De aspergetijd is nu alweer een tijdje aangebroken, dus het werd tijd voor een klassieker: witte asperges met zalm uit de oven, krieltjes & Hollandaise saus. Hier wordt toch letterlijk iedereen blij van? (haha oke, dat is niet waar. Mijn broer bijvoorbeeld háát asperges, terwijl die alles lust). Maar ik in ieder geval wel. Ohhh wat hou ik van witte asperges (en van groene btw ook). Vind dit soort producten dus echt heel leuk: seizoensproducten. Daar kan je namelijk echt zo lekker naar uitkijken altijd. Als het zonnetje begint te schijnen begin lente denk je meteen aan asperges (en dan krijg je er ook gelijk zo’n mega zin in opeens) en als je aan het strand zit richting zomer lust je juist wel een lekker pannetje mosselen. Yum! Terwijl ik dit aan het typen ben schijnt het zonnetje ook lekker in mijn gezicht, dus doe mij maar weer zo’n portie witte asperges met zalm uit de oven, krieltjes & hollandaise saus. Zin in!
Hollandaise saus
Hollandaise saus is eigenlijk een soort gesmolten botersaus, maar dan nét wat lekkerder. Super makkelijk om te maken & je bent erg snel klaar (letterlijk circa 4 min.). Het enige nadeel is dat je deze saus vrijwel meteen moet opdienen en niet al van te voren kan klaarmaken. Wil je jezelf wel kunnen voorbereiden? Of ben je bang dat het mis gaat? Haal dan in ieder geval altijd (voor de zekerheid) een zakje aspergesaus in huis waar je alleen nog maar wat water in hoeft op te lossen. Je hebt tegenwoordig ook kant-en-klare zakjes Hollandaise saus die op dezelfde manier werken. Ideaal! Zo zit je nooit zonder saus! (want ja, saus is leven en zonder saus is je gerecht niet helemaal compleet).
Witte asperges met zalm uit de oven, krieltjes & hollandaise saus
Materiaal/apparatuur
- 2 ruime pannen
- Middelgrote ovenschaal
- Oven
- Klein steelpannetje
Ingrediënten
- 4 moten zalmfilet
- 3/4 pond witte asperges geschild
- handje bieslook
- 4 eieren
- 2 eidooiers
- halve citroen
- peper & zout
- 500/750 g grote krieltjes oma's aardappelen van Celavita
- blokje groentebouillon
- 0,5 tl suiker
- 100 g koude roomboter
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Schil de asperges (als dit nog niet het geval is). Doe de asperges in een ruime pan, voeg water toe tot de asperges onder staan en breng aan de kook. Kook voor circa 15 min. op hoog vuur tot dat je met een vork door de asperges heen kan prikken. PAS OP! Hoe dikker de asperges, hoe langer het duurt voor ze gaar zijn. Andersom dus ook. Hou dit dus vooral zelf een beetje in de gaten.
- Schil de krieltjes (als je die van Celavita gebruikt, hoeft deze stap natuurlijk niet). Breng een ruime pan met water aan de kook, voeg de krieltjes toe & kook samen met een blokje groentebouillon gaar.
- Breng een klein pannetje met water aan de kook. Voeg de eieren toe. Kook voor circa 5-7 min (ligt eraan hoe hard je ze wilt).
- Maak de zalm schoon. Leg ze in een ovenschaal. Besprenkel met olijfolie, sap van nét geen halve citroen (zodat je nog een scheutje (circa 1 el) over houdt voor in de saus), peper & zout (zeezout is het lekkerst). Zet in de oven voor circa 15 min.
- Pak een klein steelpannetje. Leg er 2 eidooiers in samen met een scheut water. Zet het vuur op laag/middelhoog. Blijf continue kloppen met een garde tot dat het in begint te dikken (PAS OP! Na minder dan 1 min. is het al ingedikt). Als het is ingedikt, haal je de pan van het vuur (je blijft nog steeds continue kloppen) en voeg je 100 g koude boter in blokjes toe. Blijf roeren tot het is opgelost. Maak op smaak met 1 el citroensap, peper, zout & suiker. Serveer deze saus direct.
- Giet de asperges en aardappelen af. Serveer met de zalm, hollandaise saus, het zachtgekookte eitje & knip er wat bieslook overheen. Smakelijk!
Op zoek naar meer lekkere gerechtjes voor het voorjaar? Neem hier eens een kijkje! Misschien is deze smeuïge parelcouscous met groenten, kalamata olijven & rozijnen wel iets voor jou!
Wil je dit recept nou ook maken? Dan kun je heel gemakkelijk op het printicoontje [recept afdrukken] bovenin klikken. Zo heb je het recept bij je voor het boodschappenlijstje in de supermarkt of tijdens het bereiden in de keuken. Handig toch?!
Laat het mij weten als je dit recept hebt gemaakt via Instagram door de hashtag #maddiesfoodlife te gebruiken. Zou ik super leuk vinden om te zien! 🙂