Ga terug

Broodje bao met pankogarnalen, avocado, wakame en wasabimayo

Porties 10 broodjes
Bereidingstijd 30 minuten
Rijs- & stoomtijd 1 uur 10 minuten

Materiaal/apparatuur

  • Keukenmachine met deeghaken
  • Aluminiumfolie
  • Bakpapier
  • Grote pan
  • Stoommandje of stoompan
  • Frituur

Ingrediënten

  • 400 g bapaobloem + extra voor paneren (te koop bij de toko)
  • 1 el suiker
  • 1 zakje gist 7 g
  • 225 ml water lauwwarm
  • 2 el plantaardige olie + extra voor paneren
  • snufje zout
  • 20 grote gamba's (liefste met staartje er nog aan)
  • 100/150 g panko voor paneren
  • 6 el mayonaise
  • 0,5 tl wasabi
  • 125 g wakame
  • 1 avocado

Instructies

  • Vermeng het gist met het lauwwarme water. Roer even door met een garde en laat voor circa 5 min. staan (dan activeert de gist) --> bubbeltjes ontstaan. Meng de bloem met suiker. Voeg het gistwaterpapje toe & kneed goed. Als het bijna een deeg is, voeg je 2 el olie & het zout toe en kneed je dit voor circa 5/10 min. (kan met de hand, maar als je een keukenmachine met deeghaken hebt zou ik zeker dit aanraden). Laat dit na het kneden rijzen in een ingevette kom onder een vochtige theedoek voor circa 15/30 min.
  • Trek 10 grote stukken aluminiumfolie eraf en knijp ze tot ovale stukken. Knip ook 10 stukjes bakpapier in de vorm van een vierkantje. Bestrooi het aanrecht met wat bloem, rol het deeg uit in een sliert, snijd er 10 stukjes vanaf. Ga over elk stukje een keer met de deegroller (moet dik en niet te lang zijn) heen en vouw dubbel met een aluminiumfoliestukje ertussen. Leg op het bakpapiertje en herhaal deze stap voor de rest van de 9 broodjes. Laat ze voor 40 min. rijzen onder een vochtige theedoek in een warme ruimte (ik zet ze altijd in de oven die uit staat, zodat het niet tocht).
  • Breng een grote pan met water aan de kook (waar het stoommandje op past of een stoompan. Leg 2 broodjes bao in de stoommand (met het bakpapier! anders blijft het plakken) en doe de deksel erop. Laat dit nu stomen voor circa 15 min. Na 15 min. haal je de deksel eraf en herhaal je deze stap nog 5 x voor de rest van de broodjes. Pas op! het water moet je tussendoor waarschijnlijk een keer aanvullen, want anders kookt de pan droog.
  • Maak in de tussentijd dat de broodjes stomen de rest van de vulling. Paneer de gamba's op de volgende manier (met eventueel het staartje eraan): bloem, plantaardige olie, panko. Frituur ze voor circa 2/4 min. op 180 graden. Laat goed uitlekken op een keukenpapiertje. Snijd de avocado in schijfjes.
  • Meng de mayonaise met wasabi tot een wasabimayonaise. Verwijder de aluminiumstukjes uit de broodjes bao en vul de broodjes met de wasabimayo, gefrituurde garnalen, wakame en wat schijfjes avocado. De broodjes bao kan je gemakkelijk invriezen. PAS OP! serveer direct. Ze worden anders weer een soort van hard, dus stoom ze daarna nog een keer nét voor het serveren.
Keuken: Aziatisch