Ga terug

Aubergine Szechuan style

Porties 2 personen
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 25 minuten

Materiaal/apparatuur

  • 1 Grote wokpan
  • Kom
  • 1 Kookpan

Ingrediënten

Szechuan stijl aubergine

  • 2 aubergine
  • 1 grote ui
  • 1 teentje knoflook
  • 3 bosuitjes + 2 voor garnering
  • 1 duimpje gember
  • circa 270 ml kokosmelk
  • circa 125 g jasmijnrijst
  • 30 g sojasaus (3 grote el)
  • 20 g mirin
  • 2 el rijstwijnazijn
  • 2 el balsamicoazijn
  • 2 el chilibonenpasta chilipasta met sojaboon olie (te koop bij de toko) --> ik gebruik het merk Pantai
  • 1 el chilisaus
  • Grote snuf zwarte peper of Szechuan peper

Garnering

  • sesamzaad zwart/wit
  • rood pepertje

Instructies

  • Snijd de 2 aubergines door de helft in de lengte. Leg ze op hun platte kant (bolle kant met schil ligt dus bovenop) en snijd weer in de lengte door de helft. Herhaal dit nog een keer (per auberginehelft zijn dus 4 stukken in de lengte gesneden). Snijd deze stukken horizontaal in de breedte (zodat ze minder dik worden). Snijd daarna per stuk in 3. Je houdt dus allemaal korte aubergine staafjes over.
  • Snijd de ui in ringen. Snijd de knoflook, bosui & gember fijn. Zet een wokpan met wat olie op het vuur & voeg de ui toe. Laat dit voor circa 10 min. op laag vuur soort van karamelliseren (de ui moet geslinkt & bruin zijn). Schep als de uien klaar zijn de uien uit de pan in een kom.
  • Zet een kookpan op met de kokosmelk & vul de rest ruim met water af. Breng aan de kook. Kook de jasmijnrijst volgens de gebruiksaanwijzing op de achterkant van de verpakking.
  • Verwarm in de wok wat olie. Doe de gesneden aubergine in de wok & zet op medium/hoog vuur voor circa 7,5/10 min. De aubergine moet lekker zacht worden (niet té zacht) en niet zo taai blijven. Goed erbij blijven en tussendoor omscheppen want anders brandt het aan!!! Schep als de aubergine klaar is, de aubergine bij de uien in de kom.
  • Fruit de knoflook, bosui, gember voor circa 2 min. op laag/medium vuur. Schep als het klaar is bij de uien & aubergine in de kom.
  • Meng de sojasaus, mirin, rijstwijnazijn & balsamicoazijn met elkaar. Zet de wokpan op (geen olie) & voeg deze saus toe. Breng aan de kook. Voeg 50 ml water toe & laat dit circa 1 min. op staan tot het een beetje soort van inkookt. Voeg dan alle groenten uit de kom toe (ui, aubergine, knoflook, bosui & gember). Meng goed om en laat dit voor circa 5 min. op middelhoog vuur sudderen (wel tussendoor omscheppen!!!). Voeg dan de chilibonenpasta (is niet heet, maar juist zoet), chilisaus & nog eens 25 ml water toe & schep goed om. Laat dit nog even 2 min. meebakken. Bestrooi met peper & schep om.
  • Serveer de aubergine met de jasmijnrijst, bosui, sesam & voor de liefhebbers een rood pepertje. Smakelijk!!!