Ja, ik weet dat er al honderden recepten online staan voor bruschetta met tomaat en basilicum. Maar mijn bruschetta is écht de lekkerste! Mijn geheime ingrediënt (en nu niet meer zo geheim) is balsamicoazijn. Een klein scheutje doet wonderen!
Bruschetta
Ik denk dat iedereen wel eens bruschetta op heeft. Zo niet, er wel van heeft gehoord. Het is een veel voorkomend hapje die je niet kan missen als je in Italië bent. Bij elk restaurantje serveren ze ongetwijfeld bruschetta met tomaat en basilicum (de meest voorkomende). Maar gelijk hebben ze, want het is super simpel te maken en heel toegankelijk!
Oud brood laten herleven
Dit gerechtje is ook ideaal om je oude brood een nieuw leven te geven! Heb jij nog een stuk stokbrood/ciabatta of iets dergelijks over? Gooi het dan niet weg en maak deze bruschetta’s! door het brood kort te grillen met wat olijfolie in de oven, wordt er een proces omgezet, waardoor het brood weer krokant wordt. Help jij ook mee met de #nowaste? (deze is geen straf toch? 😉 ).
Variëren met dit recept
Met bruschetta kan je volop variëren. Probeer deze variant eens uit, maar voeg dan eens wat ansjovis (dan hoef je dus geen zeezout meer erop te doen), passata of olijfjes toe. Echt megaaaaa lekker!! Wat ook lekker is: Besprenkel de broodjes extra met balsamicocrème. mjam!
Ben jij op zoek naar meer lekkere hapjes voor bij de borrel of als voorafje? Klik dan hier voor lekkere borrelideetjes!
Bruschetta
Ingrediënten
- 4 grote tomaten
- goede hand basilicum + extra voor garnering
- 1 teentje knoflook
- 1 tot 2 el goede olijfolie extra vergine + extra om de sneetjes brood mee te besprenkelen
- zwarte peper naar wens
- 1/1,5 tl balsamicoazijn
- 1 ciabatta
- Zeezout naar wens
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Zet kokend water op (met de theekan of in een pannetje). Snij een kruisje aan de bovenkant van de tomaten en dompel ze voor circa een halve minuut onder in kokend water. Haal de tomaten eruit en doe in een kom met ijskoud water (eventueel met ijsblokjes). Ontvel, verwijder de zaadlijsten en snij in stukjes. Doe de stukjes in een kom.
- Snij de blaadjes basilicum fijn. Voeg toe aan de tomatenstukjes. Pers het teentje knoflook uit en voeg ook deze toe. Breng het tomatenmengsel op smaak met olijfolie, zwarte peper en balsamico. Zet even in de koelkast, zodat de smaken lekker intrekken.
- Snij 8 plakjes brood van de ciabatta. Besmeer deze met wat olijfolie en eventueel wat zeezout en zet in de oven voor circa 5 minuutjes. Beleg de krokante ciabattaplakjes met het tomatenmengsel en serveer eventueel nog met een takje basilicum. PAS OP: beleg ze pas op het moment dat je ze serveert, anders zijn ze niet meer lekker krokant.
Wil je dit recept nou ook maken? Dan kun je heel gemakkelijk op het printicoontje [recept afdrukken] bovenin klikken. Zo heb je het recept bij je voor het boodschappenlijstje in de supermarkt of tijdens het bereiden in de keuken. Handig toch?!
Laat het mij weten als je dit recept hebt gemaakt via Instagram door de hashtag #maddiesfoodlife te gebruiken. Zou ik super leuk vinden om te zien! 🙂