Ga terug

Basisrecept karamel

Bereidingstijd 15 minuten

Materiaal/apparatuur

  • Steelpan

Ingrediƫnten

  • 150 g suiker
  • 50 ml water
  • 50 g roomboter
  • 150 ml slagroom
  • snufje zout

Instructies

  • Zet een steelpannetje op met de suiker en het water. Laat dit voor circa 10 minuten op middelhoog tot hoog vuur staan (niet mengen!!) totdat het mooi goudbruin begint te karamelliseren.
  • Zet in de tussentijd een pannetje op met de slagroom en laat warm worden op laag vuur (niet koken!)
  • Op het moment dat de karamel de juiste kleur heeft doe je de roomboter erbij (echt dan pas! Want het wordt niet meer bruiner zodra de boter erbij gaat) en laat je dit smelten in het pannetje. Als dat gesmolten is, giet je de warme slagroom erbij. Roer goed met een garde totdat alles is opgelost tot een egale karamelsaus. Laat afkoelen in de koelkast of serveer als een warme karamel bij een dessert. In de koelkast zal de karamelsaus iets harder worden. Meng het dus met een klein scheutje water en een garde weer tot de juiste dikte.