Ga terug

Smeuïge karamel brownies

Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 40 minuten
Totale tijd 50 minuten

Materiaal/apparatuur

  • 2 steelpannen
  • Garde
  • Bakvorm
  • Bakpapier

Ingrediënten

Karamel

  • 397 g gecondenseerde melk (1 blikje)
  • 50 g roomboter
  • 2 el bruine suiker

Brownie

  • 200 g roomboter
  • 200 g pure chocolade
  • 3 eieren
  • 1 eidooier
  • 200 g suiker
  • 8 g vanillesuiker (1 zakje)
  • 1 citroen Optioneel
  • 1 tl zeezout
  • 50 g cacao
  • 100 g bloem

Instructies

Karamel

  • Je hebt 2 manieren om deze karamel te maken: de snelle & de langzame manier. De langzame gaat als volgt: je zet een blik gecondenseerde melk in een pannetje met kokend water en laat dit voor circa 3 uur koken (de melk zal zich dan omvormen tot een 'dulche leche'). De snelle manier: smelt de boter in een pannetje op middelhoog vuur en voeg de bruine suiker toe. Roer dit goed door elkaar tot de suiker deels is opgenomen in de boter.
  • Voeg de gecondenseerde melk toe en roer met een garde door elkaar heen. Laat dit op middelhoog/hoog vuur koken (indikken). Blijf continu roeren tot dat het is ingedikt tot een redelijk stevige massa. Dit duurt circa 10 minuten. Als het de dikte heeft van dikke vla, dan is het goed (wordt nog ietsie dikker tijdens het afkoelen, dus hou daar rekening mee).

Brownie

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Smelt de boter in een steelpannetje of in de magnetron. Leg de chocolade in een kom en schenk de gesmolten boter hierbij. Roer goed door elkaar heen met een garde tot een egale massa.
  • Mix de eieren en eidooier erdoorheen. Doe dit stuk voor stuk. Doe er dan de suiker en vanillesuiker doorheen. Voeg het zeezout toe. Roer goed.
  • Optioneel: rasp 1 citroen en doe de citroenrasp bij het chocolademengsel.
  • Zeef de cacao en het bloem boven het mengsel en roer goed met behulp van een spatel. Het is nu een redelijk dik mengsel.
  • Vet de bakvorm lichtjes in met olie en bekleed met bakpapier. Doe nu het mengsel in de bakvorm. Schep met behulp van een lepel toefjes karamel op het brownie beslag. Smeer die toefjes met behulp van een satéprikker uit (zodat het 'swirlt' in de brownie). Zet in de oven en bak voor circa 35/40 minuten (deze tijd is afhankelijk van de oven die je hebt. Het kan dus iets afwijken). Laat de brownie goed afkoelen (hij gaart namelijk nog na als die uit de oven komt). Resultaat: een smeuïge brownie met een krokante buitenkant.