  • snufje zout
  • 1 eidooier
  • 1 tl vanille-extract
  • rasp van 1 limoen

Witte chocolade banketbakkersroom

  • 450 ml melk
  • 3 eidooiers
  • 4 grote el maizena
  • 60 g suiker
  • 1 tl vanille-extract
  • 150 g witte chocolade

Versiering

  • paaseitjes/paashaasjes/andere versiering naar keus
  • fruit & kruiden naar keus hoe voller, hoe leuker
  • poedersuiker

Instructies

Bodem

  • Voeg de roomboter, bloem, bruine basterdsuiker, kristalsuiker, bakpoeder en snuf zout toe aan een mengkom. Meng door elkaar (met de hand of als je een keukenmachine hebt met je flexiklopper). Voeg de eidooier, vanille-extract & rasp van een limoen toe & meng even goed door tot alles helemaal verspreid zit.
  • Dek het deeg af in plastic folie. Zet in de koelkast voor circa 30 min.
  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Beleg een met bakpapier beklede bakvorm met het deeg (doe dit, anders krijg je 'm echt niet meer eruit). Verdeel het deeg ook over de randjes! Zorg dat het overal goed verdeeld is (even dik is vooral belangrijk). Ik pak altijd gewoon telkens stukjes deeg en vorm het uiteindelijk aan elkaar (ik gebruik dan wel de methode van de lepel die hierna te lezen is). Maar sommigen vinden het makkelijker om een plak deeg uit te rollen en zo de springvorm te bekleden (kan ook! Doe het hoe jij het fijnst vindt). Om een mooie gladde bodem te krijgen maak ik altijd een el nat onder een super hete kraan. Ik hou 'm hier een paar seconde onder, druppel 'm af en strijk met de bolle kant over de bodem heen (werkt echt top! en je taart gaat er zo veel mooier uit zien. Pas alleen op dat je niet een té natte lepel gaat gebruiken, anders wordt het een kliederboel).
  • Zet de bodem in de oven voor circa 25 min. Laat goed afkoelen.

Witte chocolade banketbakkersroom

  • In de tussentijd maak je de banketbakkersroom. Snijd/breek de witte chocolade in stukken. Verwarm de melk in een pannetje.
  • Klop 3 eidooiers samen met de maizena, suiker & vanille-extract. Voeg dit toe aan de hete melk, breng aan de kook en blijf continue roeren met een garde tot het indikt tot ongeveer een dikte van vla (duurt circa 5 min.). Denk je nou: ja hij dikt wel in, maar ben al zó lang bezig en die vla dikte bereik ik maar niet? Wees niet bang! Hij dikt nog wat meer in zodra die afkoelt.
  • Voeg, als de banketbakkersroom nét klaar is, de witte chocolade toe aan het pannetje. Blijf continue roeren tot het is gesmolten. Giet de witte chocolade banketbakkersroom in een schaal/kom en laat goed afkoelen. Bewaar na het afkoelen in de koelkast tot gebruik.

Versiering

  • Giet de afgekoelde banketbakkersroom in de afgekoelde bodem. Strijk glad & versier hoe jij 'm wilt (paaseitjes, paashaasjes, fruit, kruiden etc.)! Hoe voller, hoe leuker. Zeef er op het eind nog wat poedersuiker overheen voor een extra mooi resultaat. Eet smakelijk!!